Nina Violić prava je buntovnica i to s pokrićem!

Danijel Berković/PIXSELL
Strastvena Riječanka kaže kako se od kolotečine razboli, a prelazak iz ZeKaeM-a u HNK ju je preporodio
Vidi originalni članak

Ako se nekoga može opisati kao buntovnicu s pokrićem, a uglavnom i jako dobrim razlogom, onda je to svakako prvakinja zagrebačkog HNK Nina Violić. U mnogočemu se ta strastvena Riječanka odvažila biti pionir svog vremena. Bila je među prvim kulturnjacima koji su kritizirali maćehinski odnos političara prema umjetnosti i kulturi, među prvima je podigla glas za nastavak reforme školstva, među prvima je koji su javno ogolili svoje misli te iskreno preispitivala vlastite mogućnost osobnog prema vanjskom  svijetu. Današnje trendseterice nose na špici svima omiljene borosane, gotovo desetljeće nakon što ih je Violić svojom autorskom predstavom iz 2008. “Rad borosane na sebi” popularizirala i nosila na gotovo svakom važnijem događaju. 

- Ne mislim da sam naročito hrabra. Dapače, nekad sam vrlo plašljiva. Samo ne mogu živjeti laž, nikad to nisam mogla. To mi je kao neka crna rupa u koju želim propasti i da me više nema – objašnjava Nina. 

Tu plašljivost publika rijetko može vidjeti na kazališnim daskama na kojima Nina briljira iz godine u godinu. Posljednju je premijeru imala nedavno s Molierovim “Tarttuffeom” u kojemu igra Elmiru, Orgonovu ženu. U toj se ulozi usudila probati nešto novo i drukčije sa sobom, a već se bacila u nove izazove. 

- Pripremam solo u Tvornici kulture koji režira Senka Bulić. Riječ je o tekstu talijanske spisateljice Line Prose ‘Lampedusa Beach’. To je monolog Afrikanke koja se utopila ispred Lampeduse i jako, jako se veselim tom projektu. Vrlo je intiman jer ga radim sa Senkom s kojom sam vrlo bliska i privatno i umjetnički,  stoga tražim od sebe rubne stvari koje ne mogu opisati riječima. Jako je zahtjevno za mene, ali to volim. Sviđa mi se osjećaj kad se iz uspješno obavljena projekta u nacionalnoj kući vratim natrag u garažu. To me drži  živom na sceni te zainteresiranom i znatiželjnom, baš taj spoj – rekla je glumica. 

Prije dvije godine zamijenila je svoj obožavani ZeKaeM nacionalnom kućom. Ondje, kaže, napreduje sa svakom predstavom i ne predaje se jer joj se svako malo dogodi novo iskustvo koje ruši njezine “stare” stavove, što joj je najvažnije. 
- U razdoblju od kad sam se preselila u HNK jako sam sretna i preporodila sam se jer ne živim više u Thaliji, ‘bircu’ koji mi je, dok sam radila u ZKM-u, bio kuća. Sada živim kod kuće. Radila sam Evu u ‘Vučjaku’ i hit- predstavu ‘Tri zime’ s Ivicom Buljanom, sutra putujem u Sankt Petersburg s predstavom ‘Evandjelje’ i kompanijom Pippa Delbona i ta turneja će za mene potrajati do veljače. Vrhunac turneje bit će tri tjedna igranja u Parizu. Zapravo sam jako, jako zadovoljna projektima i autorima s kojima radim – opisuje Nina. 

Cijeli tekst pročitajte u našem glossy magazinu Budi.IN Chic uz koji na dar dobivate fantastično Catrice sjenilo.

Posjeti Miss7.24sata.hr