Nazovi Tea P. radi dobre mode

Tomislav Miletić/Pixsell
U subotu je održana zadnja večer ovosezonskog izdanja Schwarzkopf Cro a Portera, a protekla je u znaku poznatih hrvatskih imena. Juraj Zigman otvorio je zadnju večer, a kao šlag na kraju CAP-a ostavljen je izvrsni Teo Perić čija kolekcija za MAK je oduševila sve prisutne.
Vidi originalni članak

Zigman

Večer je započela teatralno i veselo. Za to se pobrinuo popularni dizajner iz Istre. Ponudio je sve ono što očekujemo od proljetno/ljetnih kolekcija - pregršt upečatljivog printa, mnoštvo boja, razigrane kreacije, cvijeće i dozu seksipila. Zigman ne bi bio Zigman da na pistu nije donio dozu pretjerivanja s kojom on vješto barata. Ona skoro uvijek ide u prilog njegovim kreacijama.

Ove sezone dizajner se poigrao s etno elementima koje je vješto spojio sa svojim modernim komadima. Materijali i detalji izvrsno su se uklopili i ne strše neprirodno.

U prvom planu je upečatljiv print u kojem dizajner kao poželjne motive predstavlja jastoga, bube, šipak, smokve, grožđe i druge motive uz pomoć koji stvara zanimljive kombinacije na haljinama. Ti motivi prate liniju ženskog tijela i stvaraju zanimljive iluzije koje privlače pozornost.

Kolekcija obiluje prozirnim dijelovima i golom kožom, no razigrani krojevi i sve samo ne klasičan i ozbiljan print, ublažuje taj dojam, tako da su kreacije sve samo ne vulgarne.

Dizajner si je na par modela dao oduška prezentirajući kostimografske kreacije koje mame pozornost, no vjerojatno dalje od njegovog studija neće otići. No, s druge strane tu su majice i jakne za svaki dan i haljine za djevojke koje žele ostaviti dojam. Volani, prošireni rukavi, peplum, trodimenzionalno cvijeće i rese vodeći su ukrasi koji služe ublažavaju seksipilnog dojma. Negativan trenutak na reviji je bio kad je puknuo patent na uskoj haljini - nadamo se da je to nesretni slučaj i pogreška u fittingu.

Zigmanova koloristična bomba bila je pravo osvježenje nakon tri večeri u kojima su prevladavale takozvane neboje i pregršt smeđih nijansi.

Lokomotiva

Modni i ljubavni par Lana Puljić i Luka Grubišić ubrajaju se u mlade snage CAP-a. Možda je Luka prisutan već neko vrijeme na hrvatskoj modnoj sceni, no zajedničkom projektu je ovo bila tek druga kolekcija.

Čini se da poigravanje s uniformama jedno od obilježja novog brenda jer su dizajneri i ovaj put u kolekciju uvrstili elemente uniformi. Ovaj put u pitanju su bili mornari.

Kolekcija je retro moderni spoj koji odlično zajedno funkcionira. Luka i Lana izvrsno se igraju s trendovima "umatajući" ih u neka prošla vremena.

Izostanak puf suknji i sjajnih ljuskica bilo je pravo osvježenje koje je Luki bilo potrebno. U debitantskoj kolekciji još se ispoljavala njegova potreba za pretjerivanjem. Nova kolekcije je smirenija, ozbiljnija, no i dalje razigrana. Izrazito nosiva kolekcija ponudila je zanimljive komade. Višak je svakako bila obična pamučna kratka uska haljina s printom. Poigravanje s uzorcima (prugicama i točkicama) i bojama najbolji je dio kolekcije, dok na sjajnim uskim haljinama još treba poraditi.

Hippy Garden

U neke druge modne vode vodila nas je Đurica Vorkapić predstavljajući žensku kolekciju koja pozornost plijeni kombiniranjem različitih nijansi smeđe boje.

Dizajnerica ne odustaje od svojih lepršavih maksi haljina i kombinezona. Kombiniranje materijala, debeli remen, rese i široki rukavi vodeći su detalji. Kolekcija je dobila topli dojam uz pomoć sjajnog materijala.

Bilo je tu par zanimljivih komada, posebice predzadnji model, no u suštini Hippy Garden je prezentirao osrednju kolekciju koja je brzo izgubila pozornost publike.

Borna&Fils

Iznenađenje večeri bila je Borna Rajić koja je nakon više sezona na CAP-u ponudila zanimljivu kolekciju koju su posjetitelji gledali sa zanimanjem - i to ne zbog njenog pretjerivanja i nepotrebnog showa. Ovaj put Borna je odlučila predstavili kolekciju na klasičan način.

Naravno, Borna se pobrinula da barem malo teatralnosti ostane - tako je revija otvorena tamjanom koji je zamirisao cijelom Laubom. To je bio njen uvod u srednjovjekovni modni svijet.

Kroz cijelu kolekciju Borna se poigrava s vodećim srednjovjekovnim uniformama, bilo svećeničkom odorom, odjeći koju nose stražari i dame koje čekaju svoje vitezove. Dok je u pojedinim modelima dizajnerica to činila skoro pa doslovnom, u drugim su ti elementi bili vidljivi kroz detalje. Vodeći materijal je, naravno, baršun, koji izvrsno funkcionira u ovoj priči.

Borna je ipak u par modela prikazala svoju želju za nepotrebnim pretjerivanjem i doslovnim prenošenjem inspiracije, no bilo je tu i zanimljivim komada. U većini slučajeva riječ je o kostimografiji koja će teško zaživjeti izvan modne piste. No, pomak u dizajn svakako je vidljiv i, unatoč njenom statusu u modnom svijetu, treba ga pohvaliti.

Linea Exclusive

Jednu od najgorih kolekcija CAP-a predstavio je poznati brend koji već par sezona živi na staroj slavi. Nova kolekcija ponovno je pokazala kako je ovom brendu hitno potrebna injekcija modernosti i novi smjer.

Naravno, vodeći komad je haljina u raznim seksi varijantama. Kratke i duge haljine, s visokim prorezom, dubokim dekolteom ili pak s prozirnim dijelovima, koji malo toga prepuštaju mašti, prodefilirale su pistom i malo koga ostavile ravnodušnim. No, ne zato što su oduševile, nego zato što su šokirale.

U većini slučajeva haljine su bile vulgarne, nisu laskale ženskom tijelu i viđene su prije mnogo godina na maturalnim zabavama - dizajn koji ne ide u korak s vremenom. Vrijeme je da se nešto dogodi s Lineom Exclusive jer se ne može dugo živjeti na staroj slavi.

Teo P. za MAK

Od jednog od najboljih dizajnera na hrvatskoj sceni svake sezone iznova mnogo toga se očekuje. I kad pomislimo da smo sve od ovog majstora vidjeli, on uspijeva iznenaditi.

U novoj kolekciji dizajner je inspiraciju našao u tri filma redatelja Alfreda Hitchcocka: "Vrtoglavica", "Nazovi M radi umorstva" i "Ptice". Reviju je pratila prepoznatljiva Hitchcockova glazba, a kao i uvijek, Teo je odabrao izvrstan styling koji uvijek ide u prilog kreacijama.

Osim besprijekorne izvedbe, elegantnih i nenametljivih, no ipak itekako snažnih komada, Teo je poznat po izvrsnoj prezentaciji svog rada. I ovaj put je svaki novi izlaz bio nježan prijelaz s jedne kreacije na drugu. Njemu nikakav dodatni show, rekviziti ili popratni izvođač nisu potrebni - njegova modna priča uvijek govori snažno za sebe.

Poigravanja s uzorcima, velike mašne i dašak starog Hollywood oduševile su sve prisutne. U novoj kolekciji Teo spaja na prvu nespojive komade i uzorke. To čini tako neopterećeno i slobodno zbog čega taj spoj funkcionira. Najfiniji materijali, elegancija i ženstvenost, upečatljivost i doza razigranog seksipila - kombinacija koja je uvijek uspješna. Znamo koga treba zvati za dobru modu.

U galeriji detaljnije pogledajte kreacije s četvrte večeri Schwarzkopf Cro a Portera...

Posjeti Miss7.24sata.hr