Zbogom hrkanju i prevrtanju: odvojeni kreveti i odvojene sobe tajna su sretne veze

Shutterstock
Vidi originalni članak
  • Pored tebe leži muškarac koji hrče poput motorne pile? 
  • Još te svako malo udari laktom u trbuh i svake se noći prevrće i bacaka. čini se, satima?
  • Rješenje za mirniji san - i bolju vezu - mogao bi biti takozvani „sleep divorce“ 

Možda se sjećaš kako su Lily Aldrin i Marshall Eriksen iz kultne serije „Kako sam upoznao vašu majku“ u jednoj epizodi odjednom odlučili: „Kupit ćemo krevete za jednu osobu!“ Međutim, ovaj trend veze trenutačno zanima sve više parova.

Za većinu parova zajednički krevet znači intimnost i zajedništvo. Prema istraživanjima, međutim, postoji razlog zašto bismo trebali povjerovati da su odvojene spavaće sobe pravi ključ uspješne veze - i dobrog sna. Tako je i „sleep divorce“ (razvod za vrijeme spavanja, krevetni razvod) također prikazan u humorističnoj seriji. 

U spomenutoj epizodi Lily i Marshall prisiljeni su spavati u odvojenim krevetima dok su na odmoru. U početku su bili ogorčeni, ali par je ubrzo shvatio prednosti odvojenih kreveta i prespavao čitav svoj boravak uživajući u pukom opuštanju. Kad su se vratili kući, potpuno euforični od spavanja, nabavljaju odvojene krevete za jednu osobu za svoj dom.

via GIPHY

Odvojene spavaće sobe kao spasitelj braka?

„Upravo smo revolucionirali moderni brak“, slažu se oba lika iz serije - i nisu u krivu. Ima sasvim smisla: uznemirujući zvukovi, noćno valjanje, različiti ritmovi spavanja i temperaturni zahtjevi - sve to dugoročno dovodi do lošeg spavanja. Kao rezultat, bračni krevet može postati plodno tlo za seksualnu disfunkciju i prepirke u vezi.

Istraživanje Medicinskog sveučilišta u Nürnbergu to potvrđuje: problemi sa spavanjem i vezama obično bi se javljali istovremeno. Istraživanje provedeno na Univesity of California pokazuje da u vezama ima više svađe ako jedna osoba narušava san druge.

Nažalost, često se dogodi da se za poremećaje spavanja parovi međusobno optužuju.Ova okolnost dovodi do opterećenja u vezi te  se teško može riješiti. Prije svega, nedostatak sna, koji je rezultirao emocionalnim fluktuacijama, još više pogoršava situaciju. Parovi najčešće onda o tome ne govore konstruktivno, nego često suptilno optužuju jedni druge. Što pak stvara začarani krug iz kojeg je teško izići.

via GIPHY

Zajednički krevet kao zdravstveni rizik?

Naime, čak i tvoje zdravlje može patiti. Oni koji su često budni noću, gotovo uopće ne provode vrijeme u dubokom snu, što rezultira manje mirnim snom. A upravo je ovaj zdrav san nužno potreban da se tijelo odmori i regenerira tijekom noći. Nedovoljno sna također negativno utječe na težinu i imunološki sustav, što dovodi do glavobolje i promjena raspoloženja.

Suprotno tome: oni koji se noću odmore, imaju svoj život, a samim time i vezu bolje pod kontrolom, uravnoteženiji su i ne zamjeraju ništa  partneru. Autorica Jennifer Adams to potvrđuje u svojoj knjizi „Sleeping apart Not Falling Apart“. Amerikanka već više od 15 godina noći provodi sretno razvedena tijekom noći: „Super je kad dvoje spava jedno pored drugoga i ne smetaju si. Ali, to ne znači da imaju bolju vezu od ljudi koji imaju odvojene krevete.“

A što je sa seksom?

Međutim, ne pati li seks na kraju? Bračni terapeuti kažu: „Potreba za seksualnošću ogledalo je svake pojedinačne veze i nema nikakve veze s odvojenim spavaćim sobama. Ako je veza dobra, skladna i autentična, seksualni život također uglavnom dobro funkcionira - bez obzira gdje tko spavao.“

via GIPHY

Za koga je prikladan koncept „odvojenih kreveta“

Pa zašto onda ne bismo SVI spavali u dva kreveta u dvije spavaće sobe? S jedne strane, često nedostaje implementacije, jer jednostavno nema dovoljno prostora, a s druge strane, odvojene spavaće sobe također su individualno pitanje. Nekim je ženama nezamisliva i sama pomisao na to. Zaspati odvojeno? Probuditi se odvojeno? I onda biti razdvojeni cijeli dan? Nekima je to jednostavno previše. Ili: „Čak i nakon 30 godina i dalje spavamo priljubljeni. Ne bih to želio propustiti!“

Što na to kaže psihoterapeutkinja Barbara Galla? „Postaje sve važnije živjeti pojedinačne potrebe te ako se o potrebi konstruktivno razgovara, često je lako živjeti s njom.“ Svakako vrijedi probati, osobito za ljude koji pate od lošeg spavanja. Sve dok se želja za većom slobodom u krevetu priopći s poštovanjem i iskreno, zapravo ništa ne može poći po zlu, tvrdi stručnjakinja.

I usput: Marshall i Lily na kraju ne mogu izdržati jedno bez drugog i brzo su se vratili pod isti pokrivač u jedan krevet...

Posjeti Miss7.24sata.hr