Idealne traperice prema građi tijela

Thinkstock / Spencer Davies
Traperice su onaj vječni komad u našem ormaru bez kojeg ne možemo zamisliti dobru kombinaciju. Taj odjevni predmet uvijek je u trendu i s njim nikad ne možemo pogriješiti. No, možemo pogriješiti prilikom kupnje traperica. Poznati stilist Ivan Friščić donosi korisne savjete kako odabrati idealne traperice prema vašoj građi tijela.
Vidi originalni članak

„Jedan od najstresnijih modnih odabira svake žene jest upravo odabir pravih traperica. Iako high street i high fashion brendovi vrve modelima za svačiji ukus, ukus jednostavno nije isto što i konstitucija tijela“, objasnio je stilist Ivan Friščić.

Postoje li savršene traperice? Naravno da postoje. To je onaj model koji najbolje pristaje vašoj građi tijela, on ističe vaše prednosti, a vješto prekriva nedostatke. Prije nego se odlučite obnoviti svoj proljetni styling, pročitajte korisne upute na što pripaziti prilikom kupnje i koji model odabrati s obzirom na građu tijela.

4 stavke na koju morate obratiti pozornost

Postoje tri vodeća elementa koje su veoma važna prilikom same kupnje traperica, a vrijede bez obzira koji model birate. Najvažnija je udobnost, a nju ćete provjeriti prilikom samog isprobavanja.

„Ne treba se pod svaku silu gurati u skinny traperice ili one s visokim strukom samo zato što su moderne. Druga bitna stvar je pogledati ih iz svakog kuta – nekad nam traperice izgledaju genijalno na prvi pogled, no dođemo doma i shvatimo da u njima ne možemo sjediti. Prilikom isprobavanja u trapericama se treba prošetati, sjesti i koji put se sagnut“, savjetuje Ivan.

Na taj način ćete vidjeti je li vaš traperice spadaju, stišću li vas i stvaraju li nelagodu. Ako je to slučaj, niste odabrati pravi konfekcijski broj ili vam model ne odgovara. Također pripazite da su traperice multifunkcionalne. To je posebno važno kada želite kupiti traperice koje će biti trajno ulaganje. Multifunkcionalan je onaj  model kojeg možemo nositi uz razne kombinacije i prigode. Dužina je također veoma bitna stavka. Ako traperice planirate nositi uz ravne cipele ili tenisice, onda je njihova dužina par milimetara ispod gležnja. Trapezice mogu biti duže, stoga njih ne trebate skraćivati.

Svijetli ili tamni jeans je pitanje osobnog ukusa, stila, ali i tu važnu ulogu igra i građa tijela. Činjenica je da tamniji traper vizualno stanjuje, dok svjetliji jeans to ne čini. Također se tamnije traperice jednostavnije kombiniraju, no svjetliji jeans osvježava look i djeluje urbano.

Model prema građi tijela

Prilikom kupnje novih traperica, ne smijete na prvo mjesto staviti trendove jer ne pristaje svaki trend svakom tijelu. Važno je da vam nove traperice pristaju kao salivene, a ne istaknu vaše nedostatke.

Niske i sitne žene mogu  nositi skoro sve modele traperica. Najpopularniji je skinny jeans, a odlično pristaje i boot cut. Visoki struk stvorit će iluziju visine, odnosno vizualno će produljiti vaše noge. U kombinaciji s platformama ili visokim petama dobivate dodatno na visini. Izbjegavajte preširoke modele jer ćete se izgubiti u njima. I nikako ne smijete podvrnuti rub traperica jer to vizualno skraćuje  noge.

Trapezice su stvorene za visoke žene. Naime, vodeći problem prilikom kupnje traperica visokih žena je duljina nogavica koja je najčešće prekratka. Trapezice same po sebi imaju dužu nogavicu stoga ćete izbjeći dodatnu frustraciju.

Ako ste žena koja ima punije obline, potrebno je uz pomoć traperica stvoriti skinny efekt, odnosno vizualno stanjiti noge. U međuvremenu vodeći high street brendovi imaju modele koji se zovu curly. Birajte tamniji traper, ravne nogavice, a ako imate uski struk svakako birajte traperice s visokim strukom jer ćete tako istaknuti svoje prednosti, a vizualno smanjiti bokove.

Pješčani sat može nositi skoro sve modele. Potrebno je samo obline istaknuti na pravi način. Pripazite da ne birate nizak struk nego onaj srednje visok. Srednje visok struk je onaj u kojem gornji rub traperica dolazi do pupka. Boot-cut model pristaje također pješčanom satu.

Žene čije tijelo je građe jabuke, odnosno imaju većinu oblina oko struka trebaju izbjegavati skinny jeans i birati ravan kroj traperica. Potrebno je izbjegavati visoki struk jer će on nepotrebno naglasiti struk i trbuh. Birajte srednje visok struk koji će obline držati na mjestu.

Male tajne džepova

Vrsta džepova također utječe na to je li vam traperice dobro pristaju ili ne. Mali i široko postavljeni džepovi čine stražnjicu vizualno većom. Veći i bliže centru stražnjice, čine je manjom. Ako pak želite svoju guzu podići, birajte visoko postavljene džepove.

Najpopularniji modeli traperica

Definitivno najpopularniji model traperica koji ne silazi s ljestvice popularnosti je skinny jeans. Uvriježeno je mišljenje kako taj komad pristaje samo vitkim i visokim ženama, no to nije istina. Tajna leži u dobrom stylingu.

Po mom mišljenju, nekakav skinny s višim strukom, npr. do pupka, mogu nositi sve žene. One malo jače mogu ih kombinirati sa širokim topom i to noge čini vizualno tanjima. Niski struk je ipak nešto što bih ostavio mršavim djevojkama i onima mlađim od 30 godina“, pojasnio je stilist.

Svoje nedostatke možete prekriti širom i dužom majicom/tunikom. Ako imate višak kilograma, pogotovo u predjelu struka i trbuha izbjegavajte kratke i uske gornje dijelove koji će to samo nepotrebno istaknuti. Također birajte traperice koje imaju veći postotak elastina kako bi vam i skinny jeans bio udoban.

Boot-cut model je koji laska većini žena. To je provjerena klasika s kojom ne možete pogriješiti. Ako želite igrati na sigurno i kupiti trajni komad, boot-cut je pravi odabir za vas.

Popularan je i boyfriend cut, a Ivan objašnjava kako taj model jednostavno svoji svim ženama dobro. Možete ga nositi uz ravne cipele, ali dodati i dozu seksipila uz visoke pete.

„Moja preporuka je boyfriend cut traperice kombinirati uz jednostavan bijeli T-shirt i sako s pojačanim ramenima. Definitivno nogavice trebaju biti zarolane do gležnja, nikako ih ne treba pustiti da padaju slobodno jer daju loš efekt.“

No, pripazite, niske i sitne žene mogu u preširokom  modelu boyfriend cuta djelovati niže.

Retro traperice su posljednjih sezona doživjele svoj veliki povratak. Riječ je o modelu s pretežito visokim strukom. On je veoma škakljiv jer dodaje vizualno pokoji kilogram i ističe liniju vašeg tijela. Ovaj model stoji ženama koje imaju zategnute mišiće i čvrste obline jer će istaknuti njihovu ženstvenu figuru. Ako imate višak kilograma oko trbuha i struka, u širokom luku izbjegavajte ovaj model traperica.

„Osobno ne vjerujem u taj kroj traperica i mislim da su puno ljepše i puno bolje padaju u nekom laganijem materijalu i to definitivno na visokim i mršavim ženama. Naravno, uz neku dobru štiklu“, komentirao je Ivan.

Kupnja traperica ne mora biti stresno iskustvo. Prije nego odete u shopping, budite svjesni koju građu imate te koji model traperica njemu pripada. I kratki savjet za kraj – birajte traperice s postotkom elastina jer one neće gubiti svoj oblik!

Posjeti Miss7.24sata.hr