Kako vezu prekida običan Papak, a kako pravi Frajer?

Pixsell/Sandra Šimunović ŠMINKA: Bianca Antonioli Makeup & Eyebrow Artist; FRIZURA: Frida Hair Salon; ODJEĆA: Naf Naf Hrvatska
Vidi originalni članak

Upoznaš nekoga. Svidi ti se. I ti njemu. I to jako. Ma paše ti sve kod njega - od mirisa, izgleda, pameti, svjetonazora pa do seksa. I ono daleko najvažnije, tu je i valna duljina. Fizika, kemija, biologija - sjedi 5! Razumijete se, podržavate, mazite i pazite. Svakodnevno komunicirate. Cvatu pupoljci dražesni svibanjski. Sve je baš kako i treba biti.

I onda toj idili dođe kraj. Dogodi se preokret, i to za 180 stupnjeva. Možda se ti njemu nakon nekog vremena počneš sve manje sviđati? Ili možda on tebi?  Možda ti ide na živce jer mljacka kao morž dok rukama jede puricu s mlincima, možda se jako ružno odnosi prema svojim starcima, a možda su u šumi? Sasvim je nebitno. Došao je ključan trenutak prekida. I sasvim je nebitno tko je kriv. Bitan je samo način na koji će vaša priča završiti. A vjeruj mi, varijacija je na ovu temu, bezbroj.

Ono što u ovom blogu želim poentirati je da postoje Frajeri & Papci. Treća vrsta ne postoji. Ili jesi ili nisi. Ili znaš ili ne znaš. Ili imaš muda ili nemaš. Ili te briga za drugu stranu ili si cijepljen ne samo od korone, već i od empatije. 

Za početak ću navesti pet najčešćih primjera kako jedan Papak prekida vezu (brak, odnos, odnošaj, cal it what you want, baby). Pa krenimo redom:

1) POST-IT Sve se dobro sjećamo one legendarne epizode „Seks i grada“ kada Carrie jednog jutra dočeka žuti post-it s porukom: „Sorry, I can't“. A ako mislite da je ova zapanjujuća taktika bijega izumrla još 90-ih prošlog stoljeća, grdno se varate. Osim post-ita, porukice ovakvog ili sličnog sadržaja znaju biti ispisane njegovim krasopisom po maramicama, salvetama, toalet papirima, ma bitno je samo da je orginal ručni rad, darovan „od srca srcu“ ekskluzivno tebi, i to kao najljepša uspomena.

2) PORUKA Preko WhatsAppa, Vibera, čak i SMS-a. Nema poziva, jer tko je vidio sad odjednom zvati bez obzira što sam je do sada naprosto obasipao pozivima? I da, neugodno mi je. I jako mi je teško pada sve ovo, stoga ću lijepo sve sročiti u 2-3 lajne, skinem je s one stvari i mirne glave šibam dalje.

3) PREKO TREĆE OSOBE - frenda, tetke, mačke, svejedno je. Bitna je tampon zona. UNPROFOR mu je prijeko potreban. Obično te ta treća osoba kontaktira kada treba pokupiti njegove stvari. A da ti do tog trenutka nisi ni znala da uopće imate ikakvih trzavica, a kamoli većih problema. 

4) IT'S NOT YOU, IT'S ME - ono kad čovjek za sve nedaće ovog svijeta, uključujući i daljnju mogućnost nastavka vašeg odnošaja, krivi sebe i momentalno se pretvara u žrtveno janje. „Nije do tebe, do mene je…“ – najpoznatija je mučenička lajna jednog Papka.

5) GHOSTING Najveći šok od svih navedenih. Ono kad čovjek odjednom nestane. Ključno je - ODJEDNOM. Ni a, ni be, a kamoli žnj. Nestane s burom, jugom, lahorom. Sjećam se da sam prije kojih 15-ak godina s frendicom čak listala osmrtnice. A onda sam jednog dana na njega naletjela, živog i zdravog naravno, i reći ću samo ovo "Bilo bi mu bolje da je umro!“😊

Vjerujem da ima još živućih, i paralelno osebujnih primjera, ali recimo da je meni ovo best of kompilacija. Sve u svemu, shvaćaš što ti želim reći, a to je da postoji  zajednički nazivnik svih gore navedenih primjera, a to je čisti kukavičluk, karakterna osobina najobičnijeg Papka, svakako ne pravog Frajera. Papak misli samo na sebe, nikada na tebe. Razmišlja samo kako uspješno izbjeći i bez traga pobjeći. Teško se suočava s neugodnim situacijama, pa ih onda najradije izbjegava. 

Stručnjaci kažu da iza ovog ne leži „Ne želim TE povrijediti“, već nešto puno dublje i svakako paradoksalnije „Ne želim JA pasti u tvojim očima“. Što hoće reći da će on napraviti sve samo da izbjegne neugodnu situaciju, s konačnim ciljem - da ti se ne bi zamjerio. Opet se sve vrti oko njega i njegove neutažive, i svakako djetinjaste, potrebe da ga se voli. Usput čovjek ne shvaća da će ti se upravo s ovim ponašanjem i najviše zamjeriti. Jer ti nisi naivna, i nakon prvotnog šoka, naravno da sve kužiš, zbog čega ne samo da ga manje voliš, već ga i daleko manje cijeniš.

No, kako se u ovakvoj ili sličnoj situaciji ponaša jedan Frajer? Jednom riječju - ISKRENO. Nakon što ste neko vrijeme hodali, i on shvati da ipak TO nije TO, pozvat ćete te na kavu, uzeti za rukicu, pogledati ravno u oči i reći „ Draga, jako si mi draga, ali nisi TI TA!“. Bolno, priznajem. Gadno u tri mile materine. Ali vjeruj mi, svaka zrela žena će ovo, bez problema, preživjeti. Da preživjeti će, now read that again!

Frajer se neće izmotavati da je previše zaposlen, jer zna da ti itekako dobro znaš onu staru „Kad muško nešto hoće, nađe način, a sve ostalo su izgovori“.

Frajer neće muljati da je mjesecima bio zatočen u septičkoj jami, zbog čega ti se nikako nije mogao javiti, jer su ga tek maloprije iz nje živog izbavili.

Frajer neće pisati poruke niti ih slati preko goluba pismonoše, jer će znati da nisi glupa, već snažna žena koja dalje može bez njega. Jer je i prije mogla. 

I zasigurno, Frajer neće samo odjednom nestati, jer zna koji je to šok, i paralelno udarac u tvoje srce. I dušu koju si mu s povjerenjem otvorila. Zato jer mu je stalo do tebe i poštuje te kao ljudsko biće. Zato jer ima razvijenu empatiju i nije egocentričan , a još manje je najobičnija kukavica.

To je pravi Frajer. Onaj koji ima apsolutno pravo ići dalje, i to bez tebe, ali će prije toga itekako ispoštovati tebe. Zatvoriti će vašu priču, i to na pravedan, pošten i iskren način. I onda mirne duše krenuti dalje, u neke nove ljubavne pobjede.

To je onaj s kojim ćeš, kada ga za nekoliko mjeseci opet sretneš na cesti, poželjeti popiti kavu. Iz jednog i jedinog razloga - zato jer se prema tebi podnio kao gospodin Čovjek. 

Stoga, drage mame, odgajajte vaše sinove da budu hrabri i iskreni te da neuspjele ljubavne veze prekidaju kao pravi Frajeri, a ne kao najobičniji Papci. 

 

*Stavovi i mišljenja u ovom tekstu osobni su stavovi autora i ne odražavaju stavove i mišljenja redakcije i uredništva

 

Posjeti Miss7.24sata.hr