Elegantna 'neboja': Nosi se crno od glave do pete

Getty Images
Da, znamo, ljeto je i jedva ste čekali izvući sve one cvjetne bluze iz ormara. No ljubitelji crnog će se složiti da ne postoji pravo i krivo vrijeme da se nosi crna od glave do pete
Vidi originalni članak

Grace Coddington gotovo ne nosi niti jednu drugu boju, sestre Olsen izgledaju odlično u crnoj, a misterioznom liku Johnnyja Casha zapravo ni ne pristaje druga boja. Crnu najoštriji modni autoritet na svijetu Anna Wintour mrzi, a tvrtka Abercrombie & Fitch zaposlenicima je zabranila da je nose u dućanima. Za druge je crna boja koja odiše tolikom elegancijom, nikada neće izaći iz mode, a što je najbolje od svega, možete je nositi na bezbroj načina.

Ova, zapravo, “neboja” nije samo modna inspiracija, opjevao ju je Fleetwood Mac, a Rolling Stonesi nam kažu da sve obojimo u crno. Crna je bila uniforma Coco Chanel, a mnogi dizajneri kao što su Gareth Pugh, Yohji Yamamoto i Rei Kawakubo ne mogu zamisliti svoje kolekcije bez crnih komada. Rei kaže kako zapravo radi u “tri nijanse crne”. Christian Dior rekao je: “Možete nositi crnu bilo kada. S bilo koliko godina i u bilo kojoj prilici”, a Yves Saint Laurent slavio je žene u crnim haljinama. Fiktivni lik Wednesday Addams iz filma i crtića “Addams Family” rekla je da će prestati nositi crno onda kada izmisle tamniju boju. Moramo priznati da se slažemo, a nakon svega ovoga, treba li vam još razloga da počnete nositi crno od glave do pete? Ako da, street style blogovi i internet puni su stranica kojima je crna sve na svijetu. Kada pogledate fotografije lijepih trendseterica u crnim odjevnim komadima, vjerojatno vam, bar neko vrijeme, neće pasti na pamet nositi ništa drugo.

Neki će reći da crna ne daje puno mjesta za improvizaciju ili da s njome ne možete biti posebni, no ljubitelji ove boje zasigurno se neće složiti. Ne morate se brinuti o tome da uparite boje, prikrit će eventualne mrlje koje ste skupili tijekom dana, slojevito oblačenje u crnoj dobiva jednu potpuno novu dimenziju, a odgovara svima. Ne samo to, u crnoj ćete izgledati i prilično vitko, a tko to ne bi htio baš na ljeto. Da, oni koji se kunu u crnu do kraja života, nose je i za najvećih vrućina, a ugledajte se na manekenke, modele i najveće trendseterice našeg vremena da vam pokažu kako se to radi.

Kratke pamučne haljinie, lepršavi kombinezoni, kimono preko kratkih hlačica ili lijepa bluza, svi ti komadi u crnoj i na ljeto će izgledati savršeno. Ne možemo ne spomenuti i malu crnu haljinu. Partnera koji nikad ne izda kad “nemamo što obući”. Mala crna haljina dokazuje da je zaista klasik koji nikada nećemo zaboraviti na dnu ormara. To je razlog zbog kojeg je svijet mode već sezonama ne može ignorirati.

Ovog ljeta zaljubili smo se u slip haljine ukrašene čipkom, a ima li nešto ljepše od takve haljine u crnom izdanju. Crno od glave do pete daje vam i milijun različitih opcija za nošenje modnih detalja. Bilo da se odlučite za klasičnu kombinaciju s kojom ne možete pogriješiti - crno i zlatno ili “all black” kombinaciju razbijete detaljima sa zakovicama ili malo jarke boje, u svakom slučaju, možete se poigrati. Fashionistice koje vole crno, najčešće se odlučuju za kožnate detalje ili sve upotpune ružem za usne u jarkoj boji.

No što kažu dizajneri? Iako je Pantone bojama sezone proglasio nježnoružičastu i baby plavu, ljubitelji crne se i dalje ne daju, pa su njihove kolekcije stvarno obojene u tu boju, baš kako su tražili dečki iz Rolling Stonesa u pjesmi “Paint it black”. Kolekcija koju potpisuje Iris van Herpen dokazuje koliko je crna seksi. Miješajući materijale i pokazujući malo kože, kolekcija nam je inspiracija za vruće ljetne večeri. Glavni je modni pokretač crna bila na revijama za Louis Vuitton i Adeam, a i Alberta Ferretti za ljeto predlaže samo crno. Ne iznenađuje da je i Alexander McQueen posegnuo za najtamnijom bojom u spektru pa čak i za ljeto, a u stopu ga prate Valentino i Ellery, dok je crna kod Saint Laurenta u najseksi izdanju. Sjetite se Angeline Jolie i one haljine s visokim prorezom koji je pokazivao njezinu nogu. Možda je baš ona bila inspiracija za Saint Laurent.

Što čekate? “All black, everything!” moto je ljeta.

Posjeti Miss7.24sata.hr