Muškarci koji su obilježili modni svijet

Davor Puklavec/ Pixsell
I dok su mediji prepuni feljtona o ženama koje su svojim stilom obilježile svijet mode, jači se spol jako rijetko spominje u tom pogledu. A kako su povijest i sadašnjost prepune muškaraca, koji su svojim osebujnim načinom odijevanja stvorili status modne ikone, predstavljamo 6 muškaraca koji će zauvijek ostati zapamćeni u modnom svijetu.
Vidi originalni članak

James Dean

Glumac koji je u samo 7 filmskih uloga postao filmskom ikonom, svojim je stilom u za vrijeme kratkog života apsolutno oduševljavao. Minimalistički pristup modi i odlična frizura, bili su njegovi aduti. Ostavljao je dojam kako se uopće ne trudi, ali nemojte biti naivni. Njegova bijela majica, zavinute traperice i cigareta u ustima bili su pomno odabrani elementi ovog holivudskog imidža.

Bob Dylan

Ovaj američki glazbenik koji stvara već  5 desetljeća, osim glazbom svakako je i stilom obilježio svaku od tih dekada. U 60-ima je rockabilly, a sedamdesete su bile godine u kojima je izgradio stil koji njeguje i danas. Neuredan i muževan boho chic miješan s primjesama rockabilly i rock kulture ostao je do danas, jedino je onaj crni afro malo posijedio. Upravo je Dylan bio jedan od prvih zvijezda koje su nosile Wayfarer model Ray-Bana uz koje se upravo njegov lik i danas povezuje.

Michael Jackson

U 60-ima je bio disco klinac, u 70-ima dijete cvijeća, u 80-ima i 90-ima plesna ikona u šljokicama, a na početku 21. stoljeća zatajan muškarac u crnom. Njegovi su outfiti za nastupe postali jedni od najkultnijih u povijesti glazbe i MTV generacije. Uz Madonnin špičasti Gaultier grudnjak, njegova je crvena kožna jakna iz spota za Thriller zaista komad odjeće koje će prepoznati i svaki modni neznalica.

Boy George

Androginost je u današnje doba postala izrazito popularna, ali gdje je to sve počelo? Još je u 80-ima koristio šminku, imao dugu kosu koju je bojao u lude boje te odijevao kombinacije za koje se nije moglo reći jesu li muške ili ženske. Danas srednjovječni muškarac, ovaj engleski pjevač zaista je stilska ikona.

Upravo je on raskrčio put brojnim transrodnim i transeksualnim osobama koje su se do tada bojale pokazati društvu što oni zaista jesu. Jedno je sigurno, njegovi su outfiti za nastupe apsolutno ludi i danas se mogu mjeriti jedino s Lady Gagom.

David Beckham

Nogometaš kao stilska ikona? Do pojave ovog gospodina to je bilo nezamislivo. On je zvijezda frizura, parfema, donjeg rublja... Ima li još nešto? Ono u što smo sigurni je da su njegove pojave s kraja 90-ih i početka 2000-ih zaista ostale zapamćene po cijelom svijetu. Njegova su se frizure nosile po cijelom planetu, a sve što je reklamirao planulo je isti čas.

Uz modno-osvještenu suprugu poput Victorie, ne preostaje mu ništa drugo osim toga da uz nogometnu karijeru vodi i onu modnu. Danas je izgubio na modnom sjaju, ali je još uvijek jedan od najpoželjnijih muškaraca na svijetu.

Bryan Boy

Možda su prije trendove postavljali glumci i pjevači, ali u 2010-ima trendove postavljaju  modni blogeri i blogerice. I kako trenutno traje ekspanzija takvih blogova, tako se na ovoj listi morao naći jedan od najboljih. On je bio jedna od prvih osoba koja je sjedila u prvom redu za vrijeme modnog tjedna u Milanu, a da nije modni urednik ili holivudska zvijezda. I to ne bilo gdje, dva mjesta od velike Anne Wintour. A nakon toga je počela blogerska era.

Njegov je stil specifičan i za njim se vode mnogi muškarci. Jedan dan se osjeća dobro Pradinom kaputu iz ženske kolekcije i krznu, a drugi dan u jednostavnoj majici i trapericama. Ono što njega čini trendseterom je to što među prvima dobiva odjeću iz kolekcija svjetskih brendova, a spaja ih na sebi svojstven način koji ne može biti viđen nigdje drugdje. Ako pomiješate malo japanskog streetstylea, milanske i pariške visoke mode te londonski alternativni način odijevanja i oblikujete u siluetu muškarca, tada ćete dobiti ovog mladog filipinca Bryana Greya Yambaoa.

Zanimanja modnih ikona se kroz povijest mijenjala, a danas sa sigurnošću možemo reći da je došlo doba interneta i blogova, a tako i modnih blogera. No, kako bi najbolje oblikovali svoj stil trebamo preuzeti najbolje od svakih od ovih muškaraca te sve to izmiješati u modnu juhu koja je upravo po našem ukusu.

U galeriji detaljnije pogledajte naše muške modne ikone...

Posjeti Miss7.24sata.hr