Eksplozija užitka: Znaš li što se točno događa u tvom mozgu za vrijeme orgazma

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Kako bi uopće došlo do orgazma, naša centrala mora sve tjelesne podražaje pretvoriti u seksualno uzbuđenje
  • Neurotransmiter dopamin proizvodi se u velikim količinama za vrijeme orgazma te aktivira sustav nagrađivanja u mozgu koji pak potiče nastanak endorfina – koji djeluje slično kao heroin ili kokain
  • Što se više područja istovremeno stimulira, veće je aktivirano područje u genitalnom korteksu

Orgazam, vrhunac, seksualna ekstaza u čistom obliku. Na prvu loptu pomislimo kako je to sasvim tjelesna stvar. Međutim, prava eksplozija događa se negdje drugdje – točnije, u mozgu! 

Stimulacija vodi ka orgazmu koji se u značajnom dijelu događa na tjelesnoj razini. Dakle, orgazam jest posljedica tjelesnog dodira. Međutim, ono što se događa u našem mozgu kad doživimo vrhunac tjera nas na razmišljanje te pretpostavku da centar orgazma nije među našim nogama, nego u našoj glavi. 

Bez glave nema osjećaja 

Kako bi uopće došlo do orgazma, naša centrala mora sve tjelesne podražaje pretvoriti u seksualno uzbuđenje. Naime, tek kod kompleksne međuigre živčanih stanica i neurotransmitera mogući su strast i seksualna euforija. Što se točno događa u mozgu, istražili su znanstvenici sa Sveučilišta Rutgers. 

via GIPHY

Što se događa u mozgu

1. Aktivacija genitalnog senzornog korteksa za intenzivne orgazme 

Znanstvenici su otkrili da različiti spolni organi podražuju različite regije genitalnog korteksa. To znači sljedeće: što se više područja istovremeno stimulira, veće je aktivirano područje u genitalnom korteksu. To također znači da je orgazam intenzivniji što je više područja nadraženo i stimulirano. 

SEKS Jesi li iskusila svih 5 tipova orgazama?

2. Limbički sustav se uključuje 

Dakle, primjerice hipokampus te amigdala. Oboje je zaduženo za obradu osjećaja. 

3. Mali mozak, ali ohooo!

Kad dođe do orgazma, mali mozak uzrokuje različite napetosti mišića – koje su slične kao kad osjećamo bol. Zbog toga nam izgled lica za vrijeme orgazma izgleda „bolno“ grčevito. 

via GIPHY

4. Centar za uživanje u mozgu je na maksimumu 

Nucleus accumbens je dio centra za uživanje u mozgu te vrlo osjetljivo reagira na dopamin te je važan za erotiku. Hipotalamus proizvodi hormon oksitocin koji najvjerojatnije također pridonosi dobrom osjećaju za vrijeme orgazma. 

To se nakon orgazma brzo „isključi“. Mi žene brzo se možemo opet „uključiti“, dok sustavu za orgazam kod muškaraca treba podosta vremena. 

Navala dopamina kao nagrada 

Neurotransmiter dopamin proizvodi se u velikim količinama za vrijeme orgazma te aktivira sustav nagrađivanja u mozgu koji pak potiče nastanak endorfina – koji djeluje slično kao heroin ili kokain. Nije ni čudo da nas ništa ne može zaustaviti jednom kad smo blizu vrhunca.

via GIPHY

Orgazam umjesto tablete protiv bolova 

Endorfini koji nastaju za vrijeme orgazma djeluju tako da ublažavaju bolove te opuštaju. To pomaže ženama da lakše dođu do orgazma – mnoge se teško opuste. Odavno je poznato da žene za vrijeme orgazma ne osjećaju bol. Dakle, glavobolja ne bi smjela biti isprika ako ne želiš seks…

Posjeti Miss7.24sata.hr