Nikad prežaljena Amy danas bi proslavila 33. rođendan

Getty Images
Glas s kakvim su se mogle pohvaliti rijetke pjevačice našeg doba, stil koji nitko ne može kopirati... Amy je bila jedinstvena
Vidi originalni članak

Njezin talent i karizma doslovno su hiplnotizirali na prvo slušanje i gledanje, a kada nas je napustila, Amy je odmah postala legenda i jedna od onih koja se neće ponovno roditi. Povodom njenog rođendana, donosimo vam neke činjenice koje o pjevačici možda niste znali. 

Hit koji zbog kojeg je postala planetarno popularna bio je "Rehab", a jednu od svojih najpoznatijih pjesama napisala je posve - slučajno. Da, možda zvuči čudno, ali šetajući New Yorkom, Amy je prijatelju Marku Ronsonu, koji je producirao jedan od najboljih albuma ikada "Back to Black", pričala kako ju prijatelji tjeraju da se prijavu u rehabilitacijsku ustanovu. Kada su stigli u studio počela se šaliti kako ona to ne želi, i tako je nastao onaj poznati "No, no, no!" Pjesmu je napisala kao šalu, a kada je izašla, u Amy su se svi odmah zaljubili.

Njezin stil bio je ono što ju je, između ostalog, isticalo iz mase. Iako je izgledalo da je doslovno prekrivena tetovažama, ima ih (samo) 11. Prvu koju je napravila je lik Betty Boop na stražnjici. Debeli potez crnim tušem na očima i ta masivna kosa, zapravo su hommage ženskim grupama iz šezdesetih čiju je glazbu slušala nakon gadnog prekida s muškarcem koji je "zaslužan" za cijeli "Back to Black" album. 

Njezin smisao za stil prepoznao je i Karl Lagerfeld, kojem je bila muza, pa joj je posvetio jednu cijelu kolekciju. 

Amy je sa samo 12 godina dobila stipendiju u školu Sylvia Young Theatre School. Tamo su prepoznali njen talent, no Amy se nikada nije uklapala. Nije poštivala autoritete pa su je izbacili. Danas, profesori o njoj pričaju kao o čudu od djeteta koja kada bi pustila glas kao da je došla iz nekog drugog vremena. Mnogi kažu da su na prvo slušanje pomislili da je Amy crnkinja od 50 godina s barem 50 kilograma više, a onda bi se pred njima pojavila ova mršava, niska Židovka s velikim glasom i još većom osobnošću.

Sa svojom je najboljom prijateljicom Juliette Ashby osnovala rap duo Sweet 'n' Sour, po uzoru na Salt 'n' Pepa - grupu koja je u to vrijeme bila jedna od najpopularnijih ženskih rap grupa. 

Zapravo Amy nikada nije htjela biti pjevačica. Zamislite, njen san bio je biti konobarica na rolama kao u filmu American Graffiti.

Zapravo u jednom je intervjuu Amy rekla "Mislim da neću biti poznata. Mislim da ne bi to podnijela, poludjela bih." 

Jedno je sigurno, više nikada nećemo imati pjevačicu poput nje. 

Posjeti Miss7.24sata.hr