Kako odabrati savršene traperice?

Thinkstock / Spencer Davies
Većina žena ne može zamisliti svoj ormar bez pokojeg dobrog para traperica. To je bezvremenski komad koji pristaje svim ženama i ide uz sve kombinacije. No, koliko god obožavale traperice, kupnja istih se često pretvara u noćnu moru. Koji su trikovi za odabir idealnih traperica, savjetuje stilist Ivan Friščić.
Vidi originalni članak

„Jedan od najstresnijih modnih odabira svake žene jest upravo odabir pravih traperica. Iako highstreet i highfashion brendovi vrve modelima za svačiji ukus, ukus jednostavno nije isto što i konstitucija tijela“, komentirao je stilist.

Udobne traperice su savršene traperice

I tu je potpuno u pravu. Kupnja idealnih traperica odnosi se na to kako taj komad stoji na nama, odnosno koliko traperice savršeno pristaju našem tijelu. Idealne mogu biti uske, široke, visokog struka ili niskog – model ni aktualni trend nije važan, važno je kako on stoji na nama. I, naravno, kako se mi u tim istim trapericama osjećamo.

Jedna od prvih i među najbitnijim stavkama je upravo udobnost – ne treba se pod svaku silu gurati u skinny traperice ili one s visokim strukom samo zato što su moderne. Druga bitna stvar je pogledati ih iz svakog kuta – nekad nam traperice izgledaju genijalno na prvi pogled, no dođemo doma i shvatimo da u njima ne možemo sjediti. Prilikom isprobavanja u trapericama se treba prošetati, sjesti i koji put se sagnuti“, pojasnio je za početak Ivan Friščić.

Kao najvažniju stavku stilist ističe udobnost i multifunkcionalnost. Takve traperice nas prate tijekom cijelog dana, ne stežu niti pritišću na bilo kojem dijelu. One se u isto vrijeme mogu iskombinirati u casual styling za, primjerice, odlazak na kavu s prijateljicama, a uz efektan sako ili top i visoke pete, traperice su spremne za večernji izlazak.

Koju dužinu i boju odabrati?

Osim praktičnosti i udobnosti, prilikom kupnje traperica važno je obratiti pozornost i na dužinu nogavica. Ako ćemo ih nositi na ravne cipele ili tenisice, nogavica ne bi trebala biti viša od par milimetara ispod gležnja. Duge traperice obavezno skraćujte. Kod visokih peta vrijedi slično pravilo, osim ako ne nosite široke nogavice u hippy stilu. Onda slobodno dopustite da nogavice prekriju cipele.

Svijetli ili tamni jeans - pitanje je sad. Najčešći odabir pada upravo na tamni traper. To je shvatljivo jer se tamne traperice jednostavnije kombiniraju i, naravno, vizualno, stanjuju figuru. No, svijetle traperice osvježavaju styling i pružaju mu dodatnu urbanu notu.

„Naravno, bitno je i pozabaviti se bojom traperica. Nažalost, isprani i svijetli jeans ne nose svi jednako, a nekakvi nasilni akcenti na stražnjim džepovima ili čak veliki džepovi nam mogu vizualno povećati stražnjicu što nekada i nije baš dobra ideja“, komentirao je Ivan Friščić.

Koji model pristaje kojem obliku tijela?

Kroz par godina profiliralo se par modela traperica koji visoko kotiraju na ljestvici popularnosti i ubrajaju se najčešće i najtraženije modele. Najpopularniji model oko kojeg se lome koplja jest skinny jeans. Skinny traperice pristaju samo skinny ženama? To nije istina, problem ove vrste modela leži u pogrešnom slaganju stylinga, a ne u njegovom pripijenom kroju.

Po mom mišljenju, nekakav skinny s višim strukom, npr. do pupka, mogu nositi sve žene. One malo jače mogu ih kombinirati sa širokim topom i to noge čini vizualno tanjima. Niski struk je ipak nešto što bih ostavio mršavim djevojkama i onima mlađim od 30 godina“, pojasnio je stilist.

Među popularnijim modelima ubraja se takozvani boyfriend cut. Ivan Friščić objašnjava da ovaj model traperice jednostavno stoji svim ženama dobro. To je model koji se može nositi i na visoke pete, ali i na ravne cipele.

Moja preporuka je boyfriend cut traperice kombinirati uz jednostavni bijeli T-shirt i sako s pojačanim ramenima. Definitivno nogavice trebaju biti zarolane do gležnja, nikako ih ne treba pustiti da padaju slobodno jer daju loš efekt.“

S druge pak strane tu su, trapezice, retro kroj s visokim strukom i mrkva hlače, modeli koji su popularni i trendi, no veoma škakljivi za nošenje i kombiniranje. Ako imate istaknutu i veću stražnjicu, svakako izbjegavajte mrvka kroj. Ako ne želite djelovati preozbiljno, mrkva traperice obavezno kombinirajte uz trendi i otkačene detalje.

Retro kroj s visokim strukom ubraja se u jedne od najtežih krojeva. Ovaj model će prije dodati pokoji kilogram nego prekriti nedostatke. Retro kroj izvrsno stoji ženama s čvrstim oblinama i zategnutim mišićima. Na taj način će čvrsta stražnjica doći do izražaja. Ovaj kroj ujedno zahtijeva i ženstveno i zavodljivo držanje. Trapezice su se posljednje dvije sezone vratile u modu. One su pak nesretan izbor za niske žene.

„Osobno ne vjerujem u taj kroj traperica i mislim da su puno ljepše i puno bolje padaju u nekom laganijem materijalu i to definitivno na visokim i mršavim ženama. Naravno, uz neku dobru štiklu“, komentirao je Ivan Friščić.

Traperice najbolje pristaju uz visoku ili punu petu. Ako imate široke bokove, izbjegavajte hlače čije nogavice se pri kraju šire.

„Moji favoriti koji traperice nose u svom stilu su Alexa Chung koja sa svojim tankim nogama može isfurati bilo koji model. Nakon nje, definitivno Gwen Stefani, koja nosi rock chic i Rachel Bilson, kao djevojka koja ih nosi baš onako kako treba“, istaknuo je stilist.

Tamni skinny jeans, visoke čizme s platformom koje blago posjećaju na bajkerske (no, bez zakovica), ukrašene pokojim remenom, obična crna majica dugih rukava i volumenizirana otvorena vesta bogatog pletiva koja služi umjesto kaputa – styling savjet je stilista Ivana Friščića za ovu jesen.

U galeriji detaljnije pogledajte pojedine modele traperica kao i njihove cijene...

Posjeti Miss7.24sata.hr