7 mitova (i istina) o himenu koji otkrivaju što stvarno znači biti djevica

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Himen je "zid" koji ima svaka djevojka i koji treba "srušiti" - gotovo doslovno?
  • Himen je službeni dokaz da je žena još uvijek djevica?
  • Jesu li ova kriva uvjerenja predrasude ili obično neznanje? I... Što je zapravo istina

Svi koji su uopće razmišljali o himenu, vide ga kao neku vrstu prepreke na ulazu u rodnicu, prepreke koja će se puknuti nakon prvog seksa, što ponekad uzrokuje bol i krvarenje. Često o njemu govorimo kao o nekoj vrsti 'zida od tkiva' koji ima svaka djevojka - kojeg i doslovno treba srušiti. Tad žena prestaje biti djevica. Baš zato, himen se na hrvatskom naziva djevičnjakom ili čednjakom.

Ostavimo po strani činjenicu da himen još uvijek smatramo službenim dokazom da je djevojka djevica - iako mnoge seksualane aktivnosti s himenom ili čak vaginom nemaju veze. Sjetimo se pradavne afere Billa Clintona s Monicom Lewinsky: "Ne, ja s tom ženom nisam imao seksualne odnose". No, kad ovo pročitaš, shvatit ćeš - sve ono što mislimo o prvom seksu posve je krivo. Žene imaju himen (uglavnom) i tu naša ustaljena uvjerenja prestaju biti točna. 

Odakle nam kriva uvjerenja? Predrasude ili obično neznanje? Teško je reći jer nerazumijevanje kako himen doista funkcionira doista sprečava da shvatimo što se točno događa za vrijeme prvog seksa. To je naročito velik problem u dijelovima svijeta (velikim!) gdje je himen odnosno djevičanstvo još uvijek znak ženine vrijednosti i statusa, a ruptura himena pravi i jasan dokaz da je bila djevica do prve bračne noći.

Mit #1: Himen je membrana koja treba puknuti

Istina: himen se ne rasprostire čitavim ulazom u rodnicu kao neka vrata u utvrdu koja je čuvaju od prodora barbara sa sjevera. Hymen latinski doista znači membrana, ali on nije čvrsta membrana kako mi to zamišljamo. Puno je pravilnije himen treba zvati vaginalnom koronom, odnosno vijencem: to je prsten od tkiva unutar rodnice. Tkivo od kojeg je načinjen veoma je elastično, a može biti debelo i čvrsto ili posve tanko, tako da može puknuti od svake penetracije, recimo tampona ili prsta.

To je posve logično kad malo bolje o tome razmislimo. Kad bismo doista imale membranu na ulazu u rodnicu, kako bi funkcionirala menstruacija? Sve curice rađaju se sa širokim prstenom, cjelovitim himenom, no on se razvija i raste sve do puberteta. Veoma rijetko djevojčica se zna roditi s anomalijom - himenom bez otvora. To se rješava kirurški kad djevojka osjeti mučninu i bolove od menstruacije koja se ne pojavljuje.

via GIPHY

Mit #2: Svaki himen je više manje sličan

Istina: Kao što ne postoji 'savršeni oblik vagine', tako ne postoji niti 'normalni' himen.  Prsten može biti različitih oblika, neki su prema dnu čvršći - neki su napravljeni od tanke ružičaste sluzi, a neki od čvršćeg, bjeličastog tkiva. Prsten nikad nije posve cjelovit, već je pun manjih pukotinica ili rupica. Medicina razlikuje  barem četiri vrste konfiguracije himena - nećemo te opterećivati latinskim nazivima, no sve se svodi na to da su neki učvršćeni dodatnim slojem tkiva, drugi se provlače kroz gotovo čitavu dužinu rodnice, a neki nalikuju pčelinjem saću. Upravo zato, prvo seksualno iskustvo žena često se jako razlikuje.

Mit #3: Himen je smješten duboko u rodnici

Često među mladima kruže priče o tom djevičnjaku koji je duboko u rodnici i čeka da ga neki 'pravi frajer' probije.

Istina: To je bedastoća. Himen je uglavnom veoma blizu vaginalnom otvoru, otprilike tri centimetra od otvora.

Mit #4: Himen treba puknuti

Istina: Ovo je jako važno. Tkivo od kojeg je napravljen prsten-himen jako je rastezljivo. Kao i sve membrane, može se sa uvijati ili čak djelomično popucati, ovisno o pritisku, ili se katkad samo rastegne. Himen se ne probija, možda bi bilo bolje reći da pukne pri rastezanju. I k tome, nikad ne pukne samo na jednom mjestu. I još nešto! Himen ne odlazi, on ne nestaje. On ostaje gdje je bio, samo se s godinama sve više i više stanjuje.

Mit #5: Krvarimo pri prvom spolnom odnosu zbog himena

Istina: Možda ti se o tome ne da ni misliti, ali uvijek je lijepo znati istinu: krvarenje za vrijeme prvog seksa nema nikakve veze s himenom koji je napravljen od veoma tankog tkiva koje nije naročito prokrvljeno. Prije se radi o maloj ozljedi tkiva same rodnice. To je tkivo nježno i jako prokrvljeno. Kad se na to tkivo naglo 'nasrne', ono se ponekad ošteti i krvari.

Mit # 6: Cjeloviti himen znači da je žena djevica

Istina: Sveprisutna ideja da netaknuti himen znači djevičanstvo čista je besmislica. Iz nekoliko razloga. Kao prvo, himen se može ozlijediti i masturbacijom ili tamponom, neke djevojke su ga ozlijedile i vježbajući. Himen se kod djevojčice počinje stanjivati, pucati na nekim mjestima ili čak postaje šupljikav još dok smo male djevojčice: on se tako prirodno gubi. Drugo, žena ne ostaje bez himena nakon prvog seksa, on ne pukne i ne nestaje, nego ostaje gdje je bio i polako se troši do kraja. 

A onda i ono najvažnije: ovaj mit temelji se na ideji da je jedini pravi seksualni odnos - penetracija. Postoje neupućeni i glupi muškarci koji misle da mogu samo pogledati ženinu vaginu i ustanoviti je li ona djevica ili nije. To je puno kompliciranije. Suprotno uvriježenom mišljenju himen ne pruža nikakav dokaz da je žena definitivno imala prvi spolni odnos i ta je ideja zapravo društveno štetna.

via GIPHY

Mit #7: Prvo seksualno iskustvo je bolno zbog himena

Istina: Dosada smo zapravo ovo gradivo već prešle i odgovor bi ti trebao biti očit. Vaginalni vijenac može popucati na mnogim mjestima više puta u životu, jako se razlikuje od žene do žene po debljini i čvrstoći, a dovoljno je rastezljiv da može podnijeti i nešto pritiska i širenja. 

Postoji studija koja je otkrila da 63 posto djevojaka nije osjetilo nikakvu bol za vrijeme prvog seksa. Bol za vrijeme prvog spolnog odnosa može biti posljedica pucanja himena, ali je puno vjerojatnije posljedica nedovoljne lubrikacije, odnosno navlaženosti i seksa bez lubrikatora jer mnoge cure tada još ni ne znaju što točno rade. Ili je možda posljedica ozljede rodnice prilikom nasilnog odnosa - a to je doista problem u koji nećemo ulaziti.

 

Posjeti Miss7.24sata.hr