Diane von Furstenberg – kreatorica bezvremenske wrap haljine

Lionel Hahn/Press Accociation/PIXSELL
Kad žena slavi 40. rođendan, obzirni smo s komentarima o njezinoj dobi. Kad haljina slavi slavi svoj 40. rođendan, svijet ne krije oduševljenje! Opstati 40 godina na tržištu uspjelo je glasovitoj “wrap dress” američke dizajnerice Diane Von Fürstenberg, čime je zaslužila izložbu u May Co. Building u Los Angelesu na čije su otvorenje sredinom siječnja došli mnogi štovatelji jedne od najutjecajnijih žena u svjetskoj modi.
Vidi originalni članak

Poljupce su joj udijelili i mnogi poznati, poput Gwyneth Paltrow, Marise Tomei, Demi Moore, Tobey Maguire, Molly Sims, Edwarda Nortona, Robin Wright, Rachel Zoe, Rooney Mare, Ashley Olsen, Gije Coppole...  Evolucija haljine koja je spojila vodu i vatru, praktičnost i vrelu erotičnost, prikazana je tu s 200 modela. Izložene su i Dianine slike i portreti s potpisima Andyja Warhola i Annie Leibovitz.

Uvećane pak naslovnice Voguea i drugih važnih magazina čine nezaboravan kaleidoskop Dianinih šarenih dezena. I baš kao da je žena koja krije godine, i revolucionarna Dianina wrap dress ima zapravo dvije, tri godine više. No, njezin se pravi rođendan računa onog trena kad je postala boom na tržištu, a to je doista bilo točno prije 40 godina...

„Nisam uvijek znala čime se želim baviti, ali sam znala kakva žena želim biti – ona kojoj je nesigurnost gubitak vremena!“, izjavila je jednom prigodom.

Diani, rođenoj 1946. u Bruxellesu u Belgiji, sudbina je natovarila velik teret na leđa, ali i golemo blago. Njezine goleme smeđe oči i najslikanije jagodice na svijetu, kako zovu njezine dojmljive obraze, kriju postojanost na svom putu koji je obilježen i holokaustom! Samo 18 mjeseci prije negoli je rodila Dianu, njezina je majka, Grkinja, još bila u Auschwitzu! Bila je stara koliko i tri manekenke što ih je Diana ljetos pustila u svoj arhiv, gdje ih je u njezinim vintage modelima snimila Natalie Joos, također Belgijanka. Tali Lennox, Lisa Love i Elizabeth Gilpin bile su prve koje je uopće Diana pustila u svoju 'pećinu s modnim blagom'. Natalie Joos opisala je taj susret na webu uz mali serijal fotografija s tog snimanja. Knjige koje “tapetiraju” Dianinu radnu sobu od poda do plafona, čitane su. Prekrasan travnjak s njegovanim starim stablima alibira Dianinu odluku da goste dočeka u crnim tajicama, 'fensi' gumenim čizmama i golemoj svijetloj vesti. Očekivali su da odjene nešto vintage, a ona im odvraća:

„Ne trebam odijevati vintage. Ja sam vintage!“

No bilo je to vjerojatno izazivanje reakcije tipa “ma neee, vi ste u najboljim godinama...”. Diana to doista i jest ako se ispuni izrečeni osjećaj da još nije dala najbolje od sebe jer joj se upravo sada događa uvid u sve – sve joj je jasno, sada stvari može složiti na najbolji način, kaže. Kod takvih posjeta, osim silna poštovanja prema slavnom domaćinu, postaje šteta što ne postoji “knjiga zavisti” umjesto knjige dojmova u koju bi svatko napisao na čemu je zavidan. Na divnu kućnu biblioteku, na dizajnirani namještaj, na retrokuhinjicu... bazen, travnjak, šumu...?

Diani je bilo 26 godina kad je ponudila jednu od malih dezeniranih haljina od džerseja koja se poput starinskih “šlafroka” omatala na preklop oko ženina tijela i vezala vrpcom. To je upalilo iznad svih očekivanja: uskoro se proizvodilo 25.000 komada na tjedan! Diane je uvjerena da njezina wrap dress duguje svoju dugovječnost činjenici da ženama i danas pruža samostalnost i moć. Osobito je to bilo značajno 70-ih godina kad je i sama stjecala svoj stil, novu energiju i osobnost, što su od mode očekivale i žene toga doba. Da je uspjela svjedoče mnoge stvari, osim činjenice da je wrap dress dobila važno mjesto u zbirci Costume Instituta Metropolitan Museuma u New Yorku.

Već početkom 70-ih wrap dress se nosila u Zagrebu, a sretnice koje su je nosile izazivale bi posebnu pozornost gdje god bi se pojavile! Isto se događalo u Americi gdje su wrap dress 70-ih nosile Rene Russo, Jerry Hall i Iman. A Cybill Shepherd nosila ju je u kultnom filmu 'Taksist' iz 1976. Nošena uz štikle ta je haljina utjelovila samu strast. Dovoljan je bio jedan potez da se odveže i spuzne, i ostavi ženu spremnom za seks. Kad to ne bi bio slučaj, mogla je izgledati čak i čedno. Dok vlasnica ne bi odlučila drukčije. Bilo je dovoljno prebaciti nogu preko noge i manipulirati veličinom proreza koji bi se otvarao. I otvarao. Na Seventh Avenue Fashion Walk of Fame Diana 2008. dobiva i svoju Zvijezdu. Kažu da je wrap dress za 20. stoljeće važna koliko i Chanel No.5 u parfumeriji.

U galeriji detaljnije pogledajte fotografije poznate dizajnerice...

Posjeti Miss7.24sata.hr