Bruno Šimleša: Ovo je šest ključnih stvari koje moramo znati o slučaju Novaxa Đokovića!

John Walton/PRESS ASSOCIATION/Pixsell
Vidi originalni članak

Znam, znam, svi su za 5 sekundi formirali čvrsto mišljenje o slučaju Đoković, a ja sam čudak pa sam htio prvo saznati činjenice pa tek onda formirati mišljenje. Npr., zanimao me je razlog medicinskog izuzeća jer je sasvim razumljivo da se neki ljudi ne bi trebali cijepiti zato što je za njih rizik prevelik. Ali ne zato što smatraju da je cjepivo rezultat dijaboličkog plana porobljavanja planeta ili depopulacije ili išta slično besmisleno, nego zato što imaju određeno medicinsko stanje koje doista povećava rizik od uzimanja cjepiva. Kao i uvijek, u kolumni me ne zanima samo meritum slučaja nego i naše reakcije na njega tako da se iskristaliziralo šest ključnih točaka koje su mi važne za formiranje stava o Đokoviću, kao i o ovoj sapunici.

1. Đoković je jedan od rijetkih pozitivnih regionalnih aktera koji je uvijek smanjivao plitke, jeftine nacionalističke tenzije između Hrvatske i Srbije. Zato treba zanemariti komentare ožalošćenih nacionalista koji su se naslađivali nevolji čovjeka, jer je, eto vidi nesreće, Srbin. Uvijek je bilo pozitivno što je nadilazio nacionalistički lavež i sudjelovao u liječenju kolektivnih rana i to se ne smije umanjiti.

2. Čini mi se da možemo reći da će biti najuspješniji tenisač u povijesti. Ako već sada ne osvoji legendarni 21. Grand slam naslov osvojit će ga kasnije. Federer i Nadal su na zalasku, on i dalje nije i gotovo je izvjesno da će postati najuspješniji tenisač u povijesti, već tijekom ove godine. Doduše, nije najveći igrač jer nije redefinirao sport i mnogima nije sjeo, ali ne zbog bjelosvjetske zavjere protiv Srba ili nešto slično besmisleno. 

3. Što se tiče konkretnog slučaja, viza mu je vraćena zbog proceduralne pogreške, iako je to potpuno nebitno za javni sud jer se šira javnost, kada se radi o raspravama u kojima su aktivirane snažne emocije, ne zamara sitnicama kao što su činjenice. Ali sudac je rekao da su pogriješili na granici jer mu nisu dali dovoljno vremena da iznese obranu. Dakle, Novax nije “trijumfirao nad fašističkom Australijom i dokazao da su cjepiva beskorisna” ili nešto slično besmisleno, nego je samo neki zaposlenik zeznuo. I dalje mu se može oduzeti viza ako se zaključi da je lagao u prijavi. 

4. Izgleda da je razlog njegova izuzeća bila nedavno preboljena korona i tu sada dolazimo do problematičnog dijela jer je rezultate pozitivnog testa dobio 16.12. A kako su društvene mreže i javna događanja zeznuta stvar, on je baš sljedećih nekoliko dana imao javne obaveze i zaboravio je da bi bilo pametno otkazati ih. Tako se družio s desecima djece i odraslih, grlio, dodijeljivao nagrade, davao izjave... Mnoge od tih aktivnosti su bile i plemenite, samo, eto, da baš nije imao koronu. E da, i prijavio je da nije putovao dva tjedna prije dolaska u Australiju, ali eto ti opet prokletstva društvenih mreža, objavljen je post treniranja u Španjolskoj.

E sad, dvije su mogućnosti – ili je imao koronu 16.12. pa je namjerno i svjesno zarazio druge u sljedećih nekoliko dana ili je nalaz testa zapravo lažan, što mi se čini izglednijim iako nijedna opcija nije šampionska. Ni prihvatljiva. Čak ne znam što je gore. Da je lažirao test kako bi dobio vizu za Australiju ili da je znao da je zaražen i namjerno i svjesno širio zarazu. 

Ja pratim NFL i tamo je nekoliko igrača zaradilo suspenzije, a neki su izgubili mjesta u momčadi zbog lažiranih testova i nemam pojma radi li se ovdje o tome. Samo da su obje mogućnosti tragične i da će to vjerojatno biti razlog oduzimanja vize. Samo sada žele uzeti dovoljno vremena i pratiti svu proceduru da im se opet ne dogodi isti fijasko.

5. Doduše, njegovim pobornicima potpuno je svejedno je li on lagao jer je ultimativni heroj. On se “hrabro suprotstavio sustavu, covid-fašizmu, obranio je slobodu, on je novi Mesija” što se, mora se priznati, lijepo nadovezalo na tatine usporedbe s Isusom. Mašala!

I tu sada dolazimo do problema... Jer njegovim strastvenijim pobornicima činjenice doista ništa ne znače. I smatraju da je sve dopustivo u borbi protiv “zla plandemije”. Tako da ugrožavanje djece nije problematično jer ih on svojim ponašanjem zapravo spašava od tog “terora cjepiva”. Jedan od razloga što se ne zamaraju činjenicama jest što imaju jednostavan način relativizacije činjenica koje im ne idu u prilog – samo kažu da su to laži službenih medija ili politike ili koga god ili su svi neistomišljenici nečiji plaćenici ili su se uvjerili da se 95 posto svjetskih vođa, zajedno sa stotinama tisuća liječnika,  znanstvenika i novinara urotilo da bi ih zaveli. I mirni su. Blaženo neinfomirani, ali mirni. 

Najgore u vezi toga jest što to uopće nema veze s koronom. Jer korona će proći. Ali takav mentalni sklop koji a priori odbija sve što se ne uklapa u njegov narativ, čak i ako se radi o neupitnim činjecama, taj mentalni sklop je sada ojačao i on će nadživjeti korona krizu. Nažalost. 

6. Što god da se dogodi sada, svi smo izgubili. Ali svi. Čak i ovi koji sada slave jer su proceduralnu grešku nekog graničnog činovnika doživjeli kao opravdanje njihovog stava da imaju pravo na izbor, ali ne žele imati nikakve posljedice tog izbora. Što sam Anabeli još u zadnjim godianama vrtića objašnjavao da je nemoguće. Rekao sam joj da ima slobodu odabrati što će napraviti, ali da svako ponašanje nosi posljedice. Uvijek. I svima bi to trebalo biti jasno već u osnovnoj školi. Ali, eto, nije. 

No svi smo izgubili. Jer smo ušli u još jednu rundu sukoba u kojem činjenice ne igraju nikakvu ulogu. Jer su vodeći australski političari u pat poziciji – ili će ići kontra odluke suca ili kontra svoje dosadašnje politike jer je čovjek, po svemu sudeći, lagao da je bio zaražen. Ili je, možda još gore – tako šampionski zaražen išao među hrpu djece. 

Ali kao što rekoh, to je nevažno. Važno je da smo još jednom izgubili. Svi. Kako god da se raspetlja ova sapunica.

 

*Stavovi i mišljenja u ovom tekstu osobni su stavovi autora i ne odražavaju stavove i mišljenja redakcije i uredništva
 

Posjeti Miss7.24sata.hr