Cvjetni uzorak koji mami uzdahe

Sanjin Strukić/Pixsell
Druga večer Dreft Fashion Week Zagreba privukla je nešto veći broj posjetitelja koju su uživali u neobičnim kreacijama stranih i hrvatskih dizajnera. Možemo reći da je večer bila u znaku stranih kreatora koji su privukli svu pažnju - s pravom.
Vidi originalni članak

Hermione de Paula

Britanska gošća svoj zanat je stesala radeći za imena kao što su: Christian Dior, Alexander McQueen, John Galliano i Giles, a njene kreacije vole i svjetske trendseterice kao što su Beyonce i Florence Welch. Poznata je po svojoj opsesiji cvjetnim printom kojeg je, naravno, prezentirala i hrvatskoj publici.

Neobičan i prije svega upadljiv print zanimljiva je mješavina cvijeća i apstraktnih uzoraka. Hermione je pravi print znalac i unatoč tomu što je kolekcija bogata istim ipak ne djeluje pretjerano. Kolekcija je elegantna, glamurozna, na mahove veoma teatralna pa čak i mračna. No, unatoč sjajnim detaljima i perju, kolekcija je odmjerena i harmonična.

Martina Sporiš

Hrvatska dizajnerica Martina Sporiš je, međutim, imala problema s umjerenošću svojeg vodećeg lajtmotiva. Oko patenta vrti se sve, od glave do pete. Manekenke su pozornost plijenile neobičnom frizurom u kojoj je vodeći ukras bio upravo patent. On je "krasio" i sve Martinine kreacije.

Dizajnerica je prešla granicu sklada i prezentirala je kolekciju u kojoj pojedini modeli donekle drže vodu, no ostatak je jednostavno pretjeran.

Safat Tokur

Turski gost nikog nije ostavio ravnodušnim. Njegova avangardna kolekcija, u kojoj dominira dekonstrukcija, neobičan je spoj klasičnih muških odjevnih komada i detalja koji su pozicionirani na „krivim“ mjestima. Upravo s njima dizajner manipulira ljudskim tijelom, širi ga i produžuje, stvarajući kod gledatelja osjećaj nelagode i zbunjenosti.

On se pita sviđa li mu se viđeno ili ne. A Safatovi muškarci i žene pitaju se koliko ih moda i kultura sputava, a koliko oslobađa. Dok je mnogim dizajnerima potreban dodatni performans kako bi prenijeli svoju dublju poruku, turski gost uspio je to učiniti samo putem glazbe i svojih kreacija. Velik broj modela, na koje hrvatska publika nije naviknuta, skrenula je pažnju gledatelja.

Naša publika bi trebala biti strpljiva jer na ovaj način su propustili uistinu zanimljivu modnu priču u kojoj su pojedini modeli itekako nosivi, a drugi su tek dio modne bajke koja ne voli realnost.

Natalija Smogor

Natalija nije tako vješto ukomponirala glazbu i kolekciju u suvislu cjelinu. Neprimjerena glazbena podloga narušavala je prezentaciju i odvlačila pozornost od kolekcije u kojoj su dominirali zemljani tonovi i lan. Komadi sami po sebi pričaju ujednačenu modnu priču, no to ne znači da ona nužno ima sretan kraj.

Na pisti su ponuđeni modeli koji su na mahove pobudili pozornost gledatelja, poput kratkih hlača, no u konačnici Natalija je predstavila kolekciju koju smo zaboravili i prije samog defilea.

Ivančica Hrustić

Bazna crna boja, prozirni dijelovi i crne trakice čine okosnicu kolekcije. Bilo je očigledno što je dizajnerica htjela prezentirati – seksipilne kreacije koje žele u isto vrijeme biti ženstvene i drske.

Nažalost, prethodno je ostalo na želji jer kratke uske suknje nisu najbolje pasale gornjim dijelovima. Najbolji komadi ostavljeni su za kraj. Duga svjetlucavo plava haljina i njena prozirna inačica kreacije su kojih bi se dizajnerica trebala držati.

Julia and Ben

Berlinski gosti ostavljeni su za kraj druge večeri. Simpatični Nijemci ponudili su avangardnu kolekciju za muškarce i žene, a svakako treba istaknuti volumenizirane kapute i jakne s pomaknutim šavom.

Njihove kreacije odvode nas u mistični modi svijet u kojem vlada androginost, a granica između muških i ženskih kreacija je skoro pa neprimjetna.

Ispred nas je treća večer Dreft Fashion Week Zagreba. Pratite izvještaje iz backstagea i svih revija, a u streetstyleu provjerite kako su se odjenuli posjetitelji.

U galeriji detaljnije pogledajte kreacije dizajnera...

Posjeti Miss7.24sata.hr