Kako odabrati idealan kaput?

Thinkstock / Spencer Davies
Jedna od većih investicija koja se svakako isplati u period jeseni i zime je kvalitetan kaput. Ženstvenost, elegancija i sofisticiranost su uvijek IN, a ove sezone nalazimo i posebno popularne oversized modele. Koje boje su trendi, kako odabrati model po građi tijela i na koji način kombinirati kapute savjetuju poznata dizajnerica Sonja Lamut i stilist Ivan Friščić.
Vidi originalni članak

''Ono što svakako preporučujem je uzeti odgovarajuću veličinu. Trenutni trend, oversizied kaputi, mi se čine kao dobar izbor za sve, u dužim i kraćim varijantama. A i čini mi se kao dobar primjer kaputa – kameleona'', započinje Sonja.

Koja građa tijela zahtjeva kakav model?

Kada govorimo o najidealnijoj građi tijela - građa pješčanog sata, tada je izbor nekako najlakši. Možete odabrati bilo koji od modela i dobro će vam stajati, međutim, u izboru svog idealnog kaputa dobro je naglasiti svoje atribute. Istaknite struk na način da odaberete model kaputa koji naizgled sužuje struk i koji će vam naglasiti bokove. Ako se odlučite za kaput vrećastog kroja, tada ga svakako kombinirajte s remenom i naglasite obline, tj. struk. Možete se i malo poigrati te kupiti malo dulji kaput koji će dosezati do koljena ili malo ispod koljena, s otvorenijim dekolteom. Ako ispod kaputa odjenete haljinu ili suknju koja je kraća od kaputa, cijeloj kombinaciji dodajete dozu seksipila. 

''Kod građe tijela u obliku kruške - uža ramena, manje grudi, veća stražnjica i bokovi te jače noge, naročito bedra birajte kaput s jastučićima i detaljima poput balonera, nešto što će naglasiti gornji dio tijela te odvući pažnju od širih bokova i stražnjice. Kaput bi trebao biti lagano strukiran te padati ravno prema listovima. Izbjegnite falde ili volane jer će vas one još više proširiti na području bokova i stražnjice. Ako ste niže od 170 cm kaput nikako ne bi trebao sezati ispod koljena, dok si više žene mogu dozvoliti kaput ispod koljena pa čak i maksi dužinu. Kaput u dvije boje, svjetlijeg gornjeg i tamnijeg donjeg dijela, također je odličan izbor za ovu građu tijela'', objašnajva Ivan.

Nadalje nastavlja kako je kod građe u obliku jabuke idealan kaput klasičnog A-kroja. Bitno je da kaput nikako ne bude maksi dužine već najduže do koljena jer su najbolji adut noge koje svakako trebate istaknuti i naglasak staviti upravo na njih. Birajte kaput s dubljim V-izrezom kako biste na gornjem dijelu stvorile iluziju dužeg torza. Ako se odlučite za kaput s remenom ili stavljate remen na kaput, on se mora staviti na područje gdje je struk najuži.

''Niskim ženama, prije svega, preporučujem visoke pete (ako im baš njihova visina predstavlja problem), a zatim, svima skupa, predlažem da se ne ograničavaju u izboru boja i uzoraka svog kaputa. Važno je znati nositi ga'', nastavlja Sonja.

Upravo su boje ove sezone vrlo popularne i mogu se naći kaputi u svim nijansama. Nježno ružičasta, crvena, tirkizna i slične privlače na prvi pogled i zasigurno unose dozu razigranosti u jesensko i zimsko sivilo. Ako ipak više naginjete klasici, onda odaberite neizostavne srne, sive, smeđe i tamnoplave boje. Iako su upadljive boje neupitno trend, kod klasičnih kombinacija lakše ćete izbjeći mrlje od prljanja i tragove remena od torbi.

''Zimi je kaput statement komad i mora hodati uvijek korak ispred vas, inače ste pogriješili s izborom. Trenutno se karirani uzorak vratio na velika vrata i odlično izgleda na toplim kaputima'', pojašnjava Sonja.

Obavezno paziti na veličinu kaputa

Kod izbora kaputa trebamo voditi računa o nekoliko detalja, prije svega o veličini. Naime, kaput za zimsko vrijeme se uvijek nosi iznad nekoliko slojeva odjeće, tako da ne smije biti premalen ili malen, bilo bi idealno da je vaša konfekcijska veličina između pa da kupite kaput pola broja veći. Najbolji pokazatelj veličine jesu gumbi jastučići. Kada mislimo na gumbe, tada se oni nikako ne smiju otkopčavati ili širiti tkaninu jer će kaput na vama stajati kao da će eksplodirati, a ne kao da ste ga ovlaš navukle, što je trenutni modni imperativ.

''Jastučići, pak moraju biti točno do ruba ramena, nikako izvan ruba s bilo koje strane, jer oni najočitije otkrivaju kako vam kaput stoji. Puno je lakše kada kaput nema jastučiće, no to je većinom slučaj kod kaputa koji su sami po sebi predimenzionirani, oni klasičnog kroja gotovo u pravilu imaju iste. Još jedan detalj o kojem morate voditi računa jest područje dekoltea - u tom području vam, između kaputa i tijela, trebaju stati dva prsta ruke kako vam kaput ne bi bio preuzak na području prsa, jer nije ni praktično ni lijepo'', pojašnjava Ivan.

Odabir materijala kaputa

Najpopularniji i najidealniji materijali koji se koriste kod kaputa su oni koji sadrže veliki postotak vune i kašmira koji su dovoljno topli i teško propuštaju hladnoću. Krzno je jedan od materijala koji najbolje zadržava toplinu tijela tako da je uvijek dio zimskih kolekcija, naravno prema vlastitim preferencijama odabrat ćete kaput s umjetnim ili pravim krznom. Umjetni materijali također su česti u zimskim kolekcijama, jer dosta dobro zadržavaju toplinu i teže propuštaju vjetar i hladnoću na tijelo. Koji god materijal da odaberete vodite računa da je dovoljno topao za zimske dane.

''Kaput je izuzetno jak komad koji se nadmeće iznad ostalih komada odjeće, bilo zbog svoje grandioznosti i veličine, bilo zbog krutosti i materijala, te jednostavno nosi kombinaciju. On je taj komad kojem se podređuje ostatak stylinga i prema njemu odabirete detalje. Npr. ako odaberete kaput kraćih rukava, nadopunit ćete ga dužim rukavicama koje ćete malo nabrati; ako je kaput kratak, možete odjenutiviše čizme; ako je kaput V- izreza, oko vrata ovlaš omotajte veći šal koji nikako nemojte nagurati ispod kaputa već ga ostavite izvan; military kaput nadopunite sličnim detaljima itd. Poigrajte se detaljima i dajte svoj osobni pečat stylingu'', zaključio je Ivan.

Na kraju možemo zaključiti kako su trendovi prolazni, a ono o čemu uvijek treba voditi računa kod kupovine kaputa su dužina, oblik i boja. Prilagodite ovaj statement komad svom stilskom izričaju, razmišjajte o tome da vas treba zaštiti od hladnoće i ujedno izgledati dobro. Kvalitetan materijal poput vune siguran je odabir, a boju odaberite po vlastitom izboru.

Ponudu kaputa u hrvatskim trgovinama pogledajte ovdje.

U galeriji detaljnije pogledajte fotografije...

Posjeti Miss7.24sata.hr