Najbolji grijači: Koje su tkanine najtoplije?

Goran Čižmešija
Na jako niskim temperaturama, kakve su posljednjih dana zahvatile Hrvatsku, ni slojevito odijevanje nekad ne pomaže
Vidi originalni članak

Iz toplog doma pogled kroz prozor možda sluti toplinu, no ne dajte se prevariti zrakama sunca, jer danas je jedan najhladnijih dana u Hrvatskoj, od povijesti mjerenja. Ovih dana ruše se rekordi u niskim temperaturama, no to ne znači da se trebate zabiti u kuću i odgoditi sve obaveze. Sve što vam treba je odjeća načinjena od najtoplijih tkanina. 

Vuna

Jedna od najtoplijih tkanina definitivno je vuna, što ste vjerojatno već i sami znali, pa zato i u najhladnijim danima nosite onaj debeli džemper na kojeg uvijek možete računati. No morate znati i da vuna u kombinaciji s drugim tkaninama neće grijati jednako dobro kao komad izrađen od 100 postotne vune.

Vuneni džeper, Zara, 199,90 kn

Vuneni kaput, Mango, 699,90 kn

Svila

Za razliku od vune, ovo vas je sigurno iznenadilo. No svila je jedna od najstarijih poznatih tkanina koja se i dalje smatra luksuzom, a zahvaljujući prirodnim vlaknima od kukuljice dudovog svilca, izvrsna je u održavanju topline. Svilenu potkošulju ili majicu odjenite kao prvi sloj uz tijelo, a preko nje svakako prebacite neki deblji komad. Svila upija vlagu te time pomaže u održavanju stabilne temperature tijela pri prelasku iz ugrijanih prostora na hladne vanjske temperature.

Svilena majica, H&M, 328 kn

Svilena bluza, topshop.com, 86 eura

Flanel

Flanel je pletena tkanina koja je najčešće izrađena od pamuka ili mješavine pamuka i vune. Od toplih vlakana flanela, osim odjeće, izrađuje se i posteljina, jer osim što grije, jako je mekan i ugodan na koži. Najčešće će od njega rade košulje, koje su i savršen sloj odjeće za najhladnije zimske dane.

Hlače od flanela, Zara, 149,90 kn

Košulja od flanela, H&M, 105 kn

Flis

Flis je debela i mekana sintetička tkanina koja je izrađens namjerom da grije. Često se nalazi i kao postava u zimskim jaknama, ali i na "hoodicama" te sportskim majicama, a u flisu ćete lakše izdržati i najhladnije dane.

Bomber jakna od flisa, topshop.com, 75 eura

"Hoodica" od flisa, H&M, 136 kn

Posjeti Miss7.24sata.hr