Možda je neki od ovih 6 skrivenih razloga uzrok zašto ne možeš zatrudnjeti

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Sve smo svjesne općepoznatih uzročnika koji mogu spriječiti trudnoću
  • Međutim, postoje i neki „skriveni“ – čak pomalo iznenađujući – čimbenici koji mogu onemogućiti trudnoću 
  • Otkrit ćemo ti 6 stvari koje negativno djeluju na trudnoću 

Sve mi znamo da alkohol i cigarete mogu smanjiti mogućnost začeća. S druge strane, ako i dođe do trudnoće, konzumacija alkohola i cigareta za vrijeme trudnoće šteti fetusu – to također zna svaka od nas (ali nije na odmet ponoviti!). Naravno, i za vrijeme dojenja se ne preporučuje konzumacija alkohola i cigareta. 

Međutim, osim toga postoji još šest stvari koje mogu negativno djelovati na trudnoću…

1. Masno jelo 

Ruku na srce: volimo pržena jela iz duboke masnoće u svakom obliku i kombinaciji. Što je ukusnije od prženih krumpirića?! Međutim, tko bi pomislio da konzumacija masnog jela doista može spriječiti trudnoću?! Jela poput pomfrita ili burgera mogu negativno djelovati na plodnost te čak spriječiti ovulaciju. Dakle, ako želiš ostati trudna, moraš reducirati unos masnoća. Postoje različiti zdravi ugljikohidrati koji su čak ukusniji! Masno jelo može povećati smetnje pri ovulaciji za čak 73 posto. Preporučuju se zdravi ugljikohidrati poput banana, integralnog kruha, badema, jogurta i bobica. 

2. Previše sporta 

Sport je dobar za tijelo i čak može povećati plodnost. Međutim, ako se netko previše bavi sportom, riskira energetsku neravnotežu koja može negativno djelovati na plodnost. Istraživanja su pokazala da intenzivan i dugačak trening može utjecati na plodnost. U najgorem slučaju ne možeš zatrudnjeti. Dakle, smanji brzinu – i tvom zdravlju i tijelu bit će bolje. 

3. Preniski indeks tjelesne mase 

Indeks tjelesne mase (BMI) ide sa zdravljem ruku pod ruku – to je neupitno. Tko ima nizak BMI, također je ugrožen. Nizak BMI može izazvati smetnje pri funkcioniranju jajnika. Kod niskog indeksa tjelesne mase ne mogu se isključiti niti neplodnost te prerano rođenje. Žene koje imaju nizak BMI često pate od neredovitih menstruacija. Najbolje je posavjetovati se o tome sa svojim liječnikom. 

4. Previše stresa 

Ne moramo uvijek mi žene biti krive. Naime, ovo se tiče naših partnera. Ako je ON pod velikim stresom, to može negativno utjecati na plodnost. Obavezno se mora riješiti pritiska – razgovarajte, pokušaj mu pomoći – za svaki problem postoji rješenje. 

5. Pogrešan lubrikant 

Pitaš se sigurno kakve veze ima lubrikant s plodnošću? Naime, postoje lubrikanti koji mogu pojačati plodnost muškaraca, a i oni koji mogu negativno djelovati na njegovu plodnost. Važno je pripaziti na pH-vrijednost pri kupovini lubrikanta. Preporučene vrijednosti nalaze se između 7,2 i 8,0. Neki liječnici preporučuju korištenje dječjeg ulja. 

6. Pogrešno izračunati plodni dani 

Ponekad nije jednostavno točno izračunati plodne dane – osobito ženama koje imaju neredovite menstrualne cikluse ili puno putuju svijetom. Naime, letovima u druge zemlje može se poremetiti menstrualni ciklus. Preporučuje se korištenje aplikacije u koju se unose točni podaci te koja prema tome izračunava plodne dane – i tako povećava prilike za trudnoću. 

Posjeti Miss7.24sata.hr