Crna i bijela boja uvijek su u trendu

Jelena Balić
Sinoć je pistu za sve ljubitelje mode otvorio jedan od najvećih modnih evenata u Hrvatskoj – Dove Fashion.hr. Prva večer bila je u znaku mladih kreativnih nada hrvatske scene, ali i zanimljive suradnje na prvu estetikom nespojivih dizajnera, Ivane Popović i Ivice Skoke. Može se reći da su mladi dizajneri briljirali i pokazali da našu modnu scenu čekaju zanimljive sezone.
Vidi originalni članak

Clash of 9

Čast otvaranja prve večeri za sezonu jesen/zima 2012./2013. imala je grupa mladih dizajnera upečatljivog naziva Clash of 9. Pred njima je bio težak zadatak – predstaviti jednu povezanu kolekciju unatoč 9 kreativnih individua. I imenima s puno više iskustva, zadatak bi bio teško. No, Nikola Barbir, Adela Kliškić, Jasmina Bolanča, Ana Fucijaš, Marija Kostić, Mirela Norsić, Dalibor Ujlaki, Katarina Pohl i Iva Pirjevac su unatoč brojnim preprekama prikazala izuzetno nosivu i funkcionalnu kolekciju koja je zadržala mladenački entuzijazam i predstavila svježe modne ideje.

Prevladavale su siva, crna i bijela boja koje su osvježene neonskom žutom, pink i zelenom. Dominirale su jakne i sakoi s naglašenim ramenima, prozirni materijali, a bodlje i trokuti detalji su koji se provlače kroz svaki model. Najslabija karika u kolekciji su široke hlače koje djeluju nezgrapno i kruto na  manekenkama. Kako bi onda funkcionirale na stvarnim ženama? Na pojedinim modelima sjajni detalji u obliku trokuta bili su nepotrebni i narušili su elegantni izgled sive haljine. Posljednji model, neonsko žuta simbioza haljine i sakoa, izazvala je wow efekt na kraju revije, no to se može zahvaliti boji materijala, a ne samom modelu. Na koncu kolekcija Clash of 9 imala je najteži zadatak večeri. Ne samo otvoriti ovosezonsko izdanje Dove Fashion.hra, nego i prikazati ujednačenu, svježu i funkcionalnu kolekciju. 9 mladih kreativaca uspjelo je u tom naumu s ponekim početničkim greškama koje rado praštamo.

Aleksandar Žarevac

Večer je nastavljena s kolekcijama mladih dizajnera, a Aleksandar je predstavio zanimljiv crno-bijeli miks haljina s dva lica. Dok su naprijed haljine decentne i minimalno ukrašene, stražnji dio skriva seksipilne izreze, bogate ukrase i prozirne dodatke.

Kratke haljine s blagim pufom na prvu djeluju razigrano i djevojački, no kad manekenka okrene leđa ostavlja zavodljiv i itekako zreo dojam. Aleksandrova žena je koketna, ali ne izravno nego svoju zavodljivost prezentira kroz igru.

Matija Čop

Mladi niz zatvorio je Matija Čop, pobjetnik prošlog Modnog ormara. Crno-bijeli minimalizam dominirao je u Matijevoj kolekciji koja je upotpunjena dugim rukavima i neobičnim cipelama na drvenu platformu.

Prevladale su hlače i suknje ispod koljenja koje skrivaju žensku siluetu, a ukrasi su se sastojli od drvenog nakita. Mada glazba i usporeni hod se izvrsno uklapa uz Matijinu modnu priču, revija je pretežito uspavala gledatelje, navela ih na šaputanja što je rezultiralo manjku koncentracije. Mladi dizajner pri prezentiranju kolekcija treba voditi i računa na modnu publiku i njihovu (ne)strpljivost.

AMDS by Alduk

Dok je Matija Čop uspavao gledatelje, Ivan Alduk je svojom drugom kolekcijom za brand Amadeus Jeans razbudio svakog prisutnog u paviljonu 10 Zagrebačkog Velesajma. Možda i previše, rekli bi neki. Činjenica je da je preglasna glazba i na dijelove iritantna više odvlačila pozornost od modela nego što se uklopila u modnu priču.

Kad je kolekcija u pitanju, Alduk je nastavio u tonu prethodne, prezentirajući nosivu, na dijelove opaku i oštru, seksipilnu, ali i praktičnu kolekciju koja je pravo osvježenje za asortiman hrvatskog branda Amadeus Jeans. Točno se osjeća dizajnerov pečat unatoč tomu što je riječ o kolekciji nastaloj u sklopu projekta Fashion.hr Industrija. Aldukovi prepoznatljivi uvrnuti šavovi i plaštovi posjetili su nas koliko Dove Fashion.hru nedostaje njegova samostalna kolekcija.

Martina Felja

Dizajnerica koja je poznata po korištenju brojnih detalja, poput kristala i perja, za ovu sezonu se odlučila pročistiti svoj dizajn i prezentirati za dizajnericu minimalističku kolekciju. Kratke večernje haljine boje vina, petrolej zelene i crne čine okosnicu njenog viđenja nadolazeće jeseni i zime. Haljine su ukrašene tek tankim remenjem i naborima, prezentirajući smireniju Martinu Felju.

Kolekcija se sastoji od par konkretnih haljina koje će zasigurno biti pristune na brojnim svečanijim proslavama, no nismo se mogli oteti dojmu da prečesto vidimo varijaciju na istu tematiku. Kolekciji je na dijelove nedostajao osvježavajući wow efekt koji drži pažnju kritične modne publike.

Ivana Popović i Ivica Skoko

Revija koja se očekivala od samog početka je ona nastala u sklopu suradnje Ivane Popović i Ivice Skoke. Dva dizajna na prvu nespojiva, rezultirala su razrađenoj kolekciji koja pršti ženskoj zavodljivosti i muškoj razigranosti.

Duge večernje haljine od čipke zavode prozirnim i uskim dijelovima, dok muškom kolekcijom prevladavaju široki krojevi hlača ukrašenim džepovima i široke košulje. No, fuzija dva kreativna uma nije rezultirala očekivanoj simbiozi i stapanju dvaju estetika jer se točno vidjelo tko potpisuje koju kreaciju. Ipak, kolekcija Ivane Popović i Ivice Skoko jedna je od najboljih prve večeri. Upravo duga crna haljina, čiji gornji dio djeluje poput druge kože, jedan je od najboljih modela ove večeri.

Ispred nas je druga večer Dove Fashion.hr, a kolekcije Bambi by Zigman, Aleksandre Dojčinović, Ana Marie Ricov, Additive collection – Arena add Galaš te Link by Ogi Antunac i Zoran Mrvoš, možete pratiti i uživo na 24sata portalu s početkom u 20h.

U galeriji detaljnije pogledajte kreacije naših dizajnera...

Posjeti Miss7.24sata.hr