Dominacija boja i uzoraka: Pronašli smo stajlinge u kojima nećeš proći neprimijećeno

Zara
Vidi originalni članak
  • Upečatljiva, drugačija, svoja, genijalna - to su riječi kojima bismo opisali jednu, jedinu i neponovljivu meksičku umjetnicu Fridu Kahlo
  • Njezina umjetnička djela inspirirana vlastitim bolom i traumama predmet su požude, a jednako kreativan modni stil koji je gajila vječna inspiracija
  • Donosimo vam modnu priču o neponovljivoj Fridi Kahlo, kao i modnu inspiraciju koju smo potražili u Arena Centru, gdje do kraja listopada možeš razgledati izložbu 'Original influencers' i inspirirati se stilom važnih povijesnih heroina poput Fride Kahlo

''Nekada sam mislila da sam najčudnija osoba na svijetu'', izjavila je jednom prilikom Frida Kahlo, jedna od najpoznatijih ličnosti u povijesti umjetnosti, modna ikona i muza čiji su modni stil i izražavanje kroz slikarstvo bili i ostali inspiracija brojnim umjetnicima.

Frida Kahlo, punog imena Magdalena Carmen Frieda Kahlo y Calderon, rođena je 6. lipnja 1907. godine u Meksiko Cityu, točnije u La Casa Azul, koja se nalazila u malenom gradiću Coyoacan. Fridin otac bio je doseljenik iz Njemačke koji je ostao živjeti u Meksiku i preuzeo je fotografski obiteljski biznis Fridine majke Matilde. Upravo je Matilde drastično obilježila Fridin život. Inzistirala je da njezine tri kćeri budu odgajane u strogom i striktno religijskom okruženju.

Kao djevojčica je sa samo šest godina oboljela od dječje paralize. Dugotrajni oporavak izolirao ju je od svih prijatelja, a zbog bolesti je počela šepati na jednu nogu zbog čega su joj se mnoga djeca rugala. Legenda kaže kako je to bio jedan od razloga zbog čega je nosila duge i šarene haljine i hlače.

Pored njezinih čuvenih autoportreta inspiriranih vlastitim životnim bolom i slikanih živim bojama u dramatičnom simbolizmu, upravo je njen originalan, živopisan modni izričaj jedan od razloga za postizanje svjetske slave. Bila je to žena koja nije poznavala društvene norme, koja se nije dozvolila ukalupiti i koja je svakom svojom porom prštila originalnošću. 

Njezine duge haljine i suknje šarenih printeva, viseće naušnice, cvijeće u kosi i guste, spojene obrve postale su sinonim za Fridu Kahlo i ostale vječna inspiracija. Njezinim su se modnim stilom inspirirale i brojne slavne zvijezde poput Beyoncé, Gwen Stefani i Madonne koja čak posjeduje Fridine slike, kao i brojni modni dizajneri i brendovi koji su Fridin stil uklopili u svoje kolekcije, poput primjerice Alberte Feretti, Naeema Khana i Jean Paul Gaultiera

''Ljepota, snaga i bol koji su izvirali iz njezinih radova duboko su me dirnuli. Frida predstavlja odvažnu i istovremeno bezvremensku ženu. Oduvijek sam volio autentičnost, a Frida se nije bojala biti drugačija'', izjavio je za Vogue Jean Paul Gaultier koji je cijelu svoju kolekciju za proljeće/ljeto 1998. posvetio neponovljivoj Fridi Kahlo. A Fridi (i drugim modnim ikonama) je ove godine Arena Centar posvetio izložbu naziva 'Original influencers' koju možeš razgledati tijekom mjeseca listopada.

O tome koliki je modni utjecaj imala dovoljno govori i činjenica da je u listopadu 1937. godine krasila tadašnje izdanje Voguea, najprestižnijeg modnog časopisa. Legendarnu umjetnicu i muzu za Vogue je slikao Toni Frissell, a fotografija koja prikazuje Fridu u bijeloj suknji i plavoj bluzi na točkice, s dugačkim šalom u boji ciklame jedna je od najpoznatijih modnih fotografija ikad snimljenih.

Ukoliko ti se sviđa stil odijevanja jedinstvene Fride Kahlo i voljela bi u svoje svakodnevne outfite unijeti dozu originalnosti i odvažnosti, predlažemo ti da posjetiš Arena Centar gdje ćeš pronaći hrpu genijalnih komada. Mi smo izabrali nekoliko i uklopili ih u živopisne stajlinge inspirirane stilom Fride Kahlo.

Cvjetni uzorak kao vječna inspiracija

Cvjetni uzorak, motivi cvijeća, pa čak i pravo cvijeće bili su neizostavan dio Fridinih stajlinga i umjetničkih djela. Nama je za oko zapela ova romantična odjevna kombinacija spavaćice i kimona koju smo uskladili s ružičastim i crvenim modnim dodacima.

Narukvica Heta 1892 - Festina; grudnjak Intimissimi; gaćice Intimissimi, kimono Yamamay, narukvica Brosway, Watch Centar; šalica Frida 350 ml, Hoću knjigu; spavaćica Yamamay; krema za ruke L'Occitane; mirisni sapun za ruke L'Occitane, cipele CCC - sve dostupno u Arena Centru

Sportska elegancija na Fridin način

Ako voliš sportski stil odijevanja, a istovremeno se ne libiš upečatljivih boja, onda je ovo stajling za tebe. Predlažemo ti da preko maksi haljine odjeneš majicu s kragnom i sve zaokružiš sportskim tenisicama, ruksakom i satom. Na taj način postići ćeš spoj ženstvenosti i sportive koji možeš isfurati za bilo koju dnevnu prigodu.

Sat J. Lemans, Cordis ; Grudnjak Triumph; gaćice Triumph; tenisice New Balance, Sport Vision; haljina Desigual; piling za tijelo The Body Shop; majica Benetton; ruksak Napapijri sve dostupno u Arena Centru

Lepršavi boho stajling po uzoru na Vogue izdanje

Nismo mogli ne rekreirati čuveni Fridin stajling iz Voguea, naravno, na naš način. Roamntična bluza s puf rukavima i volanom na dnu odlično će se ukopiti s dugom, boho suknjom razigranog printa, trendi kaubojskim čizmicama i tradicionalnim zlatnim nakitom.

Bluza New Yorker; suknja Zara; ogrlica Zaks; čizme CCC; narukvica Zaks; naušnice Zaks; BB krema Jane Iredale, Dermacaresve dostupno u Arena Centru

Erupcija boja i uzoraka s dozom 70-ih

Ako se Frida Kahlo nečega nije bojala, to su boje i uzorci. Izazivamo te da isprobaš kombinaciju barem dva uzorka kao što su prugice i vichy i pomiješaš barem tri boje. Ova kombinacija dokaz je da erupcija boja i uzoraka itekako može izgledati genijalno.

Sat Swatch, Watch Centar; pončo Desigual; pulover Desigual; naušnice Guess, Watch Centar; cipele Mass; sunčane naočale Gucci, Optika Anda; traperice Desigualsve dostupno u Arena Centru

Ukoliko ti se dopao modni stil Fride Kahlo ili su te oduvijek fascinirale povijesne ikone stile dozu inspiracije možeš potražiti u Arena Centru, gdje do kraja listopada traje izložba 'Original influencers'. Ova uzbudljiva modno-povijesna izložba ujedno je i prilika da u novim kolekcijama pronađeš artikle koji kao da su izašli iz ormara važnih povijesnih heroina - Anne Boleyn, Marie Curie, Amelije Earhart, Fride Kahlo i Jackie O. Proviri u ormare originalnih influencerica, žena koje su svojim stilom i pojavom ostavile trag te dandanas inspiriraju svojim znanjem, karakterom, utjecajem i stilom.

Posjeti Miss7.24sata.hr