Savjeti za kupnju ženskog odijela

Thinkstock / Spencer Davies
Odijelo čini čovjeka, ali kako naći ono pravo? Kod muškaraca je dobro odijelo must have, ali kod ženske mode su malo drugačija pravila. U posljednje vrijeme na modnim pistama, ali i crvenom tepihu viđamo sve više dama u odijelima, a kakva odabrati i za koju prigodu otkrivaju nam Jurica Pirić iz studia Arileo i Mirta Bajzek, stručnjakinja za odnose s javnošću.
Vidi originalni članak

Ženska odijela nas vjerojatno pri prvoj asocijaciji vraćaju u povijest, a nerijetko je upravo muza Woodyja Allena, Diane Keaton u ulozi Annie Hall ono što nam pada na pamet.

U prvom planu za poslovne stylinge

Ipak, današnja odijela puno su više prilagođena za svakodnevne i prvenstveno poslovne situacije. Upravo za te prigode takve komade odabire Mirta Bajzek, project manager iz Ambrela komunikacija, regionalne agencije za Odnose s javnošću, organizaciju događaja i komunikacije na društvenim mrežama, kojoj posao ne dopušta neozbiljne kombinacije.

''Dobro poslovno odijelo, pri tome mislim na besprijekoran kroj i prvoklasan materijal, temelj je svakog poslovnog stila i obavezan dio garderobe poslovnih žena. Ne smatram ih zastarjelima i mislim da nikada niti neće zastarjeti, ali način kako ih se nosi i na koji način kombinira uvelike pridonosi konačnom dojmu. Usudila bih se citat dragog mi Karl Lagerfelda: 'One is never over-dressed or underdress with a Little Black Dress.' modificirati i reći da isto to vrijedi i za dobro crno poslovno odijelo koje bi jednako kao i mala crna haljina ili pencil suknja, trebalo biti sastavni dio ormara svake poslovne žene'', započinje Mirta.

S njom se slaže i Jurica koji naglašava kako su oni uvijek u svojim kolekcijama imali laganu dekonstrukciju u krojevima i tako klasično žensko odijelo učinili zapravo jednim elegantnim kostimom s pomakom. Ipak, smatra kako ni ti pomaci ne smiju biti preupadljivi te moraju ostati prilagođeni poslovnim prilikama.

''Primjerice, ovratnici neobičnih oblika, razne kopče i pomalo asimetrični detalji. U današnje vrijeme svih i svakakvih kreacija, žena koja je poslovna – može si priuštiti lagani pomak, bez obzira kojim se poslom bavila. Tako imamo primjer Mirele Holy koja uvijek ima lagane pomake, ali uvijek izgleda decentno i fino'', pojašnjava Jurica.

Žene preferiraju crne i sive nijanse

Kod kupovine, žene i dalje odabiru najčešće srne i sive boje odijela, prvenstveno jer ih se s lakoćom uklapa uz daljnje kombinacije. A upravo modni dodaci poput zanimljivih marama, komada nakita ili samo veće torbe – mogu učiniti drastičnu razliku.

''Kod mene je tu najčešće riječ o zanimljivim ogrlicama u jarkim, intenzivnim bojama, zanimljivoj torbi ili cipelama. Znam ih često kombinirati i uz nekakav zanimljiv T-shirt, a za nadolazeću zimu već je u ormaru spreman jedan ovratnik od umjetnog krzna'', nastavlja nasmijana Mirta.

Jurica nastavlja kako najčešće možemo vidjeti i teške klasičarke koje mogu u jednu ruku biti i malo dosadne, ali to sve ovisi o osobnosti žene koja nosi. Naglašava kako je bitno da se žena udobno osjeća, ali moderniji pristup je njemu draži.

''Postoje Armanijeva odijela koja su čista klasika, ali taj dizajn prati svaku liniju tijela i izgleda nevjerojatno. Bitno je ipak i uložiti malo više novaca jer će se to u konačnici i isplatiti jer je dobro odijelo uvijek u modi'', zaključio je Jurica.

Možemo slobodno kazati kako su odijela uvijek dobar odabir za ozbiljnije i poslovne prigode, a sve što trebate je prilagoditi ih uz vlastiti stilski izirčaj i svojoj osobnosti. Uz otkačeni detalj i dalje ćete odavati ozbiljan dojam, ali štikle u neobičnoj boji, zanimljiva ogrlica ili upadljiva torba na najbolji će način unijeti notu razigranosti u styling koji čini vaše odijelo.

U galeriji detaljnije pogledaj fotografije...

Posjeti Miss7.24sata.hr