Online shopping vlada: Evo najboljih novčanika za kartice

Guliver Image/Getty Images
Gotovine je sve manje, a mnoge zemlje sve više odbacuju gotov novac i okreću se samo karticama
Vidi originalni članak

Pa tko ne voli kartice? Neki će rado reći da su najbolji ženin prijatelj. S karticom u ruci ženi je svijet pod rukama, a i sve joj je dostupno. Uz nekoliko klikova na webu uz pomoć svoje “prijateljice” može kupiti baš sve što poželi. Gotovo svaki trgovac danas ima i svoju web trgovinu, bilo da se radi o proizvodima ili uslugama. Na internetu možete kupiti skoro sve - od namirnica, kućanskih aparata, elektroničkih proizvoda, knjiga, odjeće i obuće, edukacije, ručka... Možete uplatiti putovanje, frizuru, masažu, a osim toga i dobiti brojne pogodnosti... Za sve one koji su izbjegavali internetsku kupnju zbog straha, banke imaju i prepaid kartice s nadoplatom. Uz limitiranje visine sredstava na računu i nemogućnost odlaska u minus prepaid kartice imaju potpunu kontrolu nad troškovima te bezbrižnu i sigurnu online kupnju.

Dolce&Gabbana, net-a-porter.com, 355 eura

Osim toga, njome možete plaćati u zemlji i inozemstvu, ali i podizati novac s bankomata. S devet milijuna debitnih i kreditnih kartica i njihovim godišnjim rastom od dva posto Hrvatska je u vrhu EU prema broju kartica po stanovniku. No osim mogućnosti kupnje na webu, blagodati kartica su plaćanje na rate, posebno ako kupujete neke skuplje stvari. Gotovine je sve manje i manje, a mnoge zemlje sve više odbacuju gotov novac i okreću se kartičnom plaćanju. Tome u prilog ide i inicijativa Europske unije od 23. siječnja, prema kojoj u skorijoj budućnosti praktički više neće biti moguće za gotov novac kupovati skuplje stvari.

Stella McCartney, mytheresa.com, 180 eura

Osim toga, i trendovi u kupovanju su se uvelike promijenili, pa tako sve veći broj umjesto šetnje po trgovinama radije bira kupnju preko weba. 
Mnoge su države već postavile gornju granicu gotovinskog plaćanja. Francuska je, na primjer, postavila gornju granica gotovinskog plaćanja 3000 eura, a trgovci kod primanja gotovine imaju pravo odbiti sve uplate koje podrazumijevaju više od 50 kovanica. U Mađarskoj, pak, privatne osobe ne poznaju limit u plaćanju gotovinom, ali pravne su obvezne odbiti gotovinu ako svota premašuje 5000 eura, dok se u Portugalu kartica mora provući za svaku kupnju iznad 1000 eura. A da bi i s ovim novim navikama ljubitelji kartica uvijek bili u trendu, pobrinuli su se dizajneri s kolekcijama etuija. Za ovo proljeće predlažu vesele, u bojama, a nećete pogriješiti ni ako vaš izbor bude etui s elementom voća.

Zara, 149,90 kn

Mago, 49,90 kn

Chloe, net-a-porter.com, 380 eura

topshop.com, 14 eura

Posjeti Miss7.24sata.hr