Dolaze chic bajkerice: "Opasni" stil preplavio je ulice

Goran Čižmešija
Ne postoji materijal u kojem se osjećamo toliko opasno kao u koži, pa bajkerskom chicu ponovno pružamo dobrodošlicu
Vidi originalni članak

Što je to u kožnatim jaknama, robusnim čizmama, poderanim trapericama i velikim motociklima što nas toliko privlači već desetljećima? Sve je počelo početkom 20. stoljeća kad su dva najbolja prijatelja Bill Harley i Arthur Davidson u rodnom gradu Milwaukeeju, u državi Winsconsin, izradili prvi motocikl. Nakon što im se pridružio Arthurov stariji brat Walter, njih trojica osnovala su legendarnu tvrtku Harley-Davidson. Izgrađeni u šupi u Milwaukeeju, ovi su motocikli preživjeli gotovo sve uvjete koje možete zamisliti. Walter ih je testirao na sve načine, a njegova ga je žestoka ambicija tjerala da se natječe i postane vrhunski trkač u smrtonosnim utrkama. Walterov neustrašivi duh koji fashionistice i danas pokušavaju pretočiti u svoje odjevne kombinacije je proslavio Harley-Davidson - i iako je značajno riskirao - pogurao je tvrtku do točke gdje je prestigla glavnoga konkurenta (Indian) s do tada snažnim uporištem na tržištu. Baš kako je i motocikl preživio toliko promjena, tako je i bajkerski stil uvijek u trendu.

 

Dizajneri su se složili, ove jeseni fashionistice će biti u opakom izdanju poput Sandy iz “Briljantina” (ali u posljednjoj sceni) ili Crne udovice u “Avengersima”. Iako nemate tisuće kuna za pravu kožnatu jaknu, mnogo je opcija za igranje s bajkerskim stilom u high street izvedbi. Ako je suditi prema modnim pistama, svi - od romantičnog Elieja Saaba, preko klasičnog Louisa Vuittona, do ženstvenog potpisa Chloé, predlažu bajkerski chic za novu sezonu. Najlakši način da probudite stajliš bajkericu u sebi jest da ormar obojite u crno, uz par običnih bijelih T-shirtova, jednim starim poderanim trapericama i gležnjačama koje ćete moći nositi na jesen i zimu.

 

No ne morate baš uvijek biti spremne za akciju i u potpuno rokerskom izdanju. Lepršavi til i koža odličan su par, a takvu kombinaciju vidjeli smo u kolekciji modne kuće Alexander McQueen. Osim toga i cvjetići u kosi u metalnom izdanju kakve su nosile manekenke na pisti još više pridonose ženstvenom looku. Fashionistica Olivia Palermo zna kako nositi “statement” komade u bajkerskom stilu i upariti ih s lepršavim komadima, pa vam i ona može poslužiti kao inspiracija za svakodnevni look koji može proći i na poslu.     

Kako kožnate jakne očito nikad ne namjeravaju napustiti police dućana, tako se dizajneri i high street brendovi doslovno nadmeću tko će svake nove sezone izmisliti nešto novo. Ove je to definitivno natpis na leđima ili neočekivana boja na rokerskoj jakni.

Tako Zara predlaže modele u prljavo ružičastoj, nježno plavoj ili pastelno žutoj. Za novu sezonu predlažu i bijele jakne optočene zakovicama, a ona u tamnocrvenom izdanju jednostavno je savršena za svaku priliku. Nosite ih na duge haljine od šifona ili tila, omiljene majice “na bendove”, traperice ili uske pencil suknje. A ako se osjećate posebno bajkerski, odvažite se na kožu od glave do pete, naravno u crnoj. Niste li, pak, ljubitelj crne boje (da, i takvi postoje), tmurne jesenske dane otjerajte bijelom kožom. Sjajno će izgledati i od glave do pete, a sve upotpunite metalik detaljima i glomaznim metalnim nakitom.

Bijela u bajkerskom izdanju svoju je interpretaciju dobila i u kolekciji Diesel Black Gold. Kako ipak ne biste mirisali na kožu od glave do pete, možda je najbolje odlučiti se za upečatljive detalje koji će upotpuniti vašu majicu cool natpisom ili imenom omiljenog rock benda i poderane traperice. Fashionistice će se složiti da je kožnata jakna s detaljima na leđima najpoželjniji komad, a osim toga, naravno, uvijek se možete okrenuti nakitu. Dolaze u obzir sve moguće zakovice i metalni komadi nakita. Što masivnije, to bolje, zato se nemojte ustručavati.

Dakle, što se trendova tiče, na neko biste vrijeme trebali zaboraviti na grunge jer vladaju bajkerice u motociklističkim jaknama i zločeste djevojke u savršenim “boyfriend” trapericama. Zato prebacite u višu brzinu i provjerite što nude dizajneri. Na primjer, kožnate jakne Louisa Vuittona s monogramom pravi su detalj za vođu bajkerske bande, a ova modna kuća s visokim pedigreom predlaže da ih uparite s lepršavim suknjama i sandalama s platformom.

High street brendovi ni ove sezone nisu nam olakšali borbu sa samima sobom kada odlučujemo što ćemo kupiti kako ne bismo “počistili” cijeli dućan. Sve vrvi od odličnih izvezenih jaknica koji rokerskom chicu daju prijeko potrebnu dozu ženstvenosti, a toliko je odličnih parki, metalik haljina i suknji, majica i modnih detalja da će biti teško odlučiti se za samo par komada. Osim u dućanima po inspiraciju pohitajte i na internet. Online shopovi omiljeno su mjesto za one cure koje traže “ono nešto” što će ih izdvojiti iz mase. Tamo ćete naprije pronaći detalje na kojima će vam zaviditi svaka trendsetericama. Možda biste mogle provjeriti i što se krije u ormaru vaših roditelja. Negdje tamo iza sigurno je stara kožnata jakna iz 70-ih koja čeka samo na vas.

A ako vas zanima kako je sve izgledalo nekad, dok je bajkerski stil bio u začecima, ne propustite mini seriju Discovery Channela "Harley i Davidsonovi" čija je premijera u nedjelju, 18. rujna u 22 sata.

Posjeti Miss7.24sata.hr