Marlene Dietrich u interpretaciji Tea Perića

Marko Prpić/Pixsell
Nakon što je večer prije na pistu došao avion Croatia Airlinesa, u petak 03. listopada treću večer Schwarzkopf Cro a Portera posjetila je Marlene Dietrich koja je bila inspiracija za novu kolekciju Tea Perića za MAK. Svoje nove kreacije predstavili su i Yuniku, Jet Lag, Marina Jerant i Manuela Lovrenčić i Aleksandar Žarevac.
Vidi originalni članak

Teo P. za MAK

Dizajner Teo Perić je i ove sezone oduševio sve gledatelje svojim retro divama koje su prije svega ženstvene, elegantne, profinjene i točno znaju što žele.

Inspiraciju za novu kolekciju dizajner je našao u poznatoj divi Marlene Dietrich te je kroz kolekciju predstavio jedan dan u njenom životu - od odlaska na kavu do snimanja i večernjeg izlaska. Marlene je u isto vrijeme bila ženstvena i profinjena, no ipak je u sebi imala "muški" touch - ostavljala je dojam snažne i moćne žene, a ne plahe dive kojoj je potrebna pomoć.

Taj kompleksan spoj Teo je uspio prenijeti i na kolekciju. S jedne strane smo vidjeli izrazito elegantne retro kreacije, haljine koje oduzimaju dah ukrašene nježnim cvjetovima, volanima i mašnicama, dok s druge pak košulje s muškim elementima koje je Marlene obožavala.

I u najženstvenijim komadima Teo je protkao Marlenine "muške" crte. Najbolji primjer za to je bila haljina koja je otvorila reviju - profinjen i glamurozan komad na prvu je nježan komad,no ako bolje pogledamo uočavamo materijal na tanke prugice od kojih se rade odijela.

Teo je također Marleninu snagu prikazao i kroz ramena koja su decentno naglašena i produžena,no ipak je dizajner zadržao žensku siluetu ne prelazeći u androgenost. Njene nagle promjene iz muških odijela u glamurozne večernje haljine, dizajner je naglasio i kroz nagle prijelaze na samoj reviji, što je bilo iznenađenje za sve poznavatelje njegovog rada.

Teova Marlene na pistu je dovela jedno posve drukčije vrijeme u kojem modu ne diktiraju prolazni trendovi nego bezvremenska ljepota i snaga izuzetnih žena kojima se dizajner divi. A mi se divimo njemu!

Yuniku

Nakon poduže stanke, Lidija Pihler se prošle sezone vratila na piste Schwarzkopf Cro a Portera razigranom kolekcijom. Dizajnerica je u tom smjeru nastavila i ovaj put, no čini se da je tijekom proteklih mjeseci stekla više samopouzdanja u svoj izričaj.

Tako smo na pisti vidjeli oštriju, mračniju i seksipiliniu Lidiju koja je odlučila svoje girly elemente uklopiti u drski rock glamur.

Taj kontrast mogli smo vidjeti i u odabranom koloritu. Nježna pink boja kombinira se uz crnu, a simpatični motiv srca uz zavodljive prozirne haljine i uske kombinezone.

Kontrast je naglašen i kroz odabir komada. Seksipil je naglašen kroz pencil haljine i suknje, dekoltee i prozirni materijal, dok je djevojački štih zadržan uz puf suknju, a elegancija kroz duge haljine.

Lidija je predstavila solidnu kolekciju po svim pravilima, bez vidljivih greški, slijedeći svoj stil uz vidljive promjene. Vjerujemo da će ova kolekcija zadovoljiti žene koje su poput nje - zavodljive žene koje se ne shvaćaju uvijek  ozbiljno nego se vole i poigrati s djevojčicom u sebi.

 

Jet Lag

I ove sezone dizajnerice Jasmina Arnautović i Maja Virgej Novak su nas odvele u romantični Pariz, no kao i prošli put njihovo viđenje ovog francuskog rada nije stereotipno. Kao što nije ni njihov brend koji izvrsno spaja "uličnu modu" i modnu pistu.

Elemente Pariza mogli smo vidjeti kroz geometrijske detalje, romantiku osjetiti kroz volane i crvenu boju, a sve to kroz prepoznatljivi urbani Jet Lag potpis.

Revija je u duhu prostora gdje se odvija, otvorena s polugolim pilotom i četiri stjuardese čije uniforme bi rado vidjeli na na nekim letovima.

I ovaj put su dizajnerice predstavile miješanu kolekciju u kojoj se podjednako divimo i muškim i ženskim kreacijama. Jasmina i Maja znaju kako ih spojiti u povezanu i snažnu priču prilikom čega žene ne gube na svojoj ženstvenosti, a muškarci na muškosti - zadatak koji je sve samo ne lagan, a čini se da ga ove dizajnerice obavljaju neopterećeno i neusiljeno.

Upravo to su vodeće karakteristike koje su potrebne za uspješno kreiranje odjeće koju ne nosimo samo na vjenčanja i čuvamo u ormaru za posebne prigode. Jet Lag je jedan od rijetkih hrvatskih brendova koje ćemo prije svega vidjeti na hrvatskim ulicama, a ne samo u editorijalima modnih časopisa.

Marina Jerant i Manuela Lovrenčić

Posve drukčiju miješanu kolekciju predstavile su Marina Jerant i Manuela Lovrenčić. Dizajnerice su prvenstveno igrale na kartu seksipila.

Kolekcijom dominiraju izazovne haljine, a seksipil je ublažen klasičnom crnom bojom - što je bio dobar odabir jer bi pojedine kreacije u drugim bojama prešle dopuštenu granicu.

No, koliko god crna zna spasiti stvar ona ima jednu negativnu stranu - krivo doziranje dovodi do neželjene monotonije.

Marina i Manuela su to pokušale izbjeći kroz miješanje uz tamno-plavu boju i ušivanjem materijala, no na pojedinim kreacijama to se nije moglo izbjeći. Bilo je potrebno osvježenje u vidu drugih komada, poput jaknica, hlača i suknji, koje bismo željeli vidjeti više kroz samu kolekciju.

Aleksandar Žarevac

Za kraj je ostala također crna kolekcija koja je prva koju Aleksandar Žarevac predstavlja na pisti Schwarzkopf Cro a Portera.

Njegova kolekcija je dobar primjer kako crna ne mora biti dosadna ako se izlazi dobro poslože i ako jednom kolekcijom ne dominira isti kroj i komad.

Aleksandar spaja ženstvene i girly elemente uz one muške, a to nije vidljivo samo kroz pojedine komade nego i kroz detalje, poput velikih patenata.

Najzanimljiviji dio kolekcije je dizajnerovo poigravanje i manipuliranje s materijalima kroz koje je izrazio svoju dramatičnu crtu. Upravo te kreacije su plijenile najviše pozornosti.

One pokazuju kako dizajner ne razmišlja samo u zadanim okvirima materijala nego razmišlja dublje, voli riskirati ne razmišljajući koje su posljedice toga. A odvažnost se često itekako dobro isplati!

U galeriji detaljnije pogledajte nove kolekcije hrvatskih dizajnera...

Što su nam dizajneri otkrili u backstageu, pogledajte ovdje, a tko je sve gledao revije iz prvog reda, pročitajte ovdje.

Posjeti Miss7.24sata.hr