10 razloga zbog kojih žene (sasvim opravdano) zaplaču za vrijeme seksa

Vidi originalni članak
  • „Da, da, DAAA! Evo, me, svršavam, ja, ja… plačem???!!!“
  • Ako si to ikada izjavila ili pomislila  tijekom seksa, možemo pogoditi što je sljedeća misao: Što mi je?
  • Plakanje tijekom seksa je potpuno normalno

"Obično, ako počnemo plakati za vrijeme seksa, osobito mi žene, pokušavamo odmah prekinuti, poput 'Što se događa?' ili 'Ne bih smjela sada plakati - bit će mu neugodno', ili 'Što nije u redu sa mnom?', kaže Rachel Wright, licencirani bračni i obiteljski terapeut iz New Yorka. Ali, "premda to možda nije tvoje omiljeno ponašanje za vrijeme seksa", dodaje ona, "plakanje je potpuno normalno."

Moguće je istodobno plakati i uživati

To je zato što, premda se plač obično doživljava kao znak tuge, u stvarnosti to tvoje tijelo govori "previše!" o bilo kojoj emociji, bilo da je riječ o radosti, strahu, sreći ili boli, tvrde stručnjaci te plač nazivaju "emocionalno znojenje". Ali, kao i znoj, ponekad se čini da su se suze pojavile u najgore vrijeme.

Ako je tvoj partner zbunjen, biti iskren najbolja je politika, kažu stručnjaci. Da, to znači otvaranje i objašnjavanje što je zapravo pokrenulo te suze – a vjerojatno je to jedan od sljedećih razloga…

1. Hormoni briju.

Bez obzira jesi li u težem PMS-u, podvrgnuta si tretmanu za medicinski potpomognutu oplodnju ili si trudna, znaš da hormoni izazvati vodopad suza, kažu stručnjaci. 

2. Pijana si.

Taj zadnji koktel vjerojatno ti je dao tekuću hrabrost da zatražiš simpatiju da te odvede do kuće, ali možeš ga i proklinjati za snižavanje inhibicija koje tipično drže tvoje emocije pod kontrolom.

3. Stvarno si opuštena.

Znaš li zašto seks može biti tako dobar? Jer ostatak dana (ili tjedna ili mjeseca) si napeta, a seks te prisiljava da se opustiš. Upravo iz tog razloga možeš zaplakati tijekom seksa, masaže ili sata joge.

4. Osjećaš se super-povezanom.

Ponekad nema riječi za to koliko si duboko povezana s partnerom. Umjesto toga postoje suze! Ako je seks način duboke veze s partnerom, tvoje tijelo može odabrati ovaj oblik oslobađanja kako bi prenijelo tvoje emocije.

5. Tuguješ.

Je li tvoj rođak ili kućni ljubimac nedavno preminuo? Ili si možda nedavno dobila otkaz, ili još uvijek nisi preboljela svoj posljednji prekid. Žalost može udariti bilo gdje – dok šećeš pločnikom, usred radnog sastanka, ili, da – usred seksa.

6. Boli.

Tvoj partner će vjerojatno zaključiti da ako plačeš za vrijeme seksa, vjerojatno osjećaš neku bol - a ponekad je u pravu. Bolan seks može jednostavno značiti da trebate usporiti ili uzeti malo lubrikanta, ili, ako se to često događa, može signalizirati neka (izlječiva) stanja poput endometrioze, infekcije ili upalne bolesti zdjelice. Svakako konzultiraj ginekologa. 

7. Boli tako dobro.

Suze također mogu navaliti zbog vrste boli koju si tražili u obliku (dopuštenog) gušenja, udaranja, šamaranja ili vezivanja. Tjelesna bol i užitak aktiviraju isti dio mozga, tvrde stručnjaci. Stoga je moguće plakati od boli i uživati u njoj u isto vrijeme.

8. Sramiš se ili osjećaš krivom.

Stručnjaci tvrde da neke žene plaču za vrijeme seksa jer se ne osjećaju kao da "zaslužuju" trenutak kako bi uživale. Primjerice, neke se osjećaju da kao mlade majke trebaju biti usredotočene na svoje dijete, a ne na samozadovoljstvo.

9. Tako si sretna!

Možda se jako dugo nisi poseksala ili ti možda seks nikad nije bio toliko zabavan ili ugodan. Suze su tada znak zahvalnosti, radosti ili sreće, kažu stručnjaci.

10. Sjetila si se nečega.

Možda si bila žrtva seksualnog napada ili si imala neka neugodna iskustva za koja si mislila da si ih zaboravila. I sada, za vrijeme seksa, sjetila si se svega. Prestani se seksati ako osjećaš kao da se tvoj mozak i tijelo razdvajaju, ako se pojavljuju bolne uspomene ili se osjećaš izvan kontrole, savjetuju stručnjaci.

Posjeti Miss7.24sata.hr