7 koraka uz koje možeš spriječiti prevaru

Ako se u vezi otkrije da netko šara, obično je ta veza osuđena na propast. Sve ono što smo godinama ulagale u vezu, odjednom izgleda bezvrijedno…
Vidi originalni članak

Međutim, ako je sve u redu vezi, onda nema potrebe za prevarom, je li tako? OK, sigurno će se neke od vas sada nasmijati i pomisliti: „Nema šanse spriječiti lika da prevari curu - ako je tip koji voli šarati!“ Ali, mi vjerujemo kako ipak ima nade – jer ako je netko apsolutno zadovoljan vezom, neće riskirati kraj – ako ima imalo soli u glavi. Stoga donosimo sedam savjeta kako izbjeći nevjeru u vezi. 

1. Važno je prepoznati potrebe te ih uvažavati 

Osim vlastitih, važno je prepoznati i cijeniti potrebe partnera te im pridavati potrebnu pažnju. Pošto se potrebe u vezi tijekom vremena mijenjaju, treba se stalno navikavati na nove te pronaći nove partnerske modele za zadovoljavanje istih. Samo se tako može izbjeći frustracija i osjećaj samoće koji u najgorem slučaju vode do izolacije od partnera – emotivno i tjelesno – što često vodi do prevare. 

2. Prepoznati mogućnost prevare 

Ni jedna veza nije sigurna od prevare. Priznanje da je moguć izlet izvan veze prvi je korak ka stvarnom poimanju veze. U vezi uvijek treba imati mjesta za pogrešku, što uključuje i prevaru. 

3. Definirati pravila u vezi 

Svaka veza ima svoja pravila i to je OK. Zajedno s partnerom možeš postaviti granice te se dogovoriti kako ćete izbjeći neočekivana razočaranja, odnosno kako postaviti temelj za međusobno povjerenje. Važno je da ste stalno iskreni prema sebi i partneru, razgovarate o međusobnim željama te cijenite drugoga te njegov emocionalni svijet.

4. Riješiti se starog „tereta“ 

Teret prošlih veza može se negativno odraziti na aktualnu vezu. Događaji i iskustva koja nisu „preboljena“ mogu dovesti u konflikt stare osjećaje i strahove. Tko je uspješno raskrstio s prošlošću, može se pozitivno razvijati zajedno s novim partnerom, odnosno izgraditi stabilnu vezu i budućnost. 

5. Uzeti si dovoljno vremena za seks 

Tjelesna blizina i izmjena nježnosti ne smiju nikada u vezi postati sporedna stvar. Seks u različitim fazama veze igra različito važne uloge. Potpuno se odreći seksa nikako nije dobro. Nedostatak dodira i blizine druge osobe može dovesti do toga da tražimo to kod drugih. A to nitko doista ne želi… 

6. Ostaviti jedan drugome dovoljno slobodnog prostora 

Ako ćemo partnera držati zaključanog u lancima, prije ili kasnije će htjeti pobjeći. Važno je pronaći pravu ravnotežu. Jer gdje ima slobodnog prostora, ima i povjerenja – a to je osnova za zdravu vezu. 

7. Komunikacija ima prioritet 

Za stabilnu vezu ključna je prava komunikacija. Svaki par mora pronaći vlastiti način interakcije te je potom slijediti. Zlatno je pravilo: ne postoje glupi razgovori! Tko se koncentrira na komunikaciju s partnerom te na njegove probleme, izbjeći će moguće konflikte ili nesporazume. 

Posjeti Miss7.24sata.hr