Savjeti za odabir idealne maturalne haljine

Željko Lukunić/PIXSELL
Vrijeme kratkih satenskih maturalnih haljina prošlost! Vodeći hrvatski dizajneri se slažu kako su se vratila duge haljine. Kako odabrati svoju idealnu maturalnu haljinu te što je u trendu, s nama je podijelilo 10 popularnih hrvatskih dizajnera čije haljine možete osvojiti u našem nagradnom natječaju.
Vidi originalni članak

Svaki dizajner ima svoj prepoznatljiv stil, no u jednom se slažu – ova godina je u znaku povratka dugih haljina, jednostavnijih modela, ali i odvažnih modnih odluka. No, koji god stil preferirali i model haljine odabrali, stručnjaci ističu kako je najvažnije da haljina pristaje vašem karakteru te vam omogućuje nesmetano plesanje do ranih jutarnjih sati. U nastavku pročitajte što savjetuju vodeći hrvatski dizajneri, a ovdje se prijavite na nagradni natječaj Budi.IN i 24sata u kojem možete osvojiti haljinu jednog od dolje navedenih dizajnera.

Matija Vuica: „S nude bojom ne možete pogriješiti“

Poznata dizajnerica slaže se sa svojim kolegama da su nekoć maturantice uglavnom tražile kratke haljine, no trend se promijenio.

„Od ove godine mi se čini da se vraća duga haljina, kombinacija čipke i svile, ili cijela od čipke, svakako nešto sjajno i obavezno da je seksi“, komentira Matija.

U nastavku dizajnerica objašnjava kako ne smijemo kupovati cipele prije haljine jer je tada sve teže uskladiti. Također ne bismo smjeli isprobati previše haljina jer se gubimo. I Matija poput eNVy rooma savjetuje, da u shopping ne idemo s puno prijateljica jer će nas zbuniti. Ako niste sigurni koju boju odabrati, pogriješiti ne možete s nude haljinom.

„Iako sam protivnik pretjeranih frizura, ipak ona mora biti drugačija, dat će svečanost cijeloj priči. Od nakita savjetujem naušnice jer idu gotovo na sve, a ostalo birajte pažljivo. Ako je čipka u pitanju, često ne treba ništa više. I sa sobom ponesite vjeru u divnu budućnost koja vas čeka i veliki osmijeh“, savjetuje za kraj Matija.

eNVy room: „Tražena je čipka u svim bojama“

Nikica Ivančević i Vjeko Franetović ističu čipku kao najpopularniji materijal. Njihove klijentice traže razne boje, a najčešći odabir je čipka smaragdno zelene, koraljno crvene i nježno ružičaste boje. Najtraženiji model je duga haljina od lepršavog materijala. Dizajneri su se osvrnuli i na greške koje maturantice prilikom kupnje haljine rade.

Najčešća greška je da pri odabiru haljine sa sobom povedu previše prijateljica koje imaju drugačiji ukus od njih samih što maturantici uglavnom radi zbrku i čini je nesigurnom u svoj odabir. Naš savjet je svakako da sa sobom povedu prijateljice sličnog ukusa. Naravno, pri odabiru haljine treba voditi brigu o udobnosti haljine, ali i o tome kako volimo provesti vrijeme na maturalnoj. Za djevojke koje vole plesati svakako predlažemo lepršave haljine koje ne sputavaju“, naglašavaju Nikica i Vjeko.

ELFS: „Haljina treba poput princezine“

Ivan Tandarić i Aleksandar Šekuljica, dizajner popularnog brenda ELFS naglašavaju kako je njihova idealna maturalna haljina kao iz američkih serija.

„Treba biti princezasta, svijetlije jače boje, po mogućnosti sa štrasom ili šljokicama, upotpunjena frizurom s kovrčicama i obaveznom tijarom na glavi. Naravno da je to jedan ironično duhovit pristup formalnom događaju kakva je maturalna večera“, objašnjavaju Ivan i Aleksandar.

U nastavku objašnjavaju kako je idealna ona maturalna haljina u kojoj se djevojka najbolje osjeća, bilo da je ona kratka minica ili duga do poda, ipak svaka cura zna koji tip haljine najbolje odgovara njenom tijelu.

Preporučujemo cipele u kojima ćete moći plesati do jutra, frizuru koja nije previše komplicirana nego romantične valove, lokne ili elegantnu punđu, ovisno o tipu haljine. Što se make upa tiče, svaka djevojka je individua za sebe i svaka ima nešto što bi trebala istaknuti, naravno sve zavisi i o tipu i boji haljine“, za kraj poručuju ELFSi.

Martina Felja: „Dalmatinke traže duge haljine“

„Duga žuta haljina s plisiranim detaljima i takozvanim rupama u struku je bila definitivno najprodavaniji i najtraženiji model haljine za prošlu godinu“, ističe dizajnerica Martina Felja.

Dodaje kako je u radu s maturanticama diljem Hrvatske uočila kako se za duge haljine većinom odlučuju Dalmatinke, dok djevojke iz Zagreba naručuju haljine raznih dužina.

Moj styling za ovogodišnju maturanticu je haljina od čipke bež boje s detaljima od perli, leđima od tila boje kože koji ostavlja dojam golih leđa. Upotpunite je decentnim naušnicama i narukvicom, malom srebrenom torbicom, srebrenim sandala na remenčiće. Izaberite prije svega haljinu koja vam se najviše sviđa, koja najviše odgovara vašoj osobnosti, stilu i karakteru i u kojoj možete plesati cijelu noć“, zaključuje Martina.

Aleksandra Dojčinović: „Prilagodite haljinu tjelesnoj građi i samom karakteru“

Dizajnerica koja stoji iza brenda Lei Lou ističe kako njene klijentice sve češće biraju jednostavne haljine veselih boja koje su primjerenije njihovim godinama.

Dani presvečanih dugih toaleta po mom iskustvu su daleko iza nas, više ni na najglamuroznijim crvenim tepisima nisu toliko poželjne, ističe Aleksandra.

U nastavku ističe kako je najvažnije da se maturantice u svojim haljinama osjećaju ugodno jer je to ipak njihova noć u kojoj trebaju biti neopterećene i se trebaju dobro zabaviti.

„Predlažem haljinu boje lososa ili crvenu haljinu u kombinaciju sa svijetlo žutim ili svijetlo plavim retro sandalicama te mini clutch iste boje“, savjetuje Aleksandra.

Zoran Aragović: „Neka maturalna zabava bude prilika da odjenete nešto za što niste nikad imali priliku ili hrabrosti“

Dizajner koji stoji iza brenda BiteMyStyle naglašava kako su maturantice posljednjih godina postale odvažnije i hrabrije kad je odabir haljine u pitanju. To ga iznimno veseli jer nije pobornik satenskih i čipkastih haljina.

Cure traže šarene pomalo retro haljine koje su bogate tilom, točkicama, a ove sezone su popularni pop art motivi. Pri kupnji se djevojke najčešće odlučuju za model koji će moći nositi i poslije maturalne zabave, da se investicija u dobru haljinu više isplati“, objašnjava Zoran.

Za kraj dizajner savjetuje da haljina nikako ne smije ostaviti dojam da su djevojke starije i ozbiljnije već trebaju istaknuti njihovu mladost i šarm.

Krie Design: „Tražene su pastelni i bijeli tonovi“

Kristina Burja, dizajnerica koja se krije iza brenda Krie Design, naglašava kako su maturantice kod nje posljednje dvije godine tražile haljine boje kože s apliciranom čipkom i korzetom koji se kopča odostraga. U posljednje vrijeme tražene su haljine pastelnih i bijelih tonova.

Moj savjet je da ne odstupaju puno od svog stila na taj dan jer se nećete dobro osjećati. Haljina treba lijepo pristajati, ništa ne smije stiskati i mora laskati vašoj građi. Kombinacija haljine i modnih dodataka mora biti primjerena događaju, starosti i osobnosti svake djevojke“, smatra Kristina.

U nastavku dizajnerica objašnjava kako je njen idealan styling za kraća haljina koja prati liniju tijela, s volanima na leđima, bijele ili pastelne boje. Kombinirati je trebamo uz malu clutch torbicu i s visokim potpeticama.

Ivica Skoko: „Zagrepčanke su sklonije eksperimentiranju“

Poznati dizajner Ivica Skoko također je uočio kako su duge haljine postale iznimno popularne. Pogotovo ističe kako njih biraju Dalmatinke, dok su Zagrepčanke slobodnije i sklonije eksperimentiranju, više znaju što žele i ne prepuštaju se trendovima.

Ove godine prolazi jako puno veselih i lepršavih modela pastelnih boja do cvjetnog uzorka. Moj savjet je da se maturantice ne poistovjećuju s drugima i da budu svoje. Obratite pozornost na svoje godine, pazite da vas haljina ne postara ili pretvori u gospođu. I ne smijete biti vulgarne ili preizazovne, savjetuje Ivica.

Arileo: „Birajte klasične i jednostavnije modele“

Jurica i Marija Pirić, bračni par koji stoji iza splitskog brenda Arileo, smatraju da maturantice ne trebaju slijediti slijepo trendove nego haljinu prilagoditi svom stilu i građi tijela. Njihove klijentice uglavnom traže duge crne haljine od čipke i pripijene uz tijelo. Oni osobno savjetuju kupnju klasičnijeg i jednostavnijeg modela jer je to klasik kojeg se nećemo sramiti i nakon 20 godina kad budemo gledali fotografije.

„Moj prijedlog za look za maturalnu večer je inspiriran filmom The Great Gatsby. Birajte dugu haljinu u duhu 20-tih s resicama, čipka preko grudi, valovi u kosi, biseri kao modni dodatak. To je vječno i ostavlja odličan dojam“, pojasnio je Jurica.

Đurđica Vorkapić: „Maturantice znaju što žele i imaju jasnu viziju!“

Hippy Garden, iza kojeg stoji dizajnerica Đurđica Vorkapić, česta je adresa hrvatskih maturantica. Dizajnerica ističe kako je primijetila da se ukus maturantica ove godine promijenio.

Čini mi se da je vrijeme malih, uskih i kratkih haljina iza nas. U zadnje vrijeme sve više djevojaka želi duge haljine, duboko dekoltiranih leđa i jednostavnije u kroju. Promijenile su se i boje – često biraju crvenu i dugu crnu“, pojašnjava Đurđica Vorkapić.

U nastavku objašnjava kako maturantice točno znaju što žele, imaju jasnu viziju i dosljedne su svojim idejama.

Ako želite osvojiti dizajnersku haljinu jednog od predstavljenih dizajner, sve što morate napraviti jest prijaviti se na naš nagradni natječaj, a to možete učiniti ovdje.

U galeriji detaljnije pogledajte kreacije hrvatskih dizajnera...

Posjeti Miss7.24sata.hr