Girl power: Filmske heroine koje su zauvijek promijenile sliku žene

themoviedb.org
Samostalne, moćne, jake i ponekad ubojite - ovo su najbolje ženske junakinje iz filmova koje godinama inspiriraju i osnažuju žene...
Vidi originalni članak

U hollywoodskim filmovima muški heroji jako su česta pojava, dok se žene rijetko nalaze u takvim ulogama. No iako su rijetke, filmske heroine dugo se pamte, jer svojim ulogama osnažuju žene i inspiriraju. Stoga, proslavimo zajedno neke od najmoćnijih heroina s filmskog platna koje su zauvijek promijenile hollywoodsku sliku žene.

Thelma i Louise (1991)

Dvije žene u dvije glavne uloge i više je nego što smo tražili, a i dan danas priča se o ovim nezaboravnim filmskim junakinjama. Stvar je u tome što su dva jaka ženska lika rijeka pojava u Hollywoodskim filmovima, a svi drugi koji su to pokušali nakon njih, nisu baš i uspjeli u tome.

Kick-Ass: Hit Girl (2010)

Ova 11-godišnja ubojica koja voli psovati i divljati s mačetom, te se za to ne voli ispričavati, preuzela je cijeli fil. Guardian ju je proglasio "hardcore mini - feministkinjom" na što je scenaristica filma, Jane Goldman, odgovorila potvrdno, te rekla da je htjela stvoriti žensku ulogu koja se ne zamara stereotipima i ne želi nikakav poseban tretman zbog svog spola.

Iron Man 2: Crna udovica (2010)

Prvoklasna sportašica, akrobatkinja, stručnjakinja za oružje i borilačke vještine koja je još usto imuna na gotovo sve mikrobe? Definitivno odlična predstavnica filmskih heroina. Iako se lik Crne udovice pojavio u Iron Manu 1964. , Scarlett Johansson najbolje ga je predstavila u posljednjih pet godina.

Star Wars: Princeza Leia (1977)

Tko nije poželio biti princeza Leia od Alderaana dok je odrastao? Zaboravite na metalik bikini, to je ne čini našim idolom. Ono što princezu Leiu čini savršenom feminističkom ikonom su njene sarkastične izjave i ubojiti pokreti, a najbolje ju je predstavila Carrie Fisher.

Matilda (1996)

Ima nešto jako inspirirajuće u moćnoj i jako bistroj djevojčici u potrazi za pravdom. Zanemarena školarka Matilda koja obožava knjige i posjeduje moć telekineze, feministički je idol koji će nam zauvijek biti u srcu.

Erin Brockovich (2000)

Film centriran oko inteligente i uspješne žene, koji nema veze s muškarcima sve je što smo tražili. Osim toga, baziran je na istinitoj priči pa možemo biti još sretniji jer ova nevjerojatna žena postoji u pravom životu. U filmu ju je predstavila Julia Roberts, a ova samohrana majka koja se bori za pravdu jedan je od najboljih primjera istinske heroine.

Kill Bill: Mladenka (2003)

Mlada (Uma Thurman) iz Kill Billa je najsmrtonosnija žena na svijetu. Samuraj ratnica koja traži osvetu za pokušaj ubojstva njenog tada nerođenog djeteta i'čisti' sve pred sobom, sve je što vam treba.

Posjeti Miss7.24sata.hr