Nakit koji izmamljuje osmijehe

Nakit by MarinaMarinski očarao je one zaljubljenice u modu koje vole vesele i razigrane modne dodatke koje pozornost plijene svojom efektnom jednostavnošću.
Vidi originalni članak

Iza popularnog breda krije se Riječanka Marina Marinski koja se izradom nakita bavi od svoje 16. godine, a ovom kreativnom biznisu ozbiljnije se posvetila 2007. godine.

„Ideja je došla sasvim spontano. Nezadovoljna komadima nakita koje tržište nudi, počela sam ga izrađivati za sebe i prijateljice. Intenzivne boje i šašavi likovi jako su im se svidjeli te sam na njihov nagovor nastavila i dalje razvijati svoj hobi“, objasnila je Marina.

Zaštitni znak je vesela ptičica

U posljednjih pet godina razvijao se njen brend te je radila u različitim tehnikama i s različitim materijalima, a često se i igrala s njima i kombinirala ih. Glinamol, drvo i plastiku zamijenila je glinom, a u posljednje vrijeme izrađuje keramičke komade.

„Upoznala sam se s keramikom sasvim slučajno. Dobila sam priliku raditi u proizvodnji keramičkih predmeta za rovinjsku galeriju Zdenac. Zahvaljujući dostupnosti materijala i aparature u slobodno sam vrijeme eksperimentirala. Tako su nastale prve keramičke ptičice. Materijal mi se jako dojmio zbog čvrstoće i postojanosti, dok je istovremeno topao i izvoran u svojoj primitivnosti. Mogućnosti eksperimentiranja i istraživanja samog materijala su beskrajne, ističe Marina.

Brend Nakit by MarinaMarinski nudi unikatan nakit, ali i keramičko posuđe. Postala je prepoznatljiva po motivu ptičica, koji za nju predstavlja univerzalni simbol slobode i kreativnosti.

„Mogu reći da najviše uživam u njihovoj izradi. Mišljenja sam i vjerovanja da šire pozitivnu energiju i vesele ljude. Svaka ptica propituje formu svodeći je na minimum te tako ogoljena forma jasno izražava dijelove opipljive realnosti koja me okružuje.“

Svi vole keramičke broševe

Njene jednostavne, no ipak itekako upečatljive komade nakita vole podjednako curice, mlade djevojke, ali i starije žene i bake. Uočila je da su to redom osobe vedrog duha, ljubiteljice prirode i života općenito. A definitivno je jedan od njenih najpopularnijih komada keramički broš oslikan ptičicama.

„Izrada se sastoji od nekoliko faza. Prva faza podrazumijeva rezanje oblika, zatim slijedi ručno modeliranje, oslikavanje pa pečenje na visokoj temperaturi. U posljednoj fazi nanosim glazuru koja štiti crtež i daje mu sjaj. Svaki komad nakita ili posuđa zahtijeva višestruko pečenje na temperaturi višoj od 1000 stupnjeva“, detaljno objašnjava Marina.

Marina se trudi razvijati svoj brend i kvalitetu svakog pojedinog komada nakita zbog čega veliku pozornost pridaje tehnici s kojom izrađuje nakit i posuđe. U posljednje vrijeme je unaprijedila tehniku upotrebom engoba, tj. boja dobivenih miješanjem pigmenta metala s mljevenom glinom te glazure te je stoga zadržala bjelinu gline kao podlogu. Na taj način je dobila romantičnije, prozračnije i lepršavije komade idealne za sva godišnja doba. Također pazi i na godišnja doba jer, kako ističe, ljeti njene klijentice vole detalje u intenzivnijim bojama, dok su zimi popularni oni u zagasitijim.

Marina izrađuje i po narudžbi, no to čini u malim serijama. Posebno joj je drago to čini kad je neka prigoda u pitanju. Tako je nedavno izradila jednom sretnom parom pozivnice u obliku broševa za njihovo vjenčanje s motivom ptičica i tulipana.

Svoj primjerak vesele i razigrane ptičice potražite na službenoj Facebook stranici Nakit by MarinaMarinski ili Marinu kontaktirajte putem e-maila mmarinski@gmail.com

U galeriji odaberite svog favorita...

Posjeti Miss7.24sata.hr