Zašto pristaješ biti trojka, ako si čista petica? Budi ponosna na svoju vrijednost

Pixsell/Sandra Šimunović ŠMINKA: Bianca Antonioli Makeup & Eyebrow Artist; FRIZURA: Frida Hair Salon; ODJEĆA: Naf Naf Hrvatska
Vidi originalni članak

Znaš li da je strah od uspjeha učestaliji od straha od neuspjeha? 

Od malih nogu nas uče kako je ispravno biti uspješan, ali je krivo biti sretan zbog toga. Pogotovo u mojoj Dalmaciji. Nije lijepo pričati na sva zvona da si u nečemu dobra, da super zarađuješ, da obožavaš svoj posao ili da briljiraš na bilo kojem životnom području, zbog čega si neopisivo sretna, zadovoljna i ispunjena žena. Jer to je krivo, i točka.

Pa se tako često sjetim ovih rečenica „Nemoj nikome govoriti da si dobila povišicu, ne izazivaj!“,“ Ne hvali se okolo što ideš na to putovanje, da ti se slučajno nešto ne dogodi“. I daleko najjača od svih: „Nosi mudante naopačke, da te slučajno netko ne urekne!“

Dakle, moraš biti hodajuća paranoja, jer - ako si sretna, tada prizivaš nesreću. Jer zna se, tvoj uspjeh nekoga drugoga boli. Smeta ili žulja. Pa shodno tome ti se može nešto loše dogoditi,  jer sa svojom srećom izazivaš druge pa tako i svoju životnu sudbinu.

Koja uvjerenja ovim „suptilnim rečenicama“ šalju našoj podsvijesti?

Ako si samoj sebi odlična, tada si i sebična. I misliš samo na svoje dupe.

Ako si samoj sebi super, tada si umišljena. I ne, nije dobro da si ponosna na svoju izvrsnost.  

Ako si samoj sebi na prvom mjestu, tada nema mjesta za nikog drugog. 

Sebičnost postoji, to je sigurno. Ali postoji opipljiva razlika između sebičnosti i samopoštovanja. Jasna granica između toksične samoživosti i zdrave ljubavi prema sebi. A to nas nitko ne uči. Jer niti njih nitko nije učio. 

Zato je jedino prihvatljivo ako si prosjek. Dobro je kad si osrednja. Kada si TROJKA, a ne PETICA . Dobro je kad si stišana, jer si nečujna. OK je kad si pogrbljenija, jer si neviđena. Super je kad si stisnuta, jer si primjerena. Tada se nećeš nikome zamjeriti, jer nikome nećeš smetati. Nikoga nećeš žuljati. I svi ćete voljeti. 

Koje su ovo gluposti? 

Prije svega, opće poznato je da onaj kojeg apsolutno svi vole je onaj koji je nažalost - MRTAV. Tako da ako želiš udovoljit svima, slobodno se upucaj na licu mjesta. 

Zapamti - nikada nećeš i ne možeš svima udovoljiti. A zašto i bi? Ljudi koji žude da ih svi vole, nerijetko su licemjeri. Beskičmenjaci bez čvrstog i jasnog stava, čije mišljenje leluja kako vjetar puše. Slabići koji ne postoje bez tuđeg odobrenja i potvrde. 

Zašto ti nije dovoljno da te vole samo oni koje ti voliš? 

I još važnije pitanje, zašto zbog drugih dopuštaš biti cirkon, kada si čisti dijamant?

Odgovor leži u nametnutoj krivnji zbog vlastitog uspjeha. Jer su te uvjerili da uspjeh nisi ni zaslužila. Zato se i umanjuješ, jer misliš da ga nisi vrijedna. Zato se i bojiš pokazati u najboljem svijetlu. Zbog osobne izvrsnosti, moraš platit tako što se loše osjećaš. 

Ima super fraza u engleskom jeziku „Settling for less“ , a ja ću je slobodno prevesti“  „Pristajanje na manje“. Pa tako pristaješ na osrednji posao, koji je dobro plaćen, a super je jer si van ureda već u 16,00 h. Pristaješ na osrednji brak, jer ti je vrijeme, a on je dobar čovjek. Pristaješ na osrednju sebe, a u biti ne uviđaš da ODUSTAJEŠ OD SAME SEBE.

Jer kratko i jasno: uvjerili su te da više i ne zaslužuješ. I zato osjećaš grižnju savjesti kad si u nečemu odlična. A s tim u nečemu i bolja od drugih. 

Smatram da je svaka od nas za nešto stvorena. S nečim te Bog / Svemir / Priroda ( nazovi kako hoćeš ) s razlogom nagradio. I to se zove talent. I nemoj mi reći da za ništa nisi talentirana, jer ću ti odmah uzvratiti da si bezobrazno lijena. Lijena za istražiti vlastite potencijale koji te mogu lansirati u nebo. I tvoj zadatak je da taj talent prepoznaš i iskoristiš. Inače si promašeni slučaj. Ona trojka koju svi vole. Svi vole, ali realno, nitko ne poštuje. Jer iako je primjerena, strašno je dosadna. Jer u njoj nema strasti. Nema energije. Nema života.

Okruži se s ljudima kojima tvoja izvrsnost ne smeta. Čije crnilo ne želi ugasiti tvoju svjetlost. Koji će sutra biti ponosni što si odlična i koji će skupa s tobom slaviti tvoje uspjehe. 

Znam da znaš tko su oni. Jer njih tvoja intuicija bira, a duša želi zadržati.

Ne pristaj ni na što manje. Ne idi ispod svoje cijene. Štoviše, nemoj imati cijenu.

Istraži zbog čega ti srce titra. Radi samo ono što voliš. 

Odskači. Slavi svoje pobjede. Budi ponosna na svoju vrijednost. I ne daj na sebe.

Ne budi trojka, već čista petica. I to ona s pohvalnicom. 

 

*Stavovi i mišljenja u ovom tekstu osobni su stavovi autora i ne odražavaju stavove i mišljenja redakcije i uredništva

Posjeti Miss7.24sata.hr