“Omiljene tenisice imaju posebno mjesto u mom stanu”

Dinko Šimunović, mnogima poznatiji kao DJ Chill, je jedan od onih muškaraca koji gotovo da i ne izlaze iz tenisica. Ljubav prema toj udobnoj obući rodila se još dok je bio dijete, a nije prestala do danas.
Vidi originalni članak

DJ Chill je nastupao rame uz rame Redmanu, Diamondu, Sadata Xu, Inspektah decku (Wu-Tang Clan), Peteu Rocku, Dilated Peoplesu, Masta Aceu & EMCu, Sheeka Louchi (LOX), Edo G & Special Teamzi, J-Rou (Tha Alkaholics), 50 Centu, Sugarhilla Gangu, Kurtisa B lowu, Melle Melu i mnogim drugima, a sve to s tenisicama na nogama. Njegova strast rodila se dok je bio dječak i počeo trenirati odbojku te na prvi trening došao nepripremljen.

“Sjećam se da sam došao na prvi trening u nekim starim tenisicama koje su imale tanak đon, i da su me nakon prvog treninga stopala užasno boljela. Onda mi je otac kupio prve sportske tenisice za dvoranu i tu sam, s 10 godina, počeo shvaćati razlike u namjeni tenisica. Malo kasnije nakon što sam se zaljubio u hip-hop kulturu, prvi prijatelji iz hip-hop svijeta su mi bili B-Boyevi (plesači 'breakdancea, op.a.), od kojih je većina nosila shell toes model, na koje se lako zakačiti zbog jedinstvenog izgleda, a i originalnog načina na koji su ih oni furali”, prisjeća se DJ Chill.

Upravo poznate adidasove Superstar shell toes nametnule su se kao kultne zahvaljujući grupi Run DMC, ali i brojnim B-Boyevima koji su ih nosili, među kojima su bili i Chillevi prijatelji. Poznati DJ kaže kako su uvijek stavljali debele vezice raznih boja i tako ih usklađivali s odjećom koju nose, ali on je imao drugačije prioritete. U to vrijeme je bio izbjeglica pa si nije mogao priuštiti sve što je želio. Veći dio novca odlazio je na vinile i DJ opremu, a tenisice bi kupio tek kada bi mu stare dotrajale, no čak i tada je pomno planirao za cijelu sezonu jer u hip-hopu je originalnost važna:

“Imao sam možda jedan par tenisica godišnje, ili dvije godine, ali te koje sam imao su bile pažljivo odabrane i čuvane. Jedno od upečatljivijih sjećanja je kada sam po prvi put uspio uštedjeti novce i ne potrošiti ih na vinile otišao sam kupiti dugo željene adidas shell toes, gledajući po policama snimio sam Stan Smith model, koje su mi malo nalikovale na prvotno željene tenisice, ali bile su drugačije, pa sam i ja odlučio staviti na svoje stopalo nešto drugačije. Tada nisam imao pojma što adidas Stan Smith znače u urbanom svijetu, te su mi prijatelji počeli paliti svjetla svijeta tenisica”, otkriva DJ Chill.

Njegova pretpostavka je da je povezanost hip-hopa i tenisica proizašla iz bunta i potrebe da se pokaže različitost.

“Htjeli su reći: 'ja sam drugačiji, nisam uniformiran, ne pratim pop trendove, originalan sam… vidi mogu furati i tenisice drugačije, mogu ih furati bez vezica jer ih nitko ne fura tako, mogu ih furati i s njima, ali onda će te vezice biti toliko drugačije da će svi u tramvaju blejati u njih, ako je potrebno i nacrtat ću nešto na tenisicama'. Hip-Hop kultura uvijek traži originalnost, pa ako furaš i samo šlape, bit ćeš cool, fresh i funky, ako to napraviš na način na koji to nitko ne radi”, objašnjava.

Pošto je njegov posao zahtjevan za noge i leđa, tenisice je počeo nositi i zbog udobnosti, jer mu setovi ponekad traju i osam sati bez stanke. Putovanja su česta i ponekad duga, stoga je udobnost na prvom mjestu. Ipak, voli i da su tenisice oku ugodne:

Danas su dizajneri dotjerali tenisice do tog levela da bi ih najradije držao u staklenom ormaru… Sve mi ih žao nositi. I naravno najbitnija stvar kod svakog proizvoda je kvaliteta. Budući da prevaljujem puno kilometara između svirki, pješke, busevima, vlakovima, avionima, prolazim, kišu sunce, snijeg, pijesak, asfalt, svašta, moje zahtjevno stopalo potrebuje i određeni nivo kvalitete”, kaže kroz smijeh dodavši kako to u klasičnim cipelama ne bi mogao izvesti, ali zato njegove Stan Smith tenisice imaju posebno mjesto – na polici s pločama!

Tenisice nosi uvijek i svuda, osim na plažu, bazen, u krevet i po kući, ali čak i kada ide na svadbe nerijetko se preobuje nakon nekog vremena u tenisice.

“Nemam formulu za nošenje tenisica. Prvo odaberem tenisice koje ću nositi, onda sve ostalom, starom drevnom metodom freestyle odabira. Trenutno imam deset pari tenisica, jer dosta sam ih donirao u posljednje vrijeme, a omiljeni brend mi je adidas zbog duge tradicije u hip-hop kulturi”, kaže DJ Chill za kraj i dodaje:

“Muškarac bez tenisica je nesretan muškarac bolnih zglobova, koljena i leđa.”

Više slika pogledajte u galeriji...

Ako ste i i vi ljubitelj tenisica, više o toj kulturi doznajte na "Svi su ludi za tenisicama"!

Posjeti Miss7.24sata.hr