10 najstajliš filmova u povijesti: Znate li koji su?

themoviedb
Neke filmove pamtimo zbog napete radnje, neke po odličnim efektima, a neke po modi. Prisjetite se filmova koji su mijenjali trendove i zauvijek ostavili utjecaj u modnoj industriji....
Vidi originalni članak

Svi se ponekad vole prisjetiti omiljenih filmskih klasika i ponovno ih pogledati. No, filmovi mogu biti klasici iz više razloga, pa tako i iz nama jednog posebno dragog - mode. Ovi klasici nisu samo utjecali na trendove u filmskoj industriji, već i na one u modnoj, a neki čak i destljećima nakon nastanka. Pogledajte koji su neki od najstajliš filmova u povijesti...

Heathers (1989)


Mnoge stilske analize su se primijenile na ovom tinejdžerskom filmu iz osamdesetih, a za to postoji i dobar razlog. Nitko nam ne bi mogao tako dobro objasniti vrijednost nošenja uparenih outfita s prijateljicama i to kariranih suknji do koljena, sakoa s jastučićima na ramenima i tajica s čarapama i balerinkama, od Heather, Heather, Heather i Veronice?

Carol (2015)


Kada snimate film poput Carol, u kojem odjeća ima veliku ulogu u karakterizaciji likova, potreban vam je dizajner kostima koji ujedno zna ispričati priču, poput trostruke oskarovke Sandy Powell, kojoj je to odlično pošlo za rukom. Crveni kaputi, zagasite nijanse, veliki broševi i svileni šalovi sve su o čemu ćete maštati nakon ovog filma.

Veliki Gatsby (1974)


Ovo je jedna od pet ekranizacija ovog romana Scotta Fitzgeralda, ali svaki od njih je dosljedan bar što se tiče jedne stvari - zapanjujuće mode dvadesetih godina prošlog stoljeća. U ovoj verziji u glavnim ulogama su Robert Redford i Mia Farrow, a film je imao ogroman utjecaj na tadašnju žensku modu, pogotovo u slučaju svilenkastog donjeg rublja koje se počelo nositi poput odjeće, salonki s nižom potpeticom i šešira na glavi. Filmska kostimografkinja, Theoni V. Aldridge, za to je čak i dobila Oskara, dok je za muške oufite u filmu navodno bio odgovoran Ralph Lauren iako neki to poriču.

Marija Antoaneta (2006)


Treći dugometražni film Sofije Coppole uključivao je zanimljive i stajliš kostime u pastelnim bojama koji su bili u skladu sa šarenom scenografijom i zidnim tapetima te je zbog svega toga Kirsten Dunst završila na naslovnici Voguea, ali kao lik Marije iz filma. Film o francuskoj kraljici također je inspirirao brojne beauty trendove te čak i neke makeup kolekcije.

Annie Hall (1977)


Ovaj klasik Woodyja Allena cijenjen je i zbog odlične izvedbe Diane Keaton, ali i zbog njenih odličnih stajlinga koji su joj osigurali status kinematografske stilske ikone. Muška odjeća koju je pretvorila u žensku na filmu, većinom je pripadala glumici osobno.

Seks i grad (2008)


S obzirom na to da je ovo lista filmova, onda ćemo se osvrnuti na Seks i grad film, koji je baš kao i serija, prepun izvrsnih modnih trenutaka. Carrie i u film oduševljava predimenzioniranim cvjetnim detaljima, Miranda pokazuje svoje glamuroznije izdanje, Charlotte ima odlične 'mama' stajlige, a Samantha je ista kao i uvijek. Sve to uz još i više dizajnerskih marki i štikli. Ipak, Carrie je svoje poznate Manolice u filmu (iz sponzorskih razloga) zamijenila za Louboutinke. Kostimografkinja je, kao i u seriji, bila Patricia Field. 

Vrag nosi Pradu (2006)


Kako je bilo i za očekivati, naravno da će film koji vas vodi u svijet modnog novinarstva imati brojne stajliš trenutke, a za sve to zaslužna je jedna od najboljih svjetskih kostimografkinja - Patricia Field, žena koja je zaslužna za sve outfite u Seksu i gradu. 

Djevojke iz Beverly Hillsa (1995)


Ova lista nikako ne bi bila kompletna bez ovog kultnog modnog filma. Outfiti koje je Cher nosila u filmu savršeno predstavljaju modu iz devedesetih, a svi se sjećamo i njene garderobe iz snova.

Dior & I (2014)


Dokumentarac koji prati Rafa Simonsa i njegove kolege tijekom čitavog procesa nastajanja proljetne kolekcije za dizajnersku kuću Dior. Kolekcije u filmu možda danas i jesu malo zastarjele, ali haljine koje vidimo na pisti su bezvremenski lijepe, kako u krojevima, tako i u bojama i materijalima.

Zgodna žena (1990)


Priča u kojoj siromašna prostitutka zaljubi u bogatog klijenta i on u nju jedna je od najvećih modernih bajki s filmskog ekrana. A osim romantike, u filmu nas je oduševio i stajling Julie Roberts, posebice njegovo primjetno poboljšanje tijekom filma. Za kostime je bila zadužena Marilyn Vance, koja je izjavila kako je ona i njezin tim osmislio i sašio sve kostime u filmu. 
- Tada nismo radili stylinge, u 90-ima se još uvijek sve šivalo za potrebe filma - rekla je M. Vance. 

Posjeti Miss7.24sata.hr