Kako odabrati idealne traperice?

Davor Puklavec/ Pixsell
Postoje muškarci koji obožavaju košulje i oni koji ne izlaze iz udobnih T-shirt majica. Neki nose samo tenisice dok drugi preferiraju cipele. No, jedan komad odjeće univerzalan je i nalazi se u ormaru svakog muškarca diljem svijeta. Traperice su definitivno na samom vrhu i taj tron neće tako brzo predati. Unatoč tomu što svi muškarci nose traperice, mnogi ne znaju kako odabrati one idealne. Koji su najbolji jesenski modeli i kako kupovati traperice, savjetuje Toni Rico, hrvatski dizajner muške odjeće.
Vidi originalni članak

Kad su se traperice pojavile na tržište napravile su pravu revoluciju. Najranije američke modele izrađivali su Jacob Davis, Calvin Rogers i Levi Strauss 1873. i to za kauboje kojima su bile potrebne udobne, ali i na sve izazove otporne hlače. Tijekom 1950-tih postale su popularne kod američkih tinejdžera.

Univerzalna i svjetski poznata riječ jeans dolazi od francuske fraze bleu de Gênes, u doslovnom prijevodu ženevski plavo. Denim, odnosno traper, materijal od kojeg se izrađuju traperice, originalno potječe iz francuskog grada Nimes, otkud je riječ denim (de Nimes) dobila svoje ime. Zanimljiva je informacija da su traperice 1885. godine koštale svega 1.50 dolara, dok se danas cijena prosječno kreće oko 97 dolara.

Koji model odabrati?

"Idealne traperice su upravo one koje pokrivaju sve vaše nedostatke. Prilikom kupnje traperica treba prvenstveno obratiti pozornost na širinu nogavica i visinu struka. Višem mršavom muškarcu stoje traperice mrkva kroja. Poželjan je model s malo elastina kako bi se naglasila figura. Nižem, kao i krupnijem muškarcu stoji tamniji traper, ravnih nogavica bez elastina. Privatno preferiram traperice niskog struka i mrkva kroja, pamučne s do 7% elastina", savjetuje Toni Rico.

U najčešće i ujedno najpopularnije modele ubrajaju se straight i boot cut traperice. Straight traperice su klasik koji paše skoro svim muškarcima. Karakterističan je po tomu što pada ravno, odnosno nogavice se ne sužavaju od koljena na niže. Boot cut također laska većini, a poseban je po tomu što je nešto uži oko koljena, a na rubovima se blago širi kako bi nogavice elegantno padale preko cipela /tenisica.

Sve popularniji postaje i takozvani slim model (slim leg i super skinny). Slim leg sužava se oko koljena i ravno pada. Ovaj model odgovara atletski građenim muškarcima. Slim leg se ne skuplja oko ruba nogavica, dok super skinny se blago nabire na rubu. Također odgovara mršavim i atletski građenim muškarcima mršavih nogu.

"Traperice uvijek treba kupovati broj manje kako vam se ne bi kasnije previše raširile. Nikako kupovati jeans koji je već pretretiran kako bi dobio takozvani istrošeni look. Naime, jeans sam po sebi izgleda sve bolje i bolje što se više pere. Kemikalijama istretirani modeli u samom startu su kraćeg vijeka", objašnjava dizajner Toni Rico.

Za obožavatelje casual sportskog stila tu je svijetli traper, dok tamne traperice ostavljaju ozbiljniji dojam i mogu se čak nositi i na posao. Nije rijetkost da tamne traperice zamijene i hlače odijela za svečane prigode. Ako volite upadljive komade, birajte modele ukrašene tregerima, velikim džepovima i svjetlijim dijelovima.

U galeriji pogledajte najbolje modele traperice za ovu jesen...

Posjeti Miss7.24sata.hr