Čarobni svijet Friki Fimo nakita

Treći po redu Budi.IN Sajam kreativnih detalja odvija se u zagrebačkom Centru Kaptol od 13. do 14. prosinca. 20 izlagača učinit će ovogodišnje izdanje jedinstvenim. Predstavljamo brend Friki Fimo...
Vidi originalni članak

Kad i kako je nastao brend? Tko stoji sve iza brenda?

Zovem se Martina Gulin, dolazim iz Zadra a zadnjih 12 godina živim u Zagrebu, te radim kao honorarna novinarka, fotografkinja i dizajnerica ručno izrađenog nakita. Nedavno sam diplomirala na studiju komparativne književnosti i bohemistike na Filozofskom fakultetu. Izradom nakita i figurica od polimernih glina bavim se već 18 godina, još od osnovne škole. Brend Friki Fimo nastao je prije otprilike pet godina, kad sam otvarala „poslovnu“ Facebook stranicu i trebala joj dati „zvučno“ ime. 

Kako ste došli do imena brenda?

Već dugi niz godina nadimak mi je Friki, pa mi se činilo simpatičnim da ga ujedinim sa omiljenim materijalom za izradu – fimo masom, naime.  S Fimom je i započela moja dugogodišnja plovidba kreativnim vodama.

Gdje pronalazite inspiraciju?

Inspiraciju ne tražim – već sam odavno odustala od toga, već čekam da ona pronađe mene. Ponekad mi se ideje naprosto „ukažu“ – ili ih sanjam pa nemam mira sve dok ih ne realiziram, a ponekad slučajno zabrljam i nastane nešto skroz novo i neočekivano.

Koje materijale koristite u izradi?

U izradi nakita i figurica najčešće koristim polimerne gline europskih i američkih proizvođača – Fimo, Pardo Professional, Premo, Sculpey, SuperSculpey i Prosculpt, no često ih kombiniram i sa raznim metalnim ili staklenim elementima, pigmentima u prahu, te epoksidnom smolom. Neke komade (posebno veće figurice) oslikavam akrilnim bojama.

Kako se kreću cijene vaših komada?

Cijene se kreću od otprilike 30 kn za naušnice na iglici, 30-80 kn za prstenje, 50-120 kn za ogrlice i broševe, i oko 150 kn naviše za veće i detaljnije figurice. No cijena uvelike ovisi i o vremenu izrade, materijalima i zahtjevnosti posla. Neke posve sitne stvari znaju biti znatno skuplje od većih jer ih je izrada često složenija i detaljnija.

U galeriji detaljnije pogledaj proizvode brenda Friki Fimo...

Posjeti Miss7.24sata.hr