Matija Čop pobijedio na internacionalnom natjecanju

Habitus Baltija
Hrvatski dizajner Matija Čop osvojio je prvo mjesto na prestižnom natjecanju za mlade modne dizajnere, Habitus Baltija 2013. održanom 20. travnja u Rigi u Latviji. Osvojio je žiri svojim suvremenim materijalima i modelima atipičnim za modni dizajn, te zbog inovativnog korištenja materijala i načina na koji spontano izražava svoju vizualnu kulturu.
Vidi originalni članak

Matija Čop se počeo afirmirati u svijetu modnog dizajna nakon pobjede na Modnom ormaru kada je prikazao svoje radove koji su sve osim svakodnevni.

Zanimljivi materijali, način izvedbe i ekološka osviještenost zasigurno su prve asocijacije kada spomenemo mladog dizajnera. A upravo ta posebnost mu je osigurala i prvo mjesto na internacionalnom natjecanju Habitus Baltija 2013.

"Nagrada koju sam dobio kao najbolji dizajner na prestižnom međunarodnom natjecanju Habitus Baltija 2013., još je jednom potvrda međunarodnih modnih stručnjaka za moj rad. Ovaj put osim suradnje s mentoricom Jasminkom Končić, u projekt se uključio i sam Tekstilno tehnološki fakultet, čime je potvrdio kako prepoznaje dobar rad, te time aktivno sudjeluje u bavljenju modom na međunarodnoj razini. Pobijedio sam s kolekcijom "OBJECT 12-1" koja je svojevrsni nastavak istraživanja modnih objekata nastalih po modularnom principu bez upotrebe šivanja i lijepljenja. Iznimno je važno podržavati ovakve projekte jer se radi o dugotrajnom procesu od važnosti za razvoj modnog dizajnera. Kao glavnu nagradu dobio sam stipendiju Istituto Europeo Di Design u Barceloni, gdje ću provesti radno ljeto", izjavio je Matija o svom iskustvu i samoj nagradi.

Uvjet sudjelovanja na Habitus Baltija natjecanju bio je portfolio s potrebnim informacijama o kolekciji, a sudjelovali su mladi dizajneri iz čitavog svijeta. Žirijem su predsjedavali internacionalni predstavnici modnih institucija, poput predsjednice žirija, Lare Aragno Gigli, direktorice Europskog Instituta za dizajn (Rim, Italija), te Jennie Holloway i Charlotte Freier. Uz mnogobrojne sudionike, najviše su se istaknuli Matija Čop, Italo Marseglia iz Italije koji je osvojio drugo mjesto i Edite Treija iz Latvije koja je osvojila treće mjesto.

U galeriji detaljnije pogledajte fotografije pobjedničke kolekcije Matije Čopa...

Posjeti Miss7.24sata.hr