Kako kupovati u second hand trgovinama?

Pavel Posavec
Kupnja u second hand trgovinama postala je sve popularnija, a brojne trendseterice rado svoj styling upotpunjuju dobro očuvanim i prije svega povoljnim rabljenim komadima.
Vidi originalni članak

Modna blogerica Ljupka Tanevska, poznata po svom ženstvenom i prepoznatljivom stilu, često kupuje u second hand trgovinama. Provela nas je kroz svoje najdraže dućane te odala kako ugrabiti najbolje komade odjeće po najpovoljnijim cijenama. 

"U second hand dućanima kupujem već sedam godina. Prve komade iz shs sam ugrabila na školskim ekskurzijama u Pragu i Amsterdamu, a nastavila tijekom studiranja u Tuzli koja je prepuna shs i buvljaka. Često sam posjećivala Zagreb i njegove trgovine, a sad kako živim u Zagrebu, redovito provjeravam novu ponudu. Osim u shs, rado kupujem i na Facebook buvljacima gdje ljudi prodaju svoju rabljenu odjeću. Nimalo mi ne smeta što je određeni komad netko već nosio. Ionako kad uđete u bilo koju trgovinu s novom odjećom prije vas je netko vjerojatno i probao dotični komad, u njemu se oznojio i ostavio tragove pudera", objasnila je Ljupka.

Ilica – ulica second hand shopova

Najuži centar najpoznatije zagrebačke ulice Ilice vrvi trgovinama poznatih highstreet brendova. No, kad se odmaknete od centra, otkrit ćete svijet povoljne kupnje u brojnim second hand trgovinama. Naime, najduža zagrebačka ulica ugošćuje jedne od najboljih second hand trgovina u Zagrebu.

London TEX d.o.o., Ilica 126

Noviji second hand shop nudi zanimljive i prije svega dobro očuva kapute, torbe i sakoe, a prevladavaju komadi highstreet brendova kao što je Topshop, Benetton, H&M, a može se naletjeti i na pokoji dizajnerski komad. Cijene variraju, ovisno o brojnim akcijama i sniženjima, a prosječno se kreću između 50 kn do 100 kn. Ljupki je za oko odmah zapao sako Marks&Spencer Limited Collection za 60 kn, smeđa vintage torba za 33 kn te Dunees Store kaput za 60 kn.

"Ovaj shs često nudi akcije, tako da jedan dan možete naletjeti na sniženje od 30% do 50%. Definitivno najdraža stvar mi je sivi sako koji me pomalo podsjeća na frak. Odlično će se uklopiti u moj stil, a oduševio me postavom na konje. Tek tad sam primijetila čijeg je brenda. Pravi ulov! Moram ga kupiti", komentirala je Ljupka.

Kopajući po brojnim komadima, Ljupka je naletjela na Topshop traperice za 60 kn, a trendseterice oduševit će ponuda bundi čija cijena se kreće oko 400 kn. Kad naletite na popust od 50%, shopping je itekako isplativ.

Textile house, Ilica 172

Najveći i najpoznatiji second hand u Ilici ujedno privlači i najveći broj kupaca. To je ujedno i jedna od najdražih adresa modne blogerice. Ponuda je bogata, od kaputa, do vesti i majica te sakoa. Također posjeduju i poseban odjel s velikim brojevima. Odjeća je izvrsno očuvana, a može se naletjeti i na trendi komade poznatih highstreet brendova, kao i stranih manje poznatih, ali kvalitetnih brendova.

"Textile house često ima sniženja koja nestrpljivo čekam. Kako mi je u susjedstvu, barem jednom tjedno zavirim u njega. Našla sam tu divnih stvari, a najdraža mi je zelena haljina na zlatna srca za 10 kn i mala kožna Picard torba za 25 kn", objasnila je Ljupka.

Ovaj put modna blogerica je pronašla elegantni sako Christian Berg Stockholm za 100 kn i smeđu torbu Bontex za 55 kn. Smeđu haljinu Mila Schoen Due za 70 kn, Ljupka je kombinirala uz remen za 55 kn. Uz njen stil izvrsno se uklopio Promod kaput za 150 kn.

Cijene u Textile house-u variraju, a kupce svaki malo iznenade brojnim akcijama i sniženjima. U samo jedan dan određeni komad može biti snižen i za 50 do 70%. Strpljenje se svakako isplati!

Second hand shop, Ilica 174

Odmah do Textile house-a nalazi se jedan od najpovoljnijih shs dućana u Zagrebu. U malom prostoru krije se pravo bogatstvo po izrazito povoljnim cijenama. Većina svakodnevnih komada, poput suknji, majica i pletenih vesti, koštaju svega 10 kn, dok modni detalji, poput kapa, marama i remenja koštaju 5 kn. I ovdje su bunde u trendu, a možete ih kupiti za 250 kn (od pravog krzna) ili 150 kn (za one od eko krzna). Obožavatelji kožnih jakni ostat će oduševljeni cijenom od 30 kn.

"Obožavam ga. Sve je po 10 i 20 kn. Većina sakoa u mom ormaru sam pronašla baš u njemu, a najdraža stvar koju sam našla je točkasta marama za 5 kn, dugi sako s rascvalim ružama za 20 kn te plisiranu tamnoplavu suknju s bijelim točkicama za 10 kn. Subotom ovaj shs odjeću rasprodaje u pola cijene", objasnila je modne blogerica.

Ljupka je i ovaj put naletjela na odlične komade. Svidjela joj se Moschino crna suknja, pink džemper s uzorkom pasa te košulja s puf rukavima, i to sve za po 10 kn.

Karlo, Ilica 78

Skriven u prolazu, ovaj second hand shop je pravi dragulj ako tragate za povoljnim dizajnerskim komadima. Ujedno je jedan od rijetkih koji svaki komad odjeće opere te cijeli second hand ugodno miriše.

"Kad sam ušla u njega i vidjela simpatičnu vlasnicu, odmah sam se zaljubila. Kod nje sam našla Jil Sander i Escada sako po 100 kn, a Moschino remen sam dobila čak na poklon. Ipak najdraža stvar koju sam ugrabila je smeđu torbu za 40 kn, koju uistinu često nosim. Kod ovog shs je vidljivo kako se u njemu zbilja nalazi probana odjeća i svaki komad je opran, mirisan i očuvan", objasnila je Ljupka.

Ovaj put modna blogerica je pronašla zeleni kaput i suknja sa cvjetnim uzorkom za 50 kn. Kroz tjedan pristiže nova odjeća, tako da svaki dan možete pronaći ponešto novo. Naravno, ponuda varira, no treba biti uporan. Tako je ovaj put u ponudio bio muški Versace kaput.

Sve tajne second hand shoppinga

Modna blogerica u svom ormaru ima odjeću s potpisom, komade poznatih i cjenovno prihvatljivih brendova, odjeću naručenu preko interneta te odjeću iz second hand trgovina i raznih buvljaka. Svojim istančanim osjećajem za stil stvara prepoznatljive, urbane i prije svega posebne modne kombinacije po kojima je i postala poznata. Brojni obožavatelji pitaju se otkud Ljupki toliko odjeće, no većina njenih komada kupljeni su po povoljnim cijenama. Kako ih uspijeva pronaći?

"Nemojte ići u second hand dućane s namjerom da si nešto određeno nađete. Idite često jer će se možda dogoditi da nađete pet stvari, a možda nećete pronaći niti jednu. Gledajte što možete prepraviti. Ako vam se, primjerice, svidi neka košulja za pet kuna, a uistinu vam je velika, gledajte je li ju možete suziti", savjetuje Ljupka.

Kupljenu odjeću prije nošenje potrebno je oprati. Modna blogerica sakoe i kapute nosi na kemijsko čišćenje, modne detalje, poput nakita i torbi, dezinficira alkoholom, a haljine i suknje pere u perilici za rublje.

"U second hand trgovinama sam zbilja ugrabila prekrasne komade, ali jedan od meni najdražih je bijela haljina iz 30-tih na pink točke", oduševljeno objašnjava Ljupka.

Za uspješnu kupnju u second hand trgovinama potrebno je naoružati se sa strpljenjem i trudom. Dućani svaki malo dobivaju novu robu, što znači da je ponuda poprilično dinamična. Na prvu možda nećete naći nešto za sebe, no uz malo truda, možete iskopati pokoji dizajnerski komad po uistinu niskim cijenama. Svako strpljenje i trud u second hand trgovinama se isplati!

U galeriji detaljnije pogledajte kako se Ljupka provela u shoppingu...

Posjeti Miss7.24sata.hr