Očuvaj svoje svilene košulje i marame uz ove trikove

promo
Obožavaš svilu? Uz ove jednostavne korake uživaj u svojim najdražim komadima još godinama
Vidi originalni članak

Božanstvena svila krenula se proizvoditi u Kini prije tisuća godina, a Kinezi su ovu tajnu itekako dobro čuvali sve do 13. stoljeća, kada se počela širiti svijetom. Možemo reći da pomutnja za svilom traje od tada, jer ona do danas ostaje jedna od najluksuznijih tkanina, koju uvijek rado posjedujemo. Iako je snažna, zahtjeva posebnu pažnju jer je osjetljiva na pregršt stvari. Želite li održati ljepotu svoje svilene marame ili košulje, trebali biste pripaziti na neke sitnice.

1. Dalje od kemikalija

Svila je vrlo osjetljiva na kemikalije, pa već lak za kosu ili parfem mogu ostaviti nepopravljive mrlje. Jednako tako i lak za nokte i odstranjivač - s njima što dalje!

2. Oprezno s mrljama

Svježe mrlje najbolje je tretirati instantnim pranjem. Za nešto starije mrlje uzmite mekanu spužvicu i razvodnjeni ocat, dok za tvrdoglave mrlje možete koristiti miks tartara, zdrobljenog aspirina i tople vode - zvuči nevjerojatno, ali ostavite li mješavinu 20 minuta na mrlji i zatim isperete u toploj vodi, mrlja bi trebala nestati. Krajnje, najbolji odabir je odnijeti svilu na kemijsko čišćenje, no to je i najskuplja opcija.

3. Obavezno u mrak

Svilu je najbolje pohranjivati na tamnom i suhom mjestu. Osjetljiva je na svjetlost i može lagano doći do diskoloracije ostavi li je se na suncu. Ne smije je se stavljati ni u plastiku jer ova tkanina mora disati.

Posjeti Miss7.24sata.hr