Imate 40 godina i žulja vas stolica? Moguće je da ste dobili hygge išijas

Pixsell/Sandra Šimunović Frizura: Evelin Benković, Studio 'Evelin'; Makeup: Sanja Agić
Vidi originalni članak

Veliki stakleni prozor i meko jutarnje svjetlo, zamišljeni pogled plavuše pruža se na vrt zasađen božikovinom koju je prekrio snijeg. Na zimzeleni grm sletio je slavuj i uperio pogled ravno u nju natjeravši je na prekrasan osmjeh. Odjevena u bijeli pleteni pulover i končane hlače, sjedi sklupčana u fotelji boje pistacije s koje nehajno pada deka ispletena ručno širokim iglama. Na noge je nataknula fancy papuče od velura i janjećeg krzna, a u rukama drži veliku šalicu smeđe tekućine. 

Ispod slike, plavuša je napisala 'vruća čokolada za divan početak dana' #cosyhome, #happymum #happywife #beautifulmorning #lovelactosafree #nordicwayoflife

Post je pregledan 13.215 puta, 376 njih je stavilo like, a 119 komentare. 

Pratitelji u porukama sanjanju o skandinavskoj idili. 

Katty: Ajme, mrak, i ja bi, kakav užitak... (U nastavku stoji 7 emotikona koji plaču jer je Katty u realnosti negdje u predgrađu Balatona)

Nora: Wow kakav pogled! Zavidim jakooo! Prezgodna si .... (U nastavku 3 srca, 2 pljeska i 1 emotikon koji miče ustima od sretnog do ekstaze)

Maja: Tako zamišljam svoj idealan dan. Fali samo ON (U nastavku smajl, srce, pusa, šampanjac, šubara i badekostim) 

Tko uspije dešifrirati ovaj zadnji niz neka ostavi rješenje u komentarima ispod kolumne. 

Dalje, pretpostavljate, nisam više ni čitala, a za one koji se pitaju kako se na snijegu našla prekrasna ptica pjevica koja zimu inače provodi u Africi, jer bi se u protivnom u Danskoj smrzla već u listopadu, odgovor je - u fotoshopu.  

I da odmah razjasnimo, nisam nikakav Instagram grinch, dapače, silno me inspirira pretraživati arhitektonska rješenja za uređenje interijera i IG mi je jedna od dražih mreža jer je za super objavu dovoljno imati godišnju pretplatu na filtere za pomlađivanje. Zbunilo me jedino što se u hrpi novotarija za zidne panele koje sam pretraživala našla i ta Skandinavka, čiju svrhu posta nikako nisam mogla povezati sa svojim afinitetima. Teško je, naime, povezati od prve promovira li vitka 30-godišnjakinja kakao, deku, mlijeko ili stolariju jer je sve bilo jednako lijepo, ušminkano, privlačno i očaravajuće, zbog čega, na kraju krajeva, i volimo Instagram.

Problem s društvenim mrežama kod prosječnih ljudi nastaje kad tu urešenu sliku pokušavamo pretočiti u praksu. Pogotovo ako nam je blizu četrdeseta, nismo više savitljivi kao guma, a imamo već i neke životne standarde.

U tom kontekstu, past će u vodu skoro svaki drugi model kutka za čitanje kojeg možete pronaći na profilu neke srednje poznate ljubiteljice knjiga s 10 tisuća vjernih pratitelja. Uvijek se pitam, izgleda li samo meni neudobno taj #readingcorner koji se sastoji od šest razbacanih jastuka po podu, dioptrijskih naočala, dva aktualna trilera i šalice crnog čaja - ili i drugima, ali im je neugodno reći. Napravite li takav oku ugodan, ali svemu ostalom neugodan interijerni eksperiment, shvatit ćete brzo da stvar jednostavno ne funkcionira. Niti je prirodno ležati na podu, niti je udobno sjediti bez da se negdje čovjek podupre leđima. U naletu želje da imam vizualno atraktivan kutak i sama sam sjela na spužvastu prostirku i oslonila se na zid. Jedva sam poslije izbjegla upalu pluća od hladnog betona. Probala sam i joga položaj s prekiženim nogama, nakon pet minuta su me ukočila leđa. Legla sam i na bok, pa kad me nažuljao, okrenula sam se na drugi i na kraju, odustala od čitanja. 

U međuvremenu sam skuhala i taj nesretni čaj, a stol ukrasila zumbulima za cosy ugođaj. Pogađate, nije pomoglo ništa od navedenog pa sam na kraju biografiju Michelle Obame pročitala u krevetu spavaće sobe, laktova naslonjenih na jastuk za dojenje koji mi je ostao još dok sam bila na porodiljnom. Inače, fenomenalni proizvod i hvala onome tko ga je izmislio za mame lude od bebinog nasisavanja, bio je jedini dovoljno čvrst da mi vrat održi stabilnim za više od četristo strana mekog uveza. 

I ne, nisam pored sebe imala nikakvu retro tacnu s kavom, đumbir keksima i zapaljenom svijećom jer u praksi, ako se sa svim tim rekvizitima spontano pomaknete na krevetu za više od dva centimetra, velika je šansa da će se sve skupa prosuti na posteljinu, a možda je i zapaliti. To jedino na reklami izgleda genijalno. 

I da ne bi bilo sad da samo ljubitelji knjiga imaju problema s oživljavanjem slika u stvarnosti, svakako je vrijedno spomenuti i niz drugih primjera. Sjetite se samo koliko ste puta vidjeli prekrasno uređene sobe za male anđele u kojima najveći dio prostora zauzima kutija s didaktičkim igračkama, šesnaest metara raznobojnih zavjesa i štender na kojem visi dječja robica. Tri veste na kopčanje, 4 benkice od organskog pamuka, flanelaste hlače, sako i dvije košulje. 

Stvarno više ne znam zove li se to hygge, lagom, mys ili fredagsmys, ali svaka mama koja se ikad bakćala s malim popišancem sigurno ne drži djetetove stvari na štenderu, a još manje na vješalicama. Da ne kažem da joj ne pada na pamet djetetu oblačiti išta što ima više od jednog gumba. U stvarnosti, više od polovice dječje sobe zauzimaju pelene, maramice, prostirka, flašice, stalaža s inhalatorom i fotelja na kojoj iscrpljena žena noću sjedi mrtva umorna dojeći po šesti put u dva sata. U praksi, taj ovješeni sako boje pijeska je, uglavnom, samo jedan odjevni komplet poklonjen od krsne kume za svečani dan kod velečasnog. Ostalo je mahom odjeća sestrinog klinca koji je prerastao robu, oprana tri puta na sto stupnjeva, prepeglana parom i spremljena u višenamjenski ladičar. Kad mali dobije rotavirus zadnje vam je na pameti kardigan od češljanog pamuka.

Baš kao što je i većini mama u stvarnosti zadnje na pameti do djetetovog trećeg rođendana nositi štikle dok vuče kolica, malog, poriluk i torbu s rezervnim cipelama. Izuzmemo li Instagram, nećete ih zaista vidjeti nigdje na cesti. Čak ni na Bel Airu, jer ako ste primijetili, Angelina nosi natikače, tenisice i čizme ravnih potplata. 

No, možda baš zato što u našim stvarnim životima nije moguće održati svakodnevnu rutinu lijepog življenja, divne slike s društvenih mreža u trenucima očaja, nervoze, pandemije, stresa i besparice vraćaju osmijeh na lice. Čak i kad je na njima sve popeglano toliko da se u kompjuterskom programu za micanje nesavršenosti neobjašnjivo izgubi Severinina potpetica na minijaturnim sandalama, nije nam važno, jer ako ništa drugo, pitaš se, za Boga miloga kako žena sa skoro 50 godina tako dobro izgleda. Nikad nećemo saznati je li programski algoritam izračunao da bi potpetica uistinu zasmetala pravilima zlatnog reza i iz fokusa izbacila pjevačicu ili je grafičar samo bio umoran od retuširanja pa mu je štikla slučajno pobjegla. Kako god, Severina na nedavno objavljenoj Insagram fotki izgleda senzacionalno, čak i s osakaćenom cipelom.  

A vi, koji ste je imitirajući doma na šank stolici zaradili muskulfiber od izvijanja nogu, ruku, glave i kukova, znajte da Instagram voli odlikaše i da nema razloga biti zloban prema slučajnom propustu u fotoshopu. Upravo nam savršena Severina i cijeli niz skandinavskih modela ljepote življenja daju one momente ugode kad se osjećamo dobro, jer upijamo estetiku, toplinu, seksipil i eleganciju, pa makar samo i u interpretaciji jednog zabilježenog momenta koji će na slici trajati vječno. 

Stoga kopirajte i dalje, samo imajte na umu objektivne okolnosti, jer je vrlo vjerojatno da ćete, ako ste prešli četrdesetu, sjedeći na instagramičnoj drvenoj klupi sklepanoj od paleta, na minijaturnom balkonu savršeno ukrašenom stotinama lampica, kaktusa, tepiha, deka, jastuka, čaša, koktela, bombona, mašni i teglica nakon pola sata, od tvrde podloge, naprosto dobiti hygge išijas.    

 

*Stavovi i mišljenja u ovom tekstu osobni su stavovi autora i ne odražavaju stavove i mišljenja redakcije i uredništva 
 

Posjeti Miss7.24sata.hr