Plava odijela su must have

Instagram/Nives Celzijus
Tamno plava boja jedna je od najčešćih boja za muška odijela. Međutim, odijela u svim nijansama i uzorcima ove boje nikada do sada nisu bila toliko popularna na svjetskoj modnoj sceni. To dokazuju i najpoznatiji celebovi koji su se na Oscarima pojavili u plavim odijelima. Profesionalno smo mišljenje pak zatražili od jednog od naših najpoznatijih dizajnera, Ivice Klarića.
Vidi originalni članak

Činjenica da je je upravo plava boja najčešća boja muških odijela, ne čudi s obzirom na simboliku koja leži iza nje.

Ova boja simbolizira mudrost, samopouzdanje i inteligenciju. Boje su jednako kako i krojevi iznimno bitni za vizualni dojam neke kreacije, budući da odašilju određenu poruku. Tako plavo odijelo poručuje samouvjerenost i ambiciju. Posebno se ističe tamno plava koja predstavlja znanje, moć, integritet i ozbiljnost te se zbog toga čega često koristi kao korporativna boja. Nije ni čudno da se baš ova nijansa preporuča uspješnim muškarcima. Međutim, plava je sada izašla iz korporacije na ulicu pa je možemo vidjeti po svuda. Od Oscara preko fashion weekova do street stilova, sve vrvi muškarcima u plavim odijelima.

Ivica Klarić trend plavih odijela, smoking odijela i odijela s uzorkastim tkaninama, objašnjava na sljedeći način: „Mislim da su ga izdiktirali eventi kao što je dodjela filmske nagrade Oscar, dodjela glazbenih nagrada poput Grammyja i sličnih. Plava odijela su pojavom na poznatim ličnostima iz svijeta glume, glazbe i sporta napravila to da je plava boja odijela preuzela dominaciju nad crnim tradicionalnim smoking i tuxedo odijelima koji su se svojevremeno smatrali vrhom elegancije. Sada su to postala plava odijela".   

 

 

Plavo odijelo možete nositi u formalne svrhe, ali i za malo ležernije prigode. Tajna dobrog odijela krije su u pravom kroju, a odijelo vam mora pristajati kao saliveno. Trenutačno su popularna tri detalja:  slim hlače, uska ramena i istaknut struk. Osim kroja izuzetno je bitan materijal, a brojni dizajneri preporučuju kašmir. Što se tiče boje, nude se dva glavna izbora, ovisno o tome jeste li više priklonjeni klasici ili volite biti ekscentrični. To su klasična navy i električna plava. Ukoliko ste stvarno hrabri, možete se poigrati s uzorcima poput točkica i prugica. Prednost plave je u svakom slučaju, što na svakom muškarcu stoji odlično. Stoga, ako razmišljate o svom savršenom proljetnom odijelu, imajte na umu da ono bude plavo jer se definitivno nalazimo u plavom periodu što se tiče muške mode.

 

A kada je u pitanju inspiracija, ona se nalazi zaista posvuda. Osim  poznatih celebrity imena poput Roberta Pattinsona i Willa Smitha, tu i je Jared Leto koji se na Oscarima, za razliku od svojih kolega koji su se držali klasike, pojavio u pomalo pomaknutoj plavoj varijanti. Nesputani glumac odlučio se na svijetlo plavu nijansu modne kuće Givenchy. Možda nije osvojio Oscara, ali je svakako bio najistaknutiji muškarac na dodjeli. Treba spomenuti i pjevača Sama Smitha koji se na nedavno održanim Brit Awardsima, pojavio u električno plavom odijelu poznatog britanskog dizajnera Joea Casely - Hayforda. No, ukoliko ne želimo, po savjet ne moramo ići izvan granica Balkana. Hrvatski brend Galileo je već početkom siječnja predstavio svoju novu kampanju čije  je glavno lice Brazilski top model Pedro Soltz. Kolekcija je progresivna i moderna te predstavlja suvremenog muškarca, a Pedro u kampanji nosi nekoliko najpopularnijih inačica plavog odijela. Jedno je sasvim klasično plavo i naginje tamnijoj nijansi, drugo je gotovo električno plavo, a treće posjeduje kockasti uzorak.

Za kraj nas je zanimalo što Ivica preporuča muškarcima koji žele biti u trendu i nositi plavo odijelo. On smatra kako bi svakako trebali posegnuti za odijelom u toj boji jer dobavljači tkanina sve više šire palete boja tkanina baš u ovakvim bojama i to od svijetlo plave, električne plave, azurno plave, modre pa sve do ponoćno plave.

"Ponuda palete je zaista široka, tako da mislim da će svaki muškarac za priliku koju traži - uspjeti pronaći svoju plavu", završava. 

Dakle, na vama je samo izabrati koju boju i nijansu želite kako bi izgledali samouvjereno i apsolutno trendi.

Više slika pogledaj u galeriji...

Posjeti Miss7.24sata.hr