Jobotichi – upečatljiv nakit od elektroničkog otpada

Kvar određenog elektroničkog uređaja u domaćinstvu predstavlja mrzak problem. Ne samo što ga moramo zamijeniti novim, trebamo ga se i riješiti. Dok većina nas gubi živce, umjetnika Tomislava Zidara neupotrebljivi elektronički uređaji uveseljavaju. Oni su, naime, glavni materijal bez kojeg ne bi postojali njegovi poznati jobotichi.
Vidi originalni članak

Tomislav Zidar, po struci elektrotehničar, godinama se bavi raznim vidovima likovnog izražavanja poput slikanja, crtanja i izrađivanja skulptura. Umjetnik iza sebe ima par izložbi, no ljubiteljima neobičnih i zanimljivih modnih dodataka svima je poznat kao Djuvedj Djuvedjevich čiji jobotichi osvajaju na prvi pogled.

"Nakit je nastao umanjivanjem reciklažnih skulptura koje su bile moja opsesija zadnjih šest godina. U početku je bilo jako zabavno i stalno su se isprobavale nove ideje, jedino je bilo teško raditi u uskim financijskim ograničenjima. Naziv jobotichi nastao je iz zabave, od milja smo tako zvali moje robotolike beštije", objasnio je umjetnik.

Otpad kao glavni materijal

Za izradu simpatičnih joboticha Tomislav koristi kao osnovni materijal otpad, točnije rastavlja pokvarene i neupotrebljive elektroničke uređaje. Tako se u njegovim rukama stara računala, fotoaparati, telefoni, mikseri i mnogi drugi uređaji, pretvaraju u upečatljiv nakit koji ne prolazi neprimijećeno.

"Dijelove za jobotiche vadim iz svakodnevnim elektroničkih naprava, tu se nađe sve što se može pokvariti u domaćinstvu i naći na krupnom otpadu. Materijale skupljam na sve strane, dobar dio dolazi i sam u radionu, ljudi navrate i umjesto da strpaju stvari u najbliži kontejner, donesu meni na reciklažu", istaknuo je Tomislav.

Jobotichi svaki put iznova oduševljavaju svojim izgledom i formom, a svaki je poseban na svoj način. Umjetniku često sami dijelovi pružaju inspiraciju svojim oblicima i bojama, no kad ostane u hrpi neuglednih komada dodatnu inspiraciju pronalazi u crtićima. Nakon što stvori malu skulpturu, prelijeva ju epoksidnom smolom.

U svom asortimanu umjetnik nudi broševe, prstenje, ogrlice, naušnice, privjeske i narukvice, a cijene se kreću od 50 kn pa do 800 kn za posebne komade. Trenutno se nakit može kupiti u Zagrebu (Prostor, Mesnička 5, Firle Fanci, Skalinska 2a, Punkt 13, Ilica 14) , Puli, Rovinju (Atelijer galerija Brek, Fontica 2), Poreču (Sole Luna, Eufrazijeva 45), Rijeci (Live the message, Slaviše Vajnera Čiče 14), Zaboku, Vinkovcima, Dubrovniku (Magnolika art and stuff, Getaldićeva 7), a jobotiche vole i u Finskoj i Francuskoj.

"Pazite što bacate u smeće i reciklirajte što više stignete", za kraj poručuje Tomislav.

U galeriji odaberite svog najdražeg joboticha...

Posjeti Miss7.24sata.hr