Rećine, kadena, tiramol... Znaš li značenja ovih dalmatinskih izraza?

Ante Odak
Vidi originalni članak
  • Znaš li što je tiramol? 
  • Riječ je o dalmatinskom izrazu za uže za sušenje robe
  • Upravo je tiramol nadahnuo seriju fotografija koje je Ante Odak snimio za FREYWILLE nakit

S toliko puno lijepih uspomena se vratimo s ljetovanja, ali, mnogi od nas, i s bogatijim vokabularom. Koliko dalmatinskih riči ti ostane u uhu dok uživaš u ljepotama Jadrana slušajući lokalne ljude, ili dok slušaš Oliverove pisme? Sigurno puno pa već dobro znaš da si prošetala kalom, popila kavu na štekatu, navečer se pokrila lancunom... I vjerojatno znaš da je kadena ogrlica, a da su rećine naušniceAli, znaš li što je tiramol ili, kako ga neki nazivaju, tiramola? Riječ je o konopcu za sušenje rublja na kojem se pod dalmatinskim suncem vijore lancuni, intimele, bičve, kotuli, kanavace, a upravo je dalmatinski tiramol nadahnuo fotografa Antu Odaka za seriju fotografija za FREYWILLE nakit. 


Ovaj talentirani fotograf i prelijepa Klara Čerina, mlada splitska arhitektica, željeli su oživjeti tradicionalnu kulturu dalmatinskog svijeta te simbol naše podsvijesti i povijesti. “Tiramoli su mnogo više od konopca za sušenje robe, oni su poput bijele zastave ili nakita kroz koje otkrivamo najintimniji dio sebe, koji povezuju obitelji, a često u vremenu oluje i tamnih oblaka, postaju i izvor utjehe.” objasnio je Ante Odak.
A baš kao i tiramol, i nakit nas nadahnjuje i podsjeća. Ne nosimo ga samo da bismo naglasili ljepotu, izrazili osobnost te istaknuli svoj stil već i zbog sentimentalnih vrijednosti, bilo da je riječ o posebnom poklonu voljene osobe, naslijeđenom komadu iz obiteljske kolekcije mame ili bake, bilo da se radi o nakitu koji nas podsjeća na vrijeme, mjesto ili priliku koje nam puno znače. U različitim kulturama diljem svijeta, običaji nošenja nakita odnose se na sve gore navedeno, ali uključuju i niz tradicija, kao i simboličko značenje  koje ukazuje na status, moć, bogatstvo, društvene uloge...
U bečkom ateljeu FREYWILLE  još od davne 1951.godine izrađuje se nakit koji spaja umjetnost i moderan nakit. Ovaj luksuzni nakit oduševljava profinjenom estetikom i autentičnošću koje proizlaze iz jedinstvenog postupka izrade. Radi se o tehnici finog emajliranja koja podrazumijeva više od 100 koraka preciznog ručnog rada. FREYWILLE dizajneri svoju inspiraciju pronalaze u najljepšim remek-djelima svjetskih velikana slikarstva, a to ih dovodi i do još jednog važnog izvora nadahnuća - ljepote i različitosti kultura diljem svijeta. FREYWILLE kolekcije koje slave različitost kultura, kao što su Folkloric Masterpiece, Magic Sphinx, Pharaoh Egypt, Ode to Joy of Life, Hommage à Venise i druge, nadahnute su poviješću i tradicijom, a posvećene su svim ljudima diljem svijeta koji nose FREYWILLE nakit. Naime, FREYWILLE je prisutan u više od 35 zemalja na četiri kontinenta, a kroz susrete sa svojim klijentima u svim tim zemljama, FREYWILLE dizajneri su zaključili kako nakit nadilazi prostor i vrijeme, poprima ljepotu svojih vlasnika, te postaje ona nevidljiva nit, unutarnjeg i intimnog svijeta koji spaja međusobno nepovezane pojedince ili obitelji, koji ne samo da nemaju zajedničku adresu, već ne dijele nužno ni zajedničke poglede na svijet. Međutim, svi oni dijele poštovanje i ljubav prema kulturi i tradiciji, cijene radost života i ljepotu najljepših ljudskih emocija.

Zato zaroni u FREYWILLE svijet na online butiku ili posjeti FREYWILLE butik u Zagrebu u Preradovićevoj 2 i uživo se uvjeri u svu ljepotu FREYWILLE nakita.

Posjeti Miss7.24sata.hr