Produljite vijek trajanja svog novog kupaćeg kostima

Splash
Kako bi vam kupaći kostim trajao što dulje, važno ga je pravilno tretirati, a evo i kako...
Vidi originalni članak

Svake godine kupujete novi kupaći kostim, koji do sljedeće ljeta izgleda staro i iznošeno? Onda ga očito ne znate pravilno tretirati. Uz naše savjete, vaš će kostim trajati i do nekoliko sezona te će izgledati kao nov:

KOMBINIRAJTE
Uvijek je mudro ponijeti najmanje dva kupaća kostima na ljetovanje. Ako biste cijeli tjedan nosili istu majicu, ona sedmog dana ne bi izgledala kao prvog. Isto vrijedi i za kupaće kostime. Ako volite plivati u bazenu, najbolje je da imate kupaći kostim samo za ovu priliku (na plaži nosite drugi, skuplji i atraktivniji).

ODMAH GA ISPERITE
Najvažnije je isprati kupaći kostim, prvo pod tušem na plaži, a zatim i navečer u hotelskoj sobi. Najlakši način da to napravite jest da se istuširate u njemu, blagim sapunom ili pjenom za tuširanje. Na ovaj način ćete minimalizirati vrijeme zadržavanja preparata za sunčanje, znoja, klora i morske soli na tkanini. Ako ste prisiljeni spakirati mokar kupaći kostim u kovčeg, onda je pametno da izbušite plastičnu vrećicu na nekoliko mjesta radi prozračivanja. Začudili biste se koliko se brzo stvara plijesan!

PERITE RUČNO
Po povratku kući operite kupaći kostim ručno, a ne u perilici. Pri strojnom pranju najveći problem su metalni bubanj i njegovi kružni pokreti, budući da kupaći kostim, čak i onaj najjednostavniji, sadrži brojne komponente – od metalnih kopči i umetaka u košaricama do elastina u naramenicama i gume uzduž rubova. Ako se u perilici ošteti bilo koja od ovih komponenata, kupaći kostim je neupotrebljiv. Potopite ga u mlaku vodu s malo tekućeg deterdženta za osjetljive tkanine i pustite da se namače petnaest minuta. Nakon toga ga dobro ga isperite.

SUŠITE PRAVILNO
Izbjegavajte energično uvijanje tkanine prilikom cijeđenja i nikada nemojte vješati gornji dio kupaćeg za naramenice, niti donji dio za rub – nakupljena voda će ih trajno istegnuti. Najbolje je mokri kupaći najprije zamotati u pamučni ručnik, koji će upiti višak vode i zatim ga položiti na ravnu površinu da se suši. Nemojte ga sušiti na suncu, boja će izblijedjeti.

Posjeti Miss7.24sata.hr