Otkrila sam kako kupiti suknju za 15 kuna

Instagram
Davno su prošla vremena kada su Second Hand stvari smatrane otpadom od robe, nečim što doista nitko nikada ne bi želio nositi. Odjeća skoro pa za baciti. I u second hand i u vintage trgovinama postoji prava modna riznica u koju rado zavire i poznate glumice, voditeljice te modne insajderice
Vidi originalni članak

Zara, H&M, Mango, sale, pre sale, seasonal sale... i možemo tako u nedogled. U svijetu brzog života, hrane i naravno mode, malo tko stigne zastati i promisliti o onome što stavlja „u se, na se i poda se“. Nisam željela biti vulgarna ako ćemo iskreno. Moj slučaj: moda. Ljubav prema modi, trendu i dizajnerskoj odjeći i svemu što se tiče odjeće otkrila sam vrlo rano. Točnije, već s 8 godina. I možda zvuči šokantno, ali djetetu od 8 godina su bili urnebesno zabavni djedovi šeširi, bakine haljine na preklop i mamina odjeća iz tinejdžerskih dana. Svoju prvu „odjeću za bake“ sam obukla s 15 godina, kada sam od mame za odlazak u školu posudila crochet vesticu mint boje. Curice su bile oduševljene, ali ne i činjenicom da se radi o komadu koji je star barem 40 godina. Malo po malo retro ormari moje obitelji mi više nisu pružali zadovoljstvo. Vrijeme je bilo da posegnem u drugom smjeru, nekoliko godina kasnije. S 19 godina sam prvi put ušla u second hand trgovinu i tamo našla sve što sam ikad željela. Ali, i u istom trenu toliko gnjusnih i nepotrebnih komada odjeće da pomisliš da više nikada ne želiš kupiti odjeću.

Prva second hand investicija ikad mi je bila kožna suknja. Prije sedam godina imitacija kože se počela nositi na baš svemu. Uz dolazak švedskog high street giganta više nitko nije trošio više od 300-tinjak kuna na komad od fejk kože. Barem ako gledam svoju okolinu. No, u tom moru iste odjeće (da mi se ne zamjeri, vjerna sam brendu oduvijek i prije nego je došao u Hrvatsku) željela sam neki odmak. Željela sam pravu kožu za koju ne bih trebala potrošiti više od par stotina kuna. Prvu second hand kupnju ikad sam obavila u malom SHS – u u Vlaškoj koji danas niti ne postoji. Tamo su lijepo bile poredane kožne suknje, bundice, vestice, i nekoliko basic košulja. Za nekoga tko nema iskustva u ovakvoj vrsti kupnje mali izbor robe je bila olakotna situacija. Brzo sam našla svoju midi kožnu suknju u savršenom stanju i to za smiješnih 30 kuna! Naravno, ta suknja je bila malo prevelika, ali kada nađeš ovakvu priliku nemoj puno razmišljati. Jer možda će već netko drugi nositi „tvoju“ suknju.

via GIPHY

Pri povratku kući mami sam odmah rekla za svoju investiciju na koju je ona zakolutala očima i savjetovala da nekoliko puta dobro operem ovaj zanimljiv komad. Još sam ju malo suzila, i svoju kožnu suknjicu nosim i danas. U jednom trenutku života sam „operirala“ po svim poznatim second hand trgovinama u Zagrebu. Najpoznatiji je naravno Textile House koji ima čak 7 prodavaonica u Zagrebu, i 2 u Osijeku. Najbolji izbor je uvijek bio u prodavaonici u Ilici 172. Naravno, tamo je očekivano bila i najveća gužva. Što se tiče tog dijela Ilice, u krugu Textile Housea nalazi se još nekoliko second hand trgovina, u kojim se eventualno isplati kupiti neki vintage jeans. Tamo se bez problema mogu naći traper jakne za 20-ak kuna koje se mogu ukrasiti ranim bedževima, pa nema smisla trošiti 300-tinjak kuna na moderne high street jakne koje su imitacija vintagea.

„Moj“ Textile House u Savskoj 179 ima skromniju ponudu, ali je sve savršeno uredno. Ovdje nema previše ljudi (čitaj žena), osim kada su dani kupovanja robe na kile. Kada sve iz ponude dođe 5 kuna i kada nije dobro previše kontaktirati s tetama prodavačicama jer ćeš dobiti hejt poglede. Ne smiješ ih pitati koliko već određeni komad stoji u trgovini, niti koliko je puta bio na kemijskom čišćenju – pravilo njihove firme je da baš sve mora proći kemijsku čistionicu (što ćeš osjetiti po blago kiselom mirisu). Za no name traper u prosjeku je dovoljno izdvojiti do 40 kuna, za recimo levi`s – ice 70 kuna, za košulje 20 – ak kuna. Osobno, imam nekoliko bijelih muških košulja iz SHS-a koje se odlično uparuju s trapericama ili bilo kojim komadom odjeće. Dakle, klasiku je uvijek dobro kupiti, a pogotovo si sretna kada kupiš Tommy Hilfiger košulju za 15 kuna. I ako se smijem pohvaliti, u jednom second handu, doduše u Londonu, sam našla novu novcatu suknju za 3 funte, i Topshop sandale za 1 funtu (isto u potpunosti nove. Nije preporučljivo kupovati cipele u second hand trgovinama iz zdravorazumskih razloga, naravno!)

 

Što se tiče stvari koje izlaze izvan okvira klasičnog, rijetko ih kupujem u second hand trgovinama, radije odem u vintage trgovinu Ulični ormar. Jedan od mojih posljednjih ulova je fantastičan kućni ogrtač crvene boje i plavih volana. Kada svi nose kimona i kaftane, u ovom komadu se sasvim sigurno ističem. A o kvaliteti da ne govorimo. U vintage trgovinama, i Uličnom ormaru i omiljenom mi Vintage Mademoiselleu odjeća je najčešće od pamuka, svile, lana i kože. Kupci koji ne razumiju smisao vintage trgovina ove će komade smatrati precijenjenima, no to je roba iznimno kvalitetne tkanine, ali i poznatih brendova i modnih kuća. U spomenutom Vintageu Marco Polo bluze ili Galliano košulje otprilike koštaju 200-tinjak kuna, jedne Miu Miu balerinke 500 kuna, a Chloe torbica stara tek 3 godine 2500 kuna. Taj model torbice na slavnom web outletu se prodaje za više od 6000 kuna. Tako da, možeš reći da je ovo više nego dobra ušteda.

I nema cjenkanja. U nedavnom razgovoru s vlasnicama Uličnog ormara i Vintagea postavila sam im to pitanje, i odgovor je jasan: Ušla si u trgovinu, a nisi došla na tržnicu! Sve cijene su uređene prema propisima pa nema nikakvog muljanja. Robu isto tako ne možeš mijenjati. Kada jednom nešto kupiš, to je to. Uz račune ili bilo što drugo, niti robu možeš vratiti niti mijenjati. Srećom, i vintage trgovine, a pogotovo second hand dućani često imaju popuste. Točnije, u SHS-ima je to svaka 3 tjedna. Da se razumijemo, obavijesti o sniženjima i popustima će se rijetko pojaviti na društvenim mrežama. Zato je dobro prolaziti u blizini tih trgovina jer će obavijesti uvijek stajati na izlozima. I evo još samo par savjeta i zanimljivosti za kraj ako se odlučiš ovdje kupovati:

Što kupovati u second hand i vintage trgovinama?
Stari taper (jakne, hlače, košulje, minice...)
Košulje od flanela ili pamuka
Kožne jakne, suknje, prsluke, modne dodatke...

Što ne kupovati u SHS-ima i vintage trgovinama?
Cipele
Haljine od poliestera, točnije općenito odjeću od poliestera
Radničku odjeću (prodaju se ponekad i kuharske kute, te neka radna odjeća. To ti nikad neće trebati, a iz nekog razloga često se nađe u trgovini)

Koliko je pametno potrošiti na odjeću u SHS – u
Majice – 10 kn
Košulje – 20 kn
Haljine – 50 kn
Hlače – 40 do 100 kn
Jakne – do 150 kn ili max. 400 za bunde

Koliko je pametno potrošiti na odjeću u vintage trgovini
Košulje – do 150 kn
Hlače – 200 kn
Haljine – do 250 kn

Posjeti Miss7.24sata.hr