Evo zašto muškarci ne govore o svojim osjećajima

Getty Images
Neki klišeji jednostavno odgovaraju istini – pa tako i činjenica da žene općenito više govore o svojim osjećajima od muškaraca – ali, zašto je tome tako?
Vidi originalni članak

Jesu li svi stereotipi doista prihvatljivi? Žene općenito ne parkiraju loše, svi muškarci ne žele „samo jedno“, a dame nisu puno emotivnije od „jačeg“ spola… 

Usprkos tome, postoje neki klišeji koji su često istiniti – kao što je činjenica da žene češće i otvorenije govore o svojim osjećajima od muškaraca. Stoga se često događa da gospoda u vezi ne govore o svojim željama, brigama i osjećajima – što nije baš dobro za partnericu. 

Zašto su muškarci često „bez teksta“ i kako da se nosimo s time? 

Razlog za raširenu mušku nerječitost na temu osjećaja nalazi se u činjenici da se u socijalizaciji muškaraca i danas često izbjegava govoriti o osjećajima. Već kao dečkići nauče da su „pravi muškarci“ snažni, ni u kom slučaju ne pokazuju emocije te ih uvijek moraju zadržati za sebe. U suprotnosti s djevojkama, koje od najranije mladosti smiju pričati o svojim osjećajima i razmjenjivati ih s vršnjakinjama – i tako nauče komunicirati svoje želje i emocije. 

Međutim, kako da se ponaša žena u vezi s muškarcem koji govori malo ili ništa kad su teme partnerstvo i ljubav, te djeluje kao netko tko bi najradije sve to napustio (npr. „Uh, pa zašto baš sada moramo razgovarati o tome???“)?

4 zlatna pravila komunikacije sa šutljivim partnerom: 

1. Razumjeti zašto ne govori o svojim osjećajima 

Uglavnom se ne radi o tome da mu nije stalo – nego jednostavno nije drugačije naučio. 

2. Biti ustrajna – ali ne previše dosađivati! 

Naravno da se ne smijemo pomiriti s time da su „muškarci jednostavno takvi“ te se odreći sna da otvoreno razgovaramo s partnerom o problemima i željama. Treba mu pomoći da se otvori – bez stalnog pritiska (npr. „Voliš li me? Je li me voliš? Češće mi govori da me voliš!“) 

3. Biti uzor. 

Kad netko tko nije naučen govoriti o osjećajima te tražiti rješenja za (ljubavne) probleme primijeti da se to može i na drugačiji način – već i to može puno značiti. Tako mi žene možemo biti uzori našim partnerima te im pokazati koliko je korisno i oslobađajuće – otvoreno razgovarati. Najbolje je pričati mu često o svojim vlastitim željama, brigama, snovima – onda će najdraži (u najboljem slučaju) sam primijetiti koliko je dobro opustiti se i izbaciti iz sebe svoje misli… 

4. Srušiti prastare muške stereotipe 

Ako želi shvatiti da pravi muškarci često govore o svojim osjećajima i aktivno se s partnericom bave vezom, mora si stvoriti novu sliku muškarca. Teško je spojiti stereotip „bad boya“ te ujedno tražiti da se otvori i razgovara o emocijama – ali uz malo truda, strpljenja te s pomoću naših savjeta – moguće je. 
Moramo još napomenuti da i mnoge žene moraju naučiti da atributi poput „cool“, „šutljiv“, „odsutan“ ili „bezosjećajan“ nisu odlike dobrog muškarca. 

Posjeti Miss7.24sata.hr