Da su rođene u današnje vrijeme, ovako bi se odijevale Kleopatra, Marija Jurić Zagorka i Ivana Orleanska

Shutterstock
Vidi originalni članak
  • Jesi li se ikada zapitala kako bi danas izgledale inspirativne žene iz povijesti i što bi odabrale kao svoj stilski izričaj?
  • Potraga za originalnošću i nadahnućem koje pronalazimo u moćnoj ženskoj energiji povijesnih heroina potaknulo je Arena Centar da drugu godinu zaredom organizira izložbu ''Originalne influencerice'', na kojoj možeš zaviriti u suvremene ormare Kleopatre, Ivane Orleanske, Ade Lovelace i Marije Jurić Zagorke
  • I mi smo se inspirirali ovim hrabrim i inspirativnim ženama koje su ostavile trag u povijesti te smo osmislili 5 trendi stajlinga u kojima ih vidimo u današnje vrijeme, kao istinske originalne influencerice

S dolaskom proljeća u Arena Centar vraćaju se ''originalne influencerice''. U kampanji naziva ''Inspiracija za odvažne'' kroz izložbu ormara 5 povijesnih ženskih ličnosti Arena Centar ti pruža priliku da se prisjetiš nevjerojatnih biografija i pronađeš inspiraciju u njihovoj neustrašivosti, ustrajnosti, karakteru i naravno – stilu! Upoznaj veličanstvenu Kleopatru, neustrašivu Ivanu Orleansku, inovativnu Adu Lovelace te legendarnu hrvatsku heroinu Mariju Jurić Zagorku.

Izložba ''Originalne influencerice'' potaknula nas je da se zapitamo kako bi ove povijesne heroine izgledale da žive u današnje vrijeme - kako bi izgledali njihovi modni izbori, bi li radije birale visoku ili ravnu obuću, bi li nosile ženstvene haljine ili hlače i sakoe ravnog kroja, kako bi njegovale svoju kožu, koju šminku bi nosile...

Modu doživljavamo upravo onako kako savjetuju vrhunski dizajneri - kao igru, stoga smo se poigrali na ovu temu i osmislili 4 stajlinga u kojima vidimo ove slavne žene u današnje vrijeme.

Kleopatra - kraljica glamura i vječna zavodnica

Božica kao dijete, kraljica s 18 godina, Kleopatra VII je na vrhuncu svoje moći kontrolirala gotovo cijelu istočnu obalu Sredozemlja, posljednje veliko kraljevstvo bilo kojeg egipatskog vladara. Stari zapisi opisuju Kleopatru kao inteligentnu faraonku koja je govorila 7 jezika, kao genijalnog stratega i uspješnu diplomatkinju i kao ženu koja je potvrdila svoje pravo da vlada Egiptom. Pored oštrog i domišljatog uma, Kleopatra je ostala upamćena i kao jedna od najljepših žena u povijesti. Svojom ljepotom i šarmom očarala je dva najmoćnija i najpoželjnija muškarca njenoga doba, Julija Cezara i Marka Antonija. Grčki filozof, povjesničar i biograf Plutarh njezinu ljepotu opisuje kao njoj jedinstvenu, potpuno neusporedivu.

Srebrni Lapidarium prsten sa žutom pozlatom iz kolekcije Ginko, Mark Pjetri; grudnjak Intimissimi, gaćice Intimissimi, sandale New Yorker; ulje za tuširanja Creme de Corps, Kiehl's; top New Yorker; suknja New Yorker; narukvica Breil, Dicta; naušnice Brosway, Dicta; boca Chilly's, Hoću knjigu; torba New Yorker - sve dostupno u Arena Centru

Smatra se da su za njenu opojnu ljepotu zaslužni brojni rituali uljepšavanja kojima je pridavala mnoštvo pažnje, a koji su nerijetko trajali satima. Najpoznatiji ritual uljepšavanja kraljice Kleopatre bila je kupka u čistom magarećem mlijeku i medu, a voljela je i aromatično cvijeće i eterična ulja koja je često dodavala u svoje beauty pripravke. Ponosna na svoje grčko porijeklo i bogatu povijest Egipta, Kleopatra je odijevanjem često odavala počast grčkoj božici Afroditi i egipatskoj Izidi haljinama od prozirnih tkanina i obiljem zlatnog nakita. Njezin modni stil bio je dio njezine magnetične privlačnosti, ali ne i njezin jedini i najvažniji dio. Poput prave originalne influencerice, Kleopatra je znala da nije važno samo što nosimo, već i kako to nosimo.

Ada Lovelace – znanstvenica s dušom umjetnice

Ada Lovelace bila je plemkinja i kćer čuvenog pjesnika Lorda Byrona, a zahvaljujući majci koja ju je usmjeravala na izučavanje različitih prirodnih znanosti, prvenstveno matematike, Ada je s godinama uspješno pomirila umjetnost i znanost. Kao dijete je maštala o letenju te je proučavala ptice i istraživala različite materijale i tkanine koje bi mogla iskoristiti za izradu krila. Adino obrazovanje kroz njezine se tinejdžerske godine nastavilo pod vodstvom najvećih matematičkih umova svih vremena, a njezin najistaknutiji mentor bio je britanski matematičar Charles Babbage, poznat i kao otac računala. Davno prije nego što je izumljeno prvo računalo, Ada je zahvaljujući svojoj mašti, smjelosti i protivljenju ustajalim praksama uspjela stvoriti prvi algoritam za korištenje na računalu, a njene bilješke danas se smatraju prvim računalnim programom. 

Sunčane naočale Saint Laurent, Optika Anda; spavaćica Yamamay; natikače New Yorker; naušnice Brosway, Dicta; prsten Cameo Italiano, Mark Pjetri; knjiga ''Mali ljudi, veliki snovi, Ada Lovelace'', Hoću knjigu; torba New Yorker; top New Yorker; suknja New Yorker; dnevna krema Lierac Lift Integral 50 ml, Farmacia - sve dostupno u Arena Centru

Iako je svoj život u potpunosti posvetila znanosti, Ada je u sebi uvijek nosila i romantičarski senzibilitet svog oca koji je, osim u njezinom poetičnom pristupu brojevima, bio vidljiv i u njezinom osobnom stilu koji je uvijek odisao elegancijom i profinjenošću plemkinje. Njezini nam portreti otkrivaju dio njezinog viktorijanskog ormara koji je poslužio kao inspiracija brojnim steampunk autorima, a Adin status originalne influencerice potvrđuju i brojni stripovi i računalne igre u kojima se pojavljuje kao lik. 

Ivana Orleanska – inspirativna heroina nezaustavljivog duha

Ivana Orleanska bila je predodređena za velike stvari, što se nije dalo naslutiti u djetinjstvu. Rođena je u skromnoj seljačkoj obitelji u francuskom gradiću Domrémy. Voljela je ići u crkvu na ispovijedi, a kada joj je bilo 13 godina, doživjela je prva ukazanja. Prema njezinim riječima ukazivali su joj se sveci koji su joj govorili da je njezina zadaća osloboditi Francusku od Engleza i svečano okruniti kralja. Toj mladoj seljanki kralj Karlo VII. Povjerio je vodstvo jednog odreda. Ona je oslobodila okupirani Orléans, pobijedila Engleze kod Pataya, a zatim povela kralja na krunidbu u Reims. 

Haljina New Yorker;  tenisice Chuck Taylor All Star Lift Platform Denim & Canvas, Converse; kopča za kosu New Yorker; ogrlica Chiara Ferragni, Watch Centar; knjiga ''Ivana Orleanska'', Hoću knjigu; sunčane naočale Gucci, Optika Anda; olovka s krunom Brunnen, Hoću Knjigu; ruksak Timberland; narukvica Brosway, Dicta; grudnjak Tezenis, gaćice Tezenis - sve dostupno u Arena Centru

Kod Compiègnea pala je, međutim, u ruke pristaša engleskoga kralja, koji su je izručili Englezima. Crkveni sud ju osuđuje, po diktatu Engleza, na smrt kao krivovjerku i vješticu, nakon čega je spaljena živa na lomači 30. svibnja 1431. u Rouenu. Papa Benedikt XV. Proglasio ju je 16. svibnja 1920. sveticom. Druga nedjelja u mjesecu svibnju, posvećena uspomeni na ovu povijesnu heroinu, slavi se u Francuskoj kao nacionalni praznik.

Marija Jurić Zagorka - feministica rođena u pogrešno vrijeme

Marija Jurić Zagorka ostat će upamćena kao prva hrvatska profesionalna novinarka, politička aktivistica i popularna književnica, koja se za svoj položaj u društvu borila jednako ozbiljno kao što su se njezina djela natjecala za zasluženo mjesto u hrvatskoj književnosti. Novinarstvom se Zagorka počela baviti odmah po dolasku u Zagreb, nakon bijega iz Mađarske i nametnutoga bračnog zatvora. U redakciji Obzora radila je kao referent za mađarsko-hrvatsku politiku. Ondje je pisala u svojoj vlastitoj sobi – da je kao ženu nitko ne bi vidio, dok su je strani novinari nazivali ''malim čudovištem od talenta i sposobnosti''. Pokrenula je i uređivala Ženski list (prvi hrvatski časopis za žene) i Hrvaticu. Također je pisala rasprave o odnosima među spolovima, obrađivala je ovu temu u mnogobrojnim dramama, a heroine svojih popularnih romana (Nera, Ksenija, Gordana i dr.) pretvorila je u mudre političke aktivistice. 

Sako LC Waikiki; sat Timex Fairfield, Watch Centar; miris Rose Signature by Sillage D'Orient EdP 100 ml, Belodore, salonke Tommy Hilfiger, ICON; naušnice Breil, Dicta; zlatna kemijska Olovka Peerless 125 Cross, Mark Pjetri; suknja New Yorker; kišobran Ethno Croatia, Hoću knjigu; muška leptir mašna, Galileo; torba Versace Jeans Couture, ICON - sve dostupno u Arena Centru

Zbog njezinih neupitno širokih pogleda na svijet, ali i modnog stila koji u to vrijeme nije smatran primjerenim za žene, može se reći kako je Zagorka živjela ispred svog vremena. Nije se dala ukalupiti po pitanju općeprihvaćenih društvenih normi pa je tako umjesto haljina radije nosila 'mušku odjeću'. Zagorka je bila prva žena u Hrvatskoj koja je nosila hlače. Na početku 20. stoljeća, nošenje hlača bilo je skandalozno za jednu damu iz visokog društva. Njezin je svakodnevni mladenački kostim uključivao sako, hlače, kravatu, muški štap i šešir te obavezno – sat na ruci. 

Inspiriraj se povijesnim heroinama i doniraj sredstva u Fond za žene Zaklade SolidarnaPosjeti Trg Dalmacija do 2. travnja, razgledaj izložbu, inspiriraj se originalnim influencericama i novim proljetnim kolekcijama te ne propusti donirati sredstva u Fond za žene! Na Trgu Dalmacija kod Arena Centra potraži sandučić za donacije u koji možeš ubaciti gotovinu, a donaciju u svakom trenutku možeš napraviti i digitalnom uplatom, skeniranjem koda za uplatu putem mobilnog bankarstva ili KEKS Pay-a. Sve one koji na Trgu Dalmacija u sandučić ubace ili hostesama predoče uplate o donaciji 2 eura ili više, kao znak zahvalnosti očekuje platnena torba s prigodnom porukom. Sve skupljene donacije usmjerene su na direktnu financijsku pomoć ženama u potrebi.

Posjeti Miss7.24sata.hr