Modni punker za kojeg nemoguće ne postoji

Buntovni punker naše modne scene u svom radu je prvenstveno fokusiran na muške kolekcije, a od pobjede na Modnom ormaru, predstavlja svoje kolekcije u sklopu Dove Fashion.hr-a. Njegove revije uvijek prezentiraju nešto novo i pomaknuto, a ujedno su pravi vizualno doživljaj. Dizajner veliku pozornost poklanja frizurama, modnim dodacima i upadljivom te neobičnom make up-u, koji izvrsno zaokružuje Čukinu modnu priču.
Vidi originalni članak

Subotnja kava pretvorila se u dugo i ugodno druženje tokom kojeg smo s pričljivim i otvorenim dizajnerom ne samo popričali o njegovim kolekcijama, nego i o važnosti glazbe i pisanja u njegovom životu.

Iza njega je nova kolekcija te sudjelovanje na modnom sajmu Fashion.hr Industrija, a umjesto da si uzme slobodnog vremena za opuštanje, Stjepan već planira nove kolekcije, projekte i kako sam kaže, jednostavno ne može stajati na jednom mjestu. Srećom, za nas je to ipak učinio.

I ovaj put je dizajner prezentirao urbanu i mladenačku kolekciju u kojoj su dominirali muški sakoi koji su zbog kroja i dekorativnih modela sve samo ne klasični. Takozvane baggy hlače i ovaj put su "prošetale" pistom, a dizajner je prezentirao i pet ženskih modela. No, to ne znači da Čuka planira sve više u svoj rad implementirati ženske odjevne predmete.

„I dalje se držim muških kolekcija, eventualno će biti prisutan kao i do sada, pokoji ženski model. Jednostavno sam se našao u muškim kolekcijama i u tome se vidim“, objasnio je Stjepan.

U nastavku je naglasio kako je ugodno iznenađen novim projektom, Fashion.hr Industrijom u sklopu kojeg su i brojni dizajneri imali svoje štandove na modnom sajmu.

„Odličan je projekt Fashion.hr Industrija i mislim da ima svijetlu budućnost, ne samo kod nas nego i na međunarodnom polju. Tokom ta tri dana sam prodao odjeću, ali i upoznao raznorazne ljude, ostvario nove kontakte od kojih se samo nešto dobro može razviti.“

Dizajner za odvažne i modno osviještene dečke

Čukinu modnu estetiku prvenstveno obožavaju muškarci između 20 i 30 godina, a dizajner inspiraciju pronalazi u glazbi bez koje ne može živjeti. U smijeh objašnjava kako ide spavati i ujutro se budi uz glazbu, a bez nje ne može ni dok radi i uči. Na njegovoj playlisti može se naći raznolika paleta žanrova, od klasike, progressive, minimala, punka pa sve do disca.

„Uz glazbu mi je i ulica inspiracija. Banalne i jednostavne stvari me inspiriraju. Imam profesionalnu deformaciju, tako hodam gradom razmišljam što bi dobro išlo u novoj kolekciji, koji hod, prezentacija i slično.“

Dizajner je svoje kreacije i cjenovno prilagodio mlađoj publici, tako da se cijene kreću, primjerice za hlače od 700 do 1.400 kn, majice možete kupiti za 300 kn, dok sakoi dođu oko 2.000 kn. Trenutno Čuka nema vlastitu trgovinu, no planira unutar godinu dana otvoriti vlastiti dućan u centru Zagreba. Interes za njegove modele iskazali su i kupci u Velikoj Britaniji, te zbog dobrog feedbacka, ali i zaljubljenosti u način života Britanaca, dizajnerova velika želja je preseljenje u UK.

Vjerni tekstilac na Modnom ormaru

Stjepan Čuka uz Dove Fashion.hr prikazuje svoje revije na Modnom ormaru, modnoj manifestaciji studenata i bivših studenata Tekstilno-tehnološkog fakulteta, gdje je i sam 2007. odnio prvu pobjedu u kategoriji ulične mode koja mu je donijela poziv na Dove Fashion.hr.

„Bio sam u šoku kad sam čuo svoje ime, noge su mi se oduzele. Pobjeda mi je otvorila brojna vrata. Svaki korak se na Modnom ormaru ocjenjuje. Međunarodni žiri radi i intervjue, pregledava odjeću čak iznutra, što je meni fenomenalno. Uz to je atmosfera izvrsna, kako u backstageu tako i nakon revija“, i dalje sa žarom dizajner prepričava svoje iskustvo.

Nakon glazbene i učiteljske škole do mode

Stjepan Čuka, koji je rođen 1982. u Kutini, pohađao je Opću gimnaziju u Garešnici. Prvi put se susreo s modom u drugom srednje kad je počeo ići na sate modnog dizajna. Na nagovor oca tražio se u glazbenoj školi, a nakon dvije godine na Visokoj učiteljskoj školi, ipak se odlučuje za TTF. Trenutno sprema zadnje ispite na fakultetu i diplomski rad na temu Opere u Sydneyju. Već na drugoj godini fakulteta usmjerava se na mušku modu.

„Faks mi je važan i moram reći da je meni pomogao. Smatram da pomaže pojedincu da se usmjeri u pravom smjeru. Ali od svakog pojedinačno ovisi kako će se on na tom putu formirati i hoće li uspjeti“, objašnjava Stjepan.

Kreativni i raznoliki hobiji

Osim mode, Stjepan Čuka izrađuje slike apstraktnih motiva i oblika pretežito 3D karaktera, a kad nađe vremena voli pisati prozu, prvenstveno kratke priče.

„Ja ne mogu stati prekriženih ruku. Odmaram se kad se stvarno iscrpim. Uvijek sam u nekom pokretu. Ili pišem, slikam, radim neke modele, uvijek jurim i nešto radim“, kroz smijeh naglašava dizajner.

U zgusnutom i kreativnom rasporedu ipak pronalazi vremena za izlaske i prijatelje, a voli zapartijati u zagrebačkim klubovima Peppermint, Sirup i Fanatic.

Ipak, Stjepan Čuka prvenstveno živi za i kroz svoj posao. Nije mu nimalo teško jer, kako sam naglašava, živi svoj dječački san.

„Prije svake revije se tresem bez obzira što sam ih već par odradio. Kad prođe defile i kad izađem i čujem taj pljesak, nema toga što može zamijeniti te emocije. Nevjerojatno te napune i potiču da uvijek radiš na sebi i budeš još bolji. Usudio bi se reći da volim svoju karijeru i posao više od sebe.“

U galeriji detaljnije pogledajte Čukine kreacije...

Posjeti Miss7.24sata.hr