Cate Blanchett - besprijekorna ikona stila

Gulliver Image/Getty Images
Cate Blanchett australska je glumica koja svojim talentom neupitno vlada svijetom glume, ali je kod nje također prisutan i nevjerojatan smisao za modu. Cate njeguje nekonvencionalan stil s avangardnim komadima koje nosi na svojstven i odličan način.
Vidi originalni članak

Glumica jako dobro zna što joj odgovara i već je dulje vrijeme vjerna nekoliko luksuznih modnih kuća, kao što su Alexander McQueen, Givenchy i Armani Prive. Redovito eksperimentira s neobičnim strukturama i materijalima tkanina, te kombiniranjem uzoraka i boja. Upravo su haljine neobičnih struktura i kombinacija materijala jedan od njezninih najčešćih odabira. 

Elegantne haljine s pomakom

Često za svoja pojavljivanja na crvenom tepihu odabire hrabre kreacije. Tako je u visokom stupnju trudnoće 2004. godine za dodjelu Zlatnih globusa odabrala elegantnu haljinu boje vina, ali s dubokim dekolteom i šlepom koji se pružao po podu. Oscara 2005. godine primila je u žutoj Valentino haljini na jedno rame s upadljivim ukrasom i crnim remenom stegnutim oko struka.

Dolaskom filma 'Babel' 2006. godine, Cate je zabljesnula u svom pravom ruhu. Avangardne haljine s potpisom Alexandera McQueena, na sada već kultan način, privlačile su pozornost medija i modnih znalaca. Glumičina blijeda put i graciozno držanje odlično su se uklopili u kreaciju koja je inspirirana kimonom, dok je bogatstvo volana i naboranosti dominiralo svilenom haljinom na drugoj premijeri.

Ne mari za mišljenja kritike

Titulu jedne od najbolje odjevenih žena ponijela je 2007. godine kada se na dodjeli Oscara pojavila u Armani Prive haljini koja je djelovala kao da je napravljena od tekućeg srebra. Metalni sjaj naglašavao je liniju tijela, a dodaci u vidu statement naušnica su se poklapali uz detalj na ramenu. Moderna verzija viteške opreme, kako su je nazivali kritičari, oduševila je za razliku od odabira s potpisom Alberte Ferretti. Crna haljina s neobičnim dekolteom svojim krojem nije laskala glumici, već je vizualno nepotrebno proširila u donjem dijelu i cjelokupan dojam je izgledao nedovršeno. Jedan od najlošijih odabira gdje joj kritika nije bila sklona, međutim ona je uzvratila izjavom kako je moda igra u kojoj ona uživa ne mareći za tuđa mišljenja.

U svom stilu pojavila se ponovno na crvenom tepihu u visokom stupnju trudnoće, ovoga puta odabravši ljubičastu Dries Van Noten haljinu bez rukava. Detalji cvijeća od perlica na krajevima haljina izvrsno su se nadopunjavali uz clutch torbicu te statement narukvicu i ogrlicu kao vodeće detalje stylinga. Samo nekoliko mjeseci kasnije, Cate je nakon poroda dovela svoje tijelo u vrhunsku formu i pokazala ga u avangardnoj kreaciji s potpisom Alexandera McQueena. 

Svakako jedan od zanimljivijih odabira bila je haljina australskog dizajnerskog dvojca Romance Was Born. Izvezena od šarenih kombinacija vunenog materijala s detaljima načinjenim od crnih volana i usklađena s crnim debelim grilonkama i robusnim cipelama, na Cate je izgledala jednostavno odlično. Već idućom prilikom, glumica je iznenadila minimalističkim odabirom Armani Prive haljine u boji lavande.

Kraljica ekstravagancije

Na festivalu u Cannesu 2010. godine ponovno je osvojila modne kritičare bogatom Alexander McQueen haljinom. Model koji je kombinirao najfiniju svilu s uzorkom ptice i ruža dodatno je dobio na efektnosti zahvaljujući podstavi napravljenoj od tila. Jedini detalj kojeg je Cate kombinirala uz ovaj look bila je glomazna srebrna narukvica. A upravo je srebrna boja jedna od najdražih u njenim odabirima. Srebrno Armani Prive odijelo koje prati liniju tijela bilo je pun pogodak za dodjelu Tony nagrada. Tada je i po prvi puta drastično skratila kosu i nosila pixie frizuru, naravno, zbog uloge u novom filmu.

Kod Cate je poznato i to da se ne zamara previše make upom, već bira da komadi koje nosi imaju glavnu ulogu. Ako ipak odabere jači make up, najčešće se radi o kombinaciji naglašenih očiju i nude usana ili o crvenom ružu koji bude dominantan detalj čitavog izgleda.

Svakako je jedno od najupečatljivijih izdanja bilo ono za dodjelu Oscara 2011. godine. Haljina modne kuće Givenchy jedna je od onih koje će se uvijek pamtiti, a kombinirala je svilu koja lagano pada uz statement gornji dio. Stotine malenih rozih bisera uz detalje u žutoj boji na ramenima činile su svojevrsni prsluk na prednjem dijelu, dok je stražnji opet bio priča za sebe. Naglašena ramena i križanje naramenica također su bili ukrašeni, ali samo uz žute bisere, a kratka kosa je dodatno pojačala dojam.

Smirenije razdoblje nastupa 2012. godine kada je i smanjen intenzitet pojavljivanja na društvenim događajima, što uključuje i izostanak s dodjela Oscara na kojima je uvijek zablistala. Ipak, pojedini javni nastupi pokazali su kako je i dalje vjerna neobičnim komadima i modelima, poput asimetrične košulje kombinirane uz pencil suknju s aplikacijama. Proenza Schouler haljina klasičan je 'Cate Blanchet' komad koji je upotpunila jednostavnim crnim salonkama i clutch torbicom. Minimalni detalji koji su na najbolji način naglasili kreaciju, baš kako to glumica uvijek i radi. Lagani detalji uz statement haljine i statement detalji uz minimalističke lookove.

U ovoj godini nas je već u siječnju oduševila u crvenoj Armani Prive haljini napravljenoj od šljokica s crnim detaljima kombiniranima uz naušnice i salonke. Haljina koja prati i naglašava izvrsnu liniju tijela uz jednostavne detalje djelovala je ujedno vrlo ekstravagantno i senzualno, baš kao i na nedavno održanoj premijeri posljednjeg filma 'Blue Jasmine'. Crno-bijela haljina s potpisom Alexander McQueen minimalističkog je dizajna uz otkačeni detalj na sredini te naglašeni struk pomoću remena.

Cate Blanchett neupitno je talentirana glumica, međutim njezin istančani ukus i modni izričaj je čine još posebnijom. Rijetko koja javna osoba može s toliko lakoće nositi pojedine hrabre kreacije i detalje, a da istovremeno djeluje sofisticirano i elegantno. Glumica koja fizički izgleda kao da uopće ne stari nas oduševljava svakom svojom novom kombinacijom te s nestrpljenjem očekujemo što će nam još imati za ponuditi.

U galeriji detaljnije pogledajte fotografije...

Posjeti Miss7.24sata.hr