Silvio Ivkić - ime koje trebate zapamtiti

Slavko Midžor/Pixsell
Silvio Ivkić možda je novo lice na hrvatskoj modnoj sceni, no ime ovog mladog dizajnera svakako trebate zapamtiti. U samo dvije kolekcije, koje je predstavio na Perwoll Fashion.hr-u, privukao je pozornost ne samo publike i ljubitelja mode, nego i modne kritike. Njegova mračna, snažna, no u isto vrijeme pozitivna energija uvlači uspješno u mistični svijet u kojem je crna boja sve samo ne dosadna.
Vidi originalni članak

21-godišnji Silvio, student Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu, pobjedio je u sklopu natječaja LIFT by Perwoll u svibnju 2013. godine, a pobjeda ga je odvela na modne piste Perwoll Fashion.hr gdje je s debitantskom kolekcijom oduševio sve prisutne.

Crna može biti seksipilna i drugačija

„Prva kolekcija se zvala Circle of Protection, a motiv koji se provlači kroz cijelu kolekciju je upravo krug. Htio sam izvući crnu boju iz negativnog konteksta. Htio sam pokazati da crna ne mora nužno biti zatvorena, da može izgledati seksipilno i biti drugačija“, objasnio je Silvio.

Crna boja je čest odabir mladih dizajnera – s njom se lako radi i teško se može pogriješiti. No, crna boja u rukama Silvija nadilazi zonu sigurnosti. Njegove kreacije su osvježenje koje koketira s avangardnom, no pri tome ne zaboravlja na funkcionalnost i nosivost.

Kad se predstavljene kreacije ogole na pojedine komade, primjećuje se kako je dizajner razmišljao i o tome kako dotični komadi funkcioniraju i na ulici. Karakteristika koju brojni mladi dizajneri tek trebaju usvojiti.

Silvio to s lakoćom čini. Upravo to je jedan od razloga zbog kojeg smo njegove kreacije ubrzo vidjeli na hrvatskim trendsetericama, poput Anite Dujić Veljače i Tihane Harapin Zalepugin.

„Volim moment drame!“

Dok je prvu kolekciju još dao izrađivati, za drugu je odlučio prihvatiti izazov i naučiti kako se stvara kolekcija od početka do kraja.

„Smatram da svaki dizajner treba znati samostalno šivati kako bi dobro radio svoj posao. I htio sam da barem jednu kolekciju sašijem sam, što će biti s idućima, još ćemo vidjeti. Bitno mi je da sam znam napraviti određene stvari koje su meni važne u mom stilskom izričaju. Bio je to poseban izazov. Sretan i zadovoljan sam kako je sve ispalo“, komentira dizajner.

Silvio može biti i više nego sretan jer je druga kolekcija nastavila njegovu uspješnicu, a energija i doza drame koju dizajner unosi u svoje kolekcije, poseban su doživljaj.

„Reviju treba iskoristiti kako bi se kroz nju potpuno predstavio. Trebaš prenijeti određenu atmosferu, a ne samo pustiti da manekenke prohodaju po pisti. Ako već imaš tu priliku, onda je trebaš iskoristiti“, smatra Silvio.

Defile u kojem manekenka u upečatljivoj kreaciji prolazi kroz maleni bazen, koji se nalazi u središtu piste, ostao je brojnim gledateljima u sjećanju kao jedan od najboljih trenutaka prošlosezonskog Perwoll Fashion.hr-a.

Druga kolekcija inspirirana 14. stoljećem

U aktualnoj kolekciji dizajner je inspiraciju našao u početku 14. stoljeća kada je sjevernu Italiju zahvatio trend nošenja crne boje koji je trajao puna dva stoljeća. Dizajner naglašava da mu se svidio način na koji su plemići crnu počeli doživljavati kao boju dostojanstva, sigurnosti, moći i snage.

„Ako bih bio kritičan prema sebi, onda bih rekao da mi je prva kolekcija bila plošna, imao sam materijale koje nisu imali teksturu. Kod nove kolekcije sam to promijenio, ali je estetika ostala ista“, osvrće se Silvio.

Njegov brend se naziva Coded Edge, a za uspjeh istog nije zaslužan samo Silvio Ivkić, nego i fotograf Jure Perišić, koji se brine oko modnih kampanji, fotografija i PR-ova, koji mladom dizajneru nisi jača strana.

Unatoč tomu što je ovaj brend na hrvatskom tržištu kratko, lansirali su do sad i kolekcije nakita, a capsule kolekcije, nadopunjuju ponudu Coded Edge. Za zimu duo se odlučio za zimske kape, a u planu je izrada novih manjih kolekcija koje će biti sezonski uvjetovane. Također se trude ljubiteljima mode ponuditi pristupačne cijene jer je Silvio ipak cilj svoje kreacije vidjeti i izvan modne piste.

Sviđa mi se novi val mladih dizajnera i mislim da to kronično nedostaje našoj sceni. Od starijih se divim Branki Donassy, Ana Mariji Ricov , Marini Design i eNVy roomu zbog njihova rada i truda koji stoji iza kolekcija. Kad gledaš njihove revije uspješno te uvuku u kolekciju i prenesu određenu emociju. Kad je strana scena u pitanju, divim se radu dizajnera Rad Houranija, volim Rick Owensa zbog čiste forme njegove odjeće i Gareth Pugha zbog drame i predimenzioniranih komada“, ističe Silvio.

Svoju estetiku Silvio ne živi samo na modnoj pisti, ona mu je poznata i privatno. Stoga se može reći da on živi ono što predstavlja. Upravo zbog toga on gledatelje ne mora uvjeravati u ono što radi, on ih uspješno uvlači u svoj svijet u kojem su crne kreacije moćne, zavodljive, upečatljive i bezvremenske.

U galeriji detaljnije pogledajte kreacije Silvija Ivkića...

Posjeti Miss7.24sata.hr