Priče o novcu koje rijetko čujemo: Kako biti zbrinuta, zaštićena i sigurna?

Vidi originalni članak

U današnje smo vrijeme postale Katice za sve. Super žene, majke, kraljice, trčimo za nedostižnim standardima u svim sferama života. Mnoge su već zaista umorne i dosta im je tog jurcanja, moranja i trebanja. Mnogi od nas trče i za novcem…
Novac je prvotno zamišljen kao sredstvo razmjene i mjerilo vrijednosti roba i usluga, no putem se nažalost pretvorio u mjerilo uspjeha i mjerilo vlastite vrijednosti. 

Šteta je upasti u tu zamku. 

No činjenica jest - ako mi ne upravljamo novcem, on upravlja nama. Više puta to ističem pišući na portalu www.ženeinovac.com. Znam, nekad se čini bolje ne znati, nekad je lakše nekom drugom prepustiti brigu o novcu. Rekli su nam da nismo tako dobre u matematici. Lakše je da nam muž vodi financije i da netko drugi brine o nama i o novcu. I svemu što nas opterećuje. Lakše je uživati i raditi samo ono što nas ispunjava.  

Ipak strategija zabij glavu u pijesak nije možda baš najbolje rješenje za temu novca posebno ne u doba kad su nestali prinčevi na bijelom konju. Možda mi žene zapravo donosimo mudrije životne izbore, odnosi i mir su nam češće bitniji od novca. O novcu često razmišljamo na način samo da nam ne treba puno, da nam je dovoljno da zaradimo za sebe, da ne moramo brinuti o novcu, da možemo djeci kupiti sve što im treba, da možda sebi priuštimo neke sitnice, možda putovanje. 

Mora li žena imati uvijek svoj novac kako su nam bake govorile? 
Pa, dobro je da nam se ne dogodi financijsko zlostavljanje. 
Nažalost navikle smo na razne oblike nasilja. Naišla sam jednom na podatak da je u Americi svaka četvrta žena financijski zlostavljana. Što me šokiralo, jer kakav je tek onda postotak kod nas?

Što je točno financijsko zlostavljanje?
Kad vam partner ne da da radite, da se zaposlite, a vi to želite. Ili vam oduzima plaću, štednju i druge izvore prihoda. 
Kad imate osjećaj da u vezi bankomat - partner posuđuje i troši vaš novac, koristi vašu imovinu, traži da mu date pinove od svojih kartica i koristi ih, naravno, bez suglasnosti i dogovora). Kad vam partner ograničava novac, kad se morate opravdavati za svaku kunu kako ste potrošile novac, kad vam on daje novac na kapaljku i tako dalje, i tako dalje.

A svi znamo da je bez novca, kartica i imovine teško bilo što planirati i mijenjati. 
Meni su i mama i baka i prabaka govorile da uvijek žena mora imati svoj novac. Jedna baka je bila razvedena i sama se uzdržavala, druga je radila s djedom i prodavali su voće i povrće na placu. On bi njoj rekao da proda nešto po 12; ona je prodala po 16, njemu dala 12, sebi uzela 4, da mu ne mora objašnjavati tzv. ženske troškove (uvijek je bila lijepa i dotjerana).

Osim financijskog nasilja ima još jedna tema o kojoj se rijetko govori, a nažalost i danas je aktualna na ovim prostorima -  moramo li se odreći nasljedstva u korist braće? 

Naslušala sam se raznih priča. Od direktnih prijetnji uz uporabu sile da se žena odrekne nasljedstva, preko suptilnih pritisaka i nametanja osjećaja krivnje tipa svi su se odrekli samo ti nisi... pa do tužbe zašto jedino vi niste, a svi ostali jesu, uskraćivanja dijela novca od prodaje zajedničke imovine ili isplate uvredljivo male cifre od strane roditelja koji će sve ostaviti sinu da biste o tome šutjeli. 

Zašto mislim da nije vrijeme za odricanje. 
Ne zato što vam to treba. 
Ne niti zato što na to imate pravo i jer vam to pripada.
Nego samo zato da kćerima pokažete što je i nije ispravno i da su jednako vrijedne.
Jer djecu ne odgajamo riječima, nego djelima.
Jer to dugujemo ženama koje dolaze nakon nas.
Samo zato. Gubitak i nepravda bole. No, vi ćete se snaći. Ne treba vam to. Da, važniji je naš mir, ali nismo sami. Tu smo i radih drugih. Naše priče i životna iskustva služe i drugima za učenje. 
A ima i još jedna tema koja je mnogima bolna – alimentacija.  Znate li da ako je dijete s Vama, da bivši muž mora plaćati sve njegove troškove. Često je utjerivanje alimentacije dugotrajna borba u kojoj žene odustanu, odu, sve puste, uzmi djecu, snalaze se same i samo da im je njihov mir. 

Na svakoj od nas je izbor - samo ću navesti komentar jednog poznanika kako bi mu bilo puno lakše u životu da je njegova mama natjerala tatu da mu plaća alimentaciju. Ovako su se njih dvoje dobrano namučili i on je ostao uskraćen za štošta u odnosu na svoje vršnjake. 

Novac svakom predstavlja nešto drugo. Postoje pravila i koraci kako se njime upravlja (zapravo uopće nije teško, možda često imamo otpor u početku, no ne radi se o uskraćivanju užitaka nego planiranju istih), no zapravo novac donosi veću slobodu izbora, tu je možda i njegova najveća vrijednost.  

Kao što je jedan moj poznanik rekao - što imaš više novaca, to ti se prag tolerancije na sranja i naporne ljude smanjuje i imaš veću slobodu izbora u svemu.
U svakom slučaju, izbor je na nama. 
I gdje naći sigurnost? Kao i sreća, sigurnost se krije unutra, u nama. Nigdje je ne trebamo tražiti, ni u čemu i nikom izvan nas. 
Prava sigurnost i naša najveća imovina su naši talenti, znanje, vještine. Naš talent je nekom drugom lekcija... koju je spreman platiti. Puno toga je moguće. Možda baš sad možete (nešto dodatno) zaraditi od nekog svog hobija, od nečega što znate i volite raditi (čak i slaganja ormara, šetanja pasa i sl.). Možda se prava sigurnost krije u radu onog što volimo, što bismo uvijek radili, i da ne moramo misliti na novac, onog u čemu izgubimo pojam o vremenu i prostoru. Ono što je nama uistinu lijepo i važno. 
Jer istina je, najjače smo kad smo svoje.

 

*Stavovi i mišljenja u ovom tekstu osobni su stavovi autora i ne odražavaju stavove i mišljenja redakcije i uredništva

Upravljanje novcem ne mora biti  komplicirano ako imaš dobro znanje i alate. Zato je tu niz proizvoda Zagrebačke banke: uz pomoć m-zabe možeš jednostavno, sigurno i brzo upravljati svojim novcem, podignuti kredit ili čak ugovoriti štednju. Karticama Zagrebačke banke lako možeš plaćati diljem zemlje i svijeta uz mogućnost obročne kupnje, a svoju ušteđevinu , pa makar se radilo i o 100 kn, uložiti u neki od fondova koje nude smart invest opcije. 

Posjeti Miss7.24sata.hr