Zamijenit ću te gorom! Tajni život rastavljenih i slobodnih žena i muškaraca zabavniji je od sapunice

Marko Grubišić
Vidi originalni članak

Nekad davno, sad mi se već čini pr. Kr. znala sam točno kamo se izlazi koji dan. Ponedjeljak? Može, vidimo se u gradu na opuštenoj cugi. Utorak, obavezno druženje nakon pilatesa kod nekoga doma. Srijeda je već rezervirana za neki zgodni restorančić, a četvrtak je mali petak i najbolji dan za izlaske. Vikendom jednostavno nikad nisam bila doma, osim da uhvatim nekoliko sati sna, jer vikend je, a toliko mjesta valja obići. Danas je situacija, pa, drukčija. Od ponedjeljka do petka uglavnom zaspim u dječjem krevetiću i probudim se jer mi jedno od djece uporno gura stopalo u usta. Negdje oko četvrtka počnem dogovarati ludi i nezaboravni vikend s prijateljicama, rezerviram restorane, stolove i biram društvo. Kad napokon dođe taj dan, molim boga da netko otkaže prije mene jer previše sam dosad puta ja ispala p…. 

Život u četrdesetima, s malom djecom, partnerom i poslom nije baš ludo zabavan kao onaj u tridesetima bez svega toga, ali ima i nekih svojih prednosti. Ummm, ne mogu ih se sjetiti baš sada. Ok, šalim se (mo'š mislit), no takav moj trenutni život, složit ćete se, i nije neka inspiracija za kolumnu svakog drugog tjedna pa ovaj blog posvećujem svim svojim rastavljenim frendicama, s velikom djecom i/ili svakim drugim slobodnim vikendom.

Tajni život rastavljenih i slobodnih žena i muškaraca zabavniji je od svake sapunice i epizode Seksa i grada. Otkrila sam to i sama tek nedavno dok su mi frendice na kavi prepričavale zgode i nezgode samaca u 40-ima. Dok sam ja vjerovala da zbog pandemije svi posljednje dvije godine žive samotnjački i izolirani život u krugu svoje obitelji, vani je nastao cijeli novi vrli svijet. Od novih klubova do tajnih partija.

Ono što ih povezuje jest trenutni solo status i želja za druženjem. Ono što ih razlikuje jest činjenica da žene uglavnom traže zabavu i povremenu bliskost, a muškarci novu suprugu, po mogućnosti mlađu od prethodne. Ne svi, naravno, ali kako kažu moju prijateljice situacija je na sceni upravo takva. Zamijenjene i neočekivane uloge dovele su do drukčijih pravila igre. One, samostalne i ostvarene, s velikom djecom, jednim propalim brakom ili vezom, točno znaju što ne žele, a to je najčešće još jednog partnera koji će ih ograničavati ili sputavati u njihovim životima. Oni, pomalo izgubljeni, uglavnom s viškom vremena jer djeca sad više ne žive s njima, u potrazi su za zamjenom prve žene.

I nekako, barem po mom skromnom sudu, to uvijek završi s onom antologijskom Arsenovom koju je Natali Dizdar tako lijepo otpjevala: Zamijenit ću te gor(i)om! Najčešće je to tolika suprotnost prvoj zakonitoj da se pitaš što je uopće radio u braku petnaestak godina. Ženama s druge strane, ne pada na pamet drugi brak osim ako se ne radi o teškom zaljubljivanju, boljoj prilici ili nekome kome se jednostavno ne da odoljeti.

Čini se da žene ipak, nakon loših iskustava, puno više cijene svoju slobodu i drugi put biraju pametnije ili, pak, radije ostaju same. Ono što je ohrabrujuće, ima života i nakon prvog braka, kako god ga konzumirali, s novim prstenom na ruci ili s prstenom koji si same kupite. Živjeli izlasci i nakon četrdesete! 

 

*Stavovi i mišljenja u ovom tekstu osobni su stavovi autora i ne odražavaju stavove i mišljenja redakcije i uredništva

 

Posjeti Miss7.24sata.hr