Ne znate kamo za vikend? Rijeka i riječki prsten moj su favorit ove zime!

Nevena Rendeli Vejzović
Vidi originalni članak

Neki dan sam izračunala da na nekom daljem putovanju izvan granica Hrvatske (ako ne računam Sloveniju i okolne zemlje) nisam bila već dvije godine. Od početka ove svjetske zdravstvene krize u kojoj se koprcamo od 2020. Kako sam (nekad bila) strastveni putoholičar nisam promijenila navike, samo sam promijenila rutu putovanja.

I zato baš na današnji dan, kad žalimo i sjećamo se grada u kojem je počeo i nažalost još uvijek nije završio jedan dio povijesti, parafrazirat ću onu poznatu: Upoznaj svoju zemlju kako bi ju volio!

Life&style Kamo za vikend? Imamo 5 preporuka za jednodnevne izlete u okolici Zagreba!

Danas vas vodim u obilazak Rijeke i riječkog prstena, idealne destinacije za vikend putovanje ove jeseni i zime!

Rijeka i riječki prsten

Neki gradovi imaju more i zato ih volimo, drugi pak imaju poduži popis kulturnih događanja. Neki su poznata svetišta u kojima tražimo spokojstvo i pomoć, osjećamo zahvalnost, a neki mjesta dinamičnih događanja. Jedna odredišta imaju prekrasne plaže, dok na drugima možete skijati, šetati ili obilaziti romantične srednjovjekovne dvorce. Kad ste u Rijeci i prekrasnom riječkom prstenu, koji čine Kastav, Klana, Viškovo, Jelenje, Čavle, Kraljevica, Bakar i Kostrena, možete sve to! I još mnogo, mnogo više.

Rijeka - smještena u središtu Kvarnera, grad je bogate povijesti i dinamične sadašnjosti, novih vizura i životne radosti. Nezaobilazni, ovdje, svakako su posjet Trsatskoj Gradini s pogledom na Kvarnerski zaljev i Art Kvart te muzeje – nasljeđe projekta Rijeka 2020 Europske prijestolnice kulture. Moja preporuka je obavezno posjetiti novo preuređeni Muzej grada Rijeke koji se smjestio u nekadašnjoj Palači šećera.

Osim što trenutno možete pogledati izložbu Klimt- ljubav, smrt, ekstaza, upoznajte povijest Rijeke kroz interaktivne eksponate. Prokleti Covid19 zaustavio je gotovo sva događanja u ovom gradu vezano za europsku prijestolnicu kulture u 2020., ali su nam zato ostale u nasljeđe brojne preuređene zgrade, izložbe i murali po kojima je Rijeka sve poznatija.

Kultura - sve što poželite

U Rijeci i okolici obnovljena su čak četiri dvorca koja se mogu posjetiti u sklopu kulturne rute Putevima Frankopana.

Grobnički Kaštel bogate povijesti i čuvarom mnogih legendi od kojih je najpoznatija bitka sa Tatarima iz 12.stoljeća. Danas prekrasan svjedok prošlosti, pruža sa svojih zidina pogled na cijelu Grobnišćinu i goranske šume. U sklopu kaštela je galerija likovne umjetnosti, zavičajni muzej i artoteka, jedinstvena u Hrvatskoj.

Duga tradicija zdravstvenog turizma i blagodati podneblja Kraljevice također privlače mnoge turiste, baš kao što će vas i u Bakar privući prirodne ljepote, od Bakarskih prezida do Ponikvi kao i osobnost ovoga kraja. Ova dva grada pričaju iznimne povijesne priče svakom tko ih posjeti, stoga u Kraljevici nemojte propustiti Dvorac Kraljevica koji će vam prikazati legende o najpoznatijoj hrvatskim plemičkim obiteljima – Zrinskima i Frankopanima, a u konobi Fran Krsto Frankopan u sklopu kaštela očarat će vas delicije iz Frankopanskog doba.

Drevna luka i jedan od najstarijih gradova Jadrana, Bakar, čija je jezgra registrirana kao spomenik kulture, sprema za vas posebne, uzbudljive priče stare i do 5000 godina!

Na ruti Putovima Frankopana nezaobilazna točka je riječki Trsat, za stanovnike grada i njihove goste posebno mjesto s kojeg se pruža najljepši pogled na Rijeku i Kvarnerski zaljev.

Outdoor aktivnosti uz more ili kroz šumu

Odlučite li iz grada otići u njegov prsten, očekuju vas označene staze biciklističke transverzale koja se proteže kroz sve gradove i općine prstena – Kastav, Jelenje, Viškovo, Klanu, Čavle, Rijeku, Kraljevicu, Bakar i Kostrenu.

Obavezno isprobajte avanturističku i adrenalinsku vožnju quadovima po grobničkim pašnjacima, vidikovcima te usponom na brdo Kičej podno kojeg izvire Rječina, s kojeg se pruža nevjerojatan pogled na more i Grobničke Alpe.

Tu je i Platak - sportski, rekreativni, planinarski i skijaški centar u neposrednoj blizini Rijeke. Također je jedno od rijetkih skijališta gdje s vrha žičare možete uživati u pogledu na more, a posebna je atrakcija i noćno skijanje.

Na noćni hike možete krenuti i u Klanu gdje će vas dočekati osvijetljeni arheološki lokalitet Gradina iz kasne antike. Šetnice uz more, najljepše su u Kostreni, poznate riječke plaže ljeti krcate turistima a zimi idealno mjesto za trčanje, bicikliranje ili samo udisanje morskog zraka.

Biciklirati se brojnim označenim stazama može i na brežuljkastom terenu sjeverozapadno od Rijeke, u Viškovu. Kraj koji posebno zaživi u doba Riječkog karnevala i poklada jer odavde kreće povorka Zvončara.

Posebna je priča Kastav – "grad na brege" koji je stoljećima bio administrativno središte Kvarnera i dijela Istre u potpunosti je sačuvao svoj srednjevjekovni šarm. Uživajte u impresivnom pogledu na predivan Kvarner, zaljubite se u suncem obasjane zidine i uske ulice staroga grada koje su svojevrsna galerija na otvorenom.

Taj šarmantni gradić na brijegu dom je i mnogim umjetnicima pa obavezno svratite u atelje slikara Željana Pavića i Saše Jantoleka. U Kastvu je i poznati restoran i boutique hotel Kukuriku (sjećate se Kukuriku koalicije J), koji već desetljećima oduševljava delicijama na tanjuru i romantičnim interijerom. U Kastvu obavezno kušajte i čašu autohtonog vina belice, nastale kupažom nekoliko sorti vina.

To me dovodi do novog poglavlja riječkog prstena- gastronomija.

Gdje jesti?

U vrhunskim restoranima ili pak u gostionicama i konobama, u prolazu ili slow food gastronomskim ritualima, uživat ćete u svježoj hrani i vrhunskoj usluzi, uvijek pred teškim izborom hrane mediteranskog ili kontinentalnog podneblja.

Moj savjet je, kad ste u Jelenju, svratite do Gašparovog mlina u Martinovom selu u kojem se još uvijek melje pšenica i kukuruz na starinski način i obavezno kušajte specijalitet ovoga kraja- palentu kompiricu i to s posebnim grobničkim sirom. Šou od okusa. Ovdje se nalazi i kovačija obitelji Mrčelja koja je 80 godina u vlasništvu iste obitelji.

Na Grobniku ne smijete propustiti ni Aerosteak u kojem se uglavnom pripremaju mesna jela, moja preporuka je za odličan tatarski biftek.

U Rijeci me oduševio restoran Conca D'oro na samom Korzu i majstorije na tanjuru chefa Saše, a posebni gastronomski doživljaj je Michelinom okrunjeni novovotvoreni restoran Nebo u Hiltonu na Costabelli, chefa Denija Srdoča, koji je Rijeku stavio na kartu svjetskih gastronomskih destinacija.

Izuzetan je to uspjeh za mladog kuhara, kojemu je ovo druga Michelinova zvjezdica, kao i za izvrsni Nebo Restaurant & Lounge koji je otvoren tek nekoliko mjeseci te od prvog dana impresionira gastronomskih majstorijama kao i svojim ambijentom, ponudom vina i besprijekornom uslugom.

*Stavovi i mišljenja u ovom tekstu osobni su stavovi autora i ne odražavaju stavove i mišljenja redakcije i uredništva

Posjeti Miss7.24sata.hr